Xinjiang

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sikjang)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Za okrug u provinciji Shanxi vidi Okrug Xinjiang

Autonomna regija Ujgurskog naroda - Xinjiang
Xīnjiāng Wéiwú'ěr Zìzhìqū
Autonomna regija Ujgurskog naroda - Xinjiang u državi.
Država  Kina
Upravni oblik Autonomna regija
Službeni jezik kineski, dijalekti
Glavni grad Ürümqi
titula_vladara Nur Bekri
Površina 1.646.900 km²
Stanovništvo 21.813.334
Gustoća 13 stanovnika na km²
Web stranica
Mapa regije

Autonomna regija Ujgurskog naroda - Xinjiang čita se Sinđjang (kineski: 新疆维吾尔自治区, ujgurski: شىنجاڭ, Shinjang) - je jedna od 5 kineskih autonomnih regija, na krajnjem sjeverozapadu zemlje. Xinjiang je autonomna regija ujgurskog naroda, jedne od 56 službeno priznatih Nacionalnih manjina Kine.

Geografija[uredi | uredi kod]

Xinjiang sa istoka graniči sa kineskim provincijama Qinghai i Gansu, sa juga sa Autonomnom regijom Tibet. Sa jugozapada sa Afganistanom i pakistansko - indijskim dijelovima Kašmira, sa zapada sa Kirgizstanom i Tadžikistanom. Sa sjeverozapada graniči sa Kazahstanom, a sa sjevera sa Rusijom, te sa Mongolijom na sjeveroistoku.[1]

'Xinjiang su Kinezi vijekovima zvali Xiyu (Zapadne teritorije) tek od 18. vijeka i dinastije Qing, kad su stekli kontrolu nad tom regijom zovu je Xinjiang što na kineskom znači Nova granica.[1] Evropljani su s druge strane isti taj kraj zvali Kineski Turkestan, da naprave razliku od Ruskog Turkestana.[1] Xinjiang je historijska domovina mnogih turkijskih naroda, od kojih su najbrojniji Ujguri.

Xinjiang ima površinu od 1 646 900 km², pa je po tom kriteriju najveća kineska administrativna jedinica[1], ali je sa 21,813.334 stanovnika (procjena iz 2010.) relativno rijetko naseljena regija. Xinjiang je suh planinski polupustinjski kraj, sa rijetkim oazama, u kojim je moguć uzgoj poljoprivrednih kultura, tako da se većina njegovih autohtonih stanovnika bavila nomadskim stočarstvom, lutajući sa svojim stadima po planinskim obroncima u potrazi za pašnjacima.

Glavni grad Xinjianga je Ürümqi, on je ujedno i jedini veći grad.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Xinjiang (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 17. 01. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]