Seth Rogen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Seth Rogen
glumac, komičar, sineast
Seth Rogen na ceremoniji postavljanja zvijezde Jamesa Francoa na Stazi slavnih
Biografske informacije
RođenjeSeth Aaron Rogen
15. 4. 1982. (1982-04-15) (dob: 42)
SupružnikLauren Miller(v. 2011)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, komičar, sineast
Opus
Djelatni period1999–

Seth Rogen (Vancouver, 15. travnja 1982.) kanadski je glumac, komičar, scenarist i producent. Počeo je kao stand-up komičar u srednjoj školi i već sa 16 godina bio poznat u komičarskim krugovima u rodnom Vancouveru. Preselio je iz Kanade u Los Angeles nakon što je dobio ulogu u TV seriji Freaks and Geeks. Kad je serija otkazana nakon samo jedne sezone, Rogen je dobio ulogu u također kratkotrajnoj TV seriji Undeclared, gdje je bio i jedan od scenarista.

Skupa s kolegama nominiran je za Emmy za scenarij Da Ali G Showa Sache Barona Cohena. Suradnja s redateljem Juddom Apatowom dovela je Rogena do prvih zapaženih filmskih uloga. Producirao je i glumio u Apatowljevom redateljskom debiju, komediji Junfer u četrdesetoj. Nakon kritičarskih pohvala,[1] dobio je glavnu ulogu u sljedećem Apatowljevom filmu Zalomilo se, u kojem mu je partnerica bila Katherine Heigl. Film je zaradio blizu 150 milijuna dolara i potvrdio Rogena kao novu zvijezdu filmske komedije.[2]

Rogen se pojavio u filmovima Donnie Darko, Svakog gosta tri dana dosta, Zack i Miri snimaju pornić, Fanboys, Promatraj i prijavi, Superbad itd. Posudio je glas animiranim likovima u crtićima Shrek Treći, Horton, Kung Fu Panda i Čudovišta protiv vanzemaljaca.

Dobitnik je nagrade Canadian Comedy Awards za scenarij filma Superbad.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]