Sibilske knjige

Izvor: Wikipedia

Sibilske knjige (lat: Libri sybillini) su zbornik u kome su bila zapisana proroštva različnih Sibila: eritrejske, samske, delfske, trojske, kimske itd.

Ta proroštva poznavali su već stari Heleni, ali ni tih ni onih što su ih poznavali Rimljani nema u sačuvanim Sibilskim proroštvima u četrnaest knjiga. Sibilske knjige uneli su u Rim Heleni iz južne Italije. Njih su samo kod teških nesreća, na primer kod kuge ili potresa, pa kod znamenja, otvarali sibilski sveštenici (isprva dva, potom deset i naposletku petnaest), koji su ponajviše bili bivši konzuli ili pretori. Njihova je dužnost bila da po naređenju senata tumače rečenice i da kažu kako se bogovi mogu umiriti, i da odrede izvođenje onoga što treba uraditi.

Po predanju, Sibilske knjige - tri na broju - kupio je Tarkvinije Superbo od kimske Sibile. Kad su one u požaru Kapitolija (83 godine) propale, napravljen je nov zboriik, od rečenica koje su bile svuda raširene, i stavljen u Jupitrov hram. Avgust ih je smestio u dve zlatne kutije i preneo u Apolonov hram na Palatinu.