Sigourney Weaver

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sigorni Viver)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sigourney Weaver

Sigourney Weaver na Filmskom festivalu Tribeca 2008.
Rođen/a Susan Alexandra Weaver
8. 10. 1949. (1949-10-08) (dob: 74)
Manhattan, New York
Suprug/a/e/zi Jim Simpson (1984-)

Susan Alexandra Weaver (umjetničko ime Sigourney Weaver; New York, 8. listopada 1949.), američka glumica.

Mlade godine[uredi | uredi kod]

Sigourney Weaver se rodila kao dijete Pata Weavera, predsjednika NBC televizije, i Desiree Hawkins Ingles, britanske glumice. Počela se služiti imenom Sigourney 1963. prema liku iz romana “Veliki Gatsby” kojeg je napisao F. Scott Fitzgerald. Pohađala je srednju školu u New Yorku te je studirala engleski na Stanford fakultetu, a zatim glumu na Yaleu gdje je nastupala u kazališnim prestavama prijatelja Christophera Duranga.

Karijera[uredi | uredi kod]

Njena prva uloga bila je jako mala – glumila je djevojku sa kojom Woody Allen izlazi uispred kina u hvaljenoj tragikomediji “Annie Hall”. Već kasnije je praktički dobila glavnu ulogu u klasiku ZF horora, “Osmi putnik” (engleski “Alien”) iz 1979. Kasnije su također uslijedili uspješni filmovi – nastupila je u drami “Godina opasnog življenja” iz 1982. koju je režirao Peter Weir, a fantastična komedija “Istjerivači duhova” postala je njen najveći komercijalni uspjeh. 1988. postala je prva glumica u povijesti koja je osvojila dva Zlatna globusa u istoj godini – jednog za glavnu ulogu u drami “Gorile u magli” a drugog za sporednu ulogu u komediju “Zaposlena djevojka” – a da kasnije nije osvojila Oscara ni za jedan film, iako je za oba bila također nominirana u istoj godini. Još ranije je dobila prvu nominaciju za Oscara za ulogu u nastavku “Aliens” iz 1986. U tom filmskom serijalu je nastupila sveukupno u sva četiri nastavka.

Udala se za kazališnog redatelja Jima Simpsona 1984. sa kojim je dobila kćerku Charlotte Simpson (1990.). Uz to se zalaže za očuvanje okoliša.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]