Sikizam

Izvor: Wikipedia

Sikizam ili sikhizam (punjabski: ਸਿੱਖੀ) je religija koja se temelji na učenju deset gurua koji su živjeli u Indiji u 16. i 17. vijeku. To je jedna od vodećih svjetskih religija s preko 23 miliona sljedbenika. Sikizam dolazi od riječi Sikh, koja dolazi od sanskrtskog korijena śiṣya (शिष्य) koja znači "učenik".

Dva temeljna sikistička vjerovanja su:

  • Vjerovanje u panteističkog Boga. Prva rečenica svetih spisa Sikha se sastoji od samo dvije riječi, i odražava osnovno vjerovanje svih sljedbenika religije: ੴ - Ek Onkar
  • Učenja Deset Sikh Gurua (kao i svih ostalih prihvaćenih islamskih i hinduističkih učenjaka) koja su dio Guru Granth Sahiba.

Guru Granth Sahib je sveti tekst Sikha koji oni drže svojim jedanaestim i konačnim guruom. Sikhizam je bio potaknut reformskim pokretima unutar hinduizma (npr. Bhakti, monizam, Vedska metafizika, guru ideal i bhajani) kao i sufističkim islamom. Razlikuje se od društvenih tradicija i strukture hinduizma i islama (kao što su kastinski sistem i purdah). Sikh filozofiju karakterizira logika, razumljivost i staložen pristup duhovnim i materijalnim pitanjima. Teologija se odlikuje jednostavnošću.