Sigmundur Brestisson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sigmundur Brestisson
Grob Sigmundura (lijevo) na groblju crkve Skúvoya
Rođenje961
Skúvoy, Farski Otoci
Smrt1005. (dob: 43–44)
Sandvík, Farski Otoci
Suprug/aTurið Torkilsdóttir
DjecaTóra, Tórálvur, Steingrímur, Brandur i Heri.
RoditeljiBrestir i Cæcilia.

Sigmundur Brestisson (961 – 1005) je bio farski velmoža poznat kao prva osoba s Farskih Otoka koja se godine 999. preobratila na kršćanstvo, odnosno jedna od ličnosti u Faereyinga sagi.

Prema navodima sage, poticao je iz porodice norveških doseljenika koja je početkom 9. vijeka napustila domovinu kako bi izbjegli tiraniji kralja Haralda I. Živio je na južnim otocima, ali je onda došao u sukob sa žiteljima sjevernih otoka. Porodica mu je gotovo posve istrijebljena, te je izbjegao natrag u Norvešku i ušao u službu kralja Olafa Tryggvasona.

Sigmundur je nakon toga, kao prvi farski kršćanin, dobio ukaz kojim je trebao pokrstiti svoju domovinu u ime kralja. To je prvo pokušao učiniti pročitavši ukaz na skupštini (Alting) u Tórshavnu; umjesto toga ga je razbješnjela rulja pokušala linčovati. Nakon što je jedva izbjegao živu glavu, odlučio je promijeniti taktiku. Zajedno s naoružanom pratnjom je jedne noći provalio u kuću poglavice Tróndur í Gøtua te mu dao izbor - da se pokrsti ili da mu odrežu glavu. Trondur je odabrao krštenje.

Spomenik u Sandvíku; autor: [[Hans Pauli Olsen]]; godina 2006..

Godine 1005. Tróndur í Gøtu je napao Sigmunda u njegovom dvorištu u Skúvoyu. Sigmundur je pobjegao plivajući do Sandvíka na Suðuroyu. Dospio je do obale kod Sigmundargjógva, ali ga je jedan seljak ubio kako bi opljačkao.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]