Siluete (bend)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
VIS Siluete
Podaci
MestoSFR Jugoslavija
Žanrrok
Aktivni period19611969.
Izdavačka kućaDiskos i PGP RTB
Članovi
Ljuba Đorđević
Dejan Dunić
Zoran Miščević
Jovan Mišević
Miomir Petrović Kraka
Diskografija
Tvoj rođendan
(1966.)
Moj srećan dom
(1967.)
Dosadan dan
(1969.)

VIS Siluete su jedan od prvih beogradskih rokenrol sastava.

Istorija[uredi | uredi kod]

Osnivanje grupe[uredi | uredi kod]

VIS Siluete su osnovane 20. oktobra 1961. godine u Beogradu, i to posle gledanja filma Veseli klub mladih sa Cliff Richard i grupom The Shadows. Kako su bili pod velikim uticajem The Shadows-a, oni su i svojoj grupi dali slično ime. Originalnu postavu su činili: Zoran Miščević (vokal i bas), Branko Gluščević (ritam gitara), Ilija Ika Stanić (solo gitara), Zoran Simjanović (klavijature) i Miroslav Minić Mine (bubnjevi).

1961[uredi | uredi kod]

Prvu priliku za veći nastup pruža im Đorđe Marjanović, jedna od najvećih zvezda Ex-Yu estrade. On im je pomogao da naprave svoje prve korake na muzičkoj sceni jer im je omogućio da sviraju pred stotinama njegovih obožavalaca na njegovim nastupima. Prvi veći nastup imali su u Domu kulture Vuk Karadžić u Beogradu pod nazivom Koncert za karikaturu i tvist, a zatim su redovno svirali u Taš kafeu, Euridici, dansingu Gradskog podruma i Domu omladine. Međutim, njihov bubnjar Mine se razboleo, pa ga je zamenjivao tada nepoznati Vladimir Furduj Furda (kasnije u "Elipsama", "Korni grupi" i u folk grupi "Južni vetar").

1963-1964[uredi | uredi kod]

Tokom leta 1963. godine dolazi do prvih personalnih promena u grupi. Zoran Simjanović prelazi u Elipse, tako da je gitarista Ilija Stanić prinuđen da dalje nastavi sa novim članovima. Branko Gluščević, sada kao basista, i Zoran Miščević, pojačani solo gitaristom Božidarom Larijem Plesničarem iz Maribora i ritam gitaristom Slobodanom Mihajlovićem osnivaju Lutalice. Pored toga, Miščević povremeno nastupa sa još jednom beogradskom grupom - Safiri.

Posle pobede Lutalica na Gitarijadi (30. mart 1964. godine), grupa prestaje sa radom, a Zoran Miščević se vraća u Siluete.

U to vreme sa Siluetama nastupa i pevač Tomislav Tomi Sovilj.

Krajem 1964. godine grupa se cepa na dva dela. Tomi Sovilj formira svoje Siluete, i sa njima snima 1966. godine singl za Diskoton. Kasnije, on odlazi u inostranstvo, i nastupa po američkim klubovima.

1965.[uredi | uredi kod]

1965. godine Siluete su svojim izgledom, naročito sa dugim kosama, šokirali ondašnju javnost, i to posle nekoliko nastupa na TV. Slobodno se može reći da su tadašnji snimci - video klipovi, bili prvi muzički spotovi u svetu - u današnjem smislu te reči. Srđan Karanović, u to vreme student režije, snima za televiziju portret o njima pod nazivom Učio sam dve godine kontrabas. Svojom pojavom Siluete su izazivale pažnju na svakom mestu, a učestvovali su i u nekoliko happening-a i performance-a u Beogradu i Zagrebu, mlade slikarke Olje Ivanjicki. Neverovatna popularnost Silueta je bivala sve veća i veća iz dana u dan, a Zoran Miščević je jedna od prvih mega zvezda. Obožavaljke su ga jurile na koncertima - igrankama i po ulicama u gradovima širom Jugoslavije samo do bi se dočepale nekoliko vlasi njegove duge plave kose. Za doček 1968. godine Siluete sviraju u Domu omladine u Beogradu koncert u trajanju od dvadeset tri časa.

1966-1969.[uredi | uredi kod]

U periodu od 1966. godine do 1968. godine, Siluete prati reputacija skandal grupe - lomljava gitara i flaša na bini, skidanje pred publikom i tuče sa slušaocima.

Januara 1968. godine na koncertu u Sarajevu izazivaju pravu histeriju sa lomljenjem stolica, a Miščeviću su u gužvi iscepali košulju, pokidali zlatni lanac, menadžeru grupe ukrali novčanik, a klavijaturisti Ljubi Đorđeviću razbili bocu o glavu. U Novom Sadu su se potukli sa publikom, polomili gitare, a razjarena publika im je oštetila vozilo.

1968. godine i 1969. godine Siluete su pokušale da naprave i karijeru van Jugoslavije, te odlaze u Austriju i Nemačku, a sviraju i po mnogim noćnim klubovima po Zapadnoj Evropi, ali sve to im ne donosi uspeh, te se oni, jedan po jedan, posle raspada grupe 1969. godine vraćaju u Jugoslaviju.

1973-1979[uredi | uredi kod]

Zoran Miščević ostaje u Nemačkoj sve do 1973. godine nastupajući sa jednom italijanskom grupom, a po povratku u Jugoslaviju, potpuno zaboravljen, 1973. godine ponovo okuplja Siluete u još jednom pokušaju da se vrate na muzičku scenu. Međutim, taj pokušaj propada jer njihov folk rock pokušaj ne daje očekivane rezultate.

Tokom 1975. godine Zoran Miščević nastupa po hotelima, da bi 1976. godine ponovo formirao Siluete sa mladim muzičarima, ali i vernim saradnikom Ljubom Đorđevićem. Snimaju singl Ponoćni voz, i redovno nastupaju po manjim mestima u Srbiji, a sa Lidijom Velkovskom, bivšom mis Jugoslavije, snimaju singl Makedonsko devojče.

Tih godina Siluete se povremeno pojavljuju na velikim koncertima, a Zoran obavezno peva temu Dok su bile Siluete, Dugmići su bili malo dete što je predstavljalo varijaciju na pesmu Kad bih bio bijelo dugme grupe Bijelo dugme. Tako su se Siluete pojavile i na koncertu Bijelog dugmeta na stadionu JNA septembra 1979. godine.

Siluete nisu snimile mnogo ploča, a i ono što je snimljeno nije prodato u većem broju primeraka, jer nikada nisu upeli da prenesu svoj "živi" zvuk u studio, i da zvuče kao na živim nastupima. Ali, i pored toga, ili upravo zbog toga, Siluete zauzimaju istaknuto mesto u istoriji rock'n'roll-a u Jugoslaviji.

U jesen 1986. godine, posle duge bolesti, umro je klavijaturista Ljuba Đorđević, a pevač Zoran Miščević je umro 4. aprila 1995. godine.

Članovi Silueta[uredi | uredi kod]

Diskografija[uredi | uredi kod]

Singlovi[uredi | uredi kod]

  • 1966. VIS Siluete, (Tvoj rođendan - Sha la la la lie, Najdraži san - Walk in the room, Uhvati vetar - Catch the wind, Keti - Katy), Diskos
  • 1967. Siluete, (Moj srećan dom - I washed my hands, Uzmi ili ostavi - Take it, or leave it, Noć za ljubav - With a girl like you, Dona – Donna), Diskos
  • 1967. Siluete, (Plakaću sutra - I'll cry tomorrow, Tražio sam kišu, Voleti nekog - To love somebody, Raskid), Diskos
  • 1969. Siluete, (Sećanje na Keti, Dosadan dan), PGP RTB

CD[uredi | uredi kod]

  • VIS Siluete, kompakt disk (PGP RTS, 2000)

Kompilacija[uredi | uredi kod]

  • Sjaj izgubljene ljubavi (Komuna, 1994)

Literatrura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]