Nijemi krik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Silent Scream)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nijemi krik (eng. Silent Scream) je američki propagandni film o abortusu, autora dr Bernarda Natansona iz 1984. godine.

Film prikazuje tok abortusa na 12 nedelja starom ljudskom fetusu preko ultrazvuka. Film sugerira da ljudski fetus doživljava bol i neugodnost tokom zahvata. Film se prikazivao u velikom broju država i kao sredstvo propagande protiv ženskog prava na odluku o zadržavanju trudnoće. Pogledao ga je i američki predsjednik Ronald Reagan u Bijeloj kući. Autor filma je američki lekar Bernard Natanson, koji je dugo godina bio jedan od vodećih aktivista za legalizaciju pobačaja. Lično je izvršio hiljade abortusa. Nakon što je ultrazvuk dobio veću primjenu u prenatalnoj medicini, postao je aktivista protiv abortusa. U sklopu toga je snimio ovaj dokumentarni film.

U Hrvatskoj je taj film bio prikazivan u školama na satovima vjeronauka, ali je 2004. povučen zbog prigovora da je sadržaj neprimjeren mlađim uzrastima.

Znanstvena javnost žestoko je kritikovala ovaj film između ostaloga i zato što sugerira da fetus od 12 nedelja oseća bol, iako je fetalni nervni sustav dovoljno zreo za percepciju boli tek oko 20. nedelje.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]