Servije Sulpicije Galba (konzul)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Servije Sulpicije Galba (Servius Sulpicius Galba, 2. vijek pne.) bio je rimski vojskovođa i političar. Karijeru je započeo za vrijeme trećeg makedonskog rata 168. pne. kao vojni tribun pri čemu je došao u sukob s Emilijem Paulom Makedoncem. Godine 151. pne. je postao pretor te poslan u Hispaniju da uguši ustanak Keltibera. Nakon što je to učinio krenuo je na zapad protiv Luzitanaca, koji su ga porazili njegovu nediscipliniranu vojsku i natjerali je da se skloni u zimske kvartire.

Galba je, međutim, na proljeće 150. pne. krenuo u novi pohod te je opustošio zemlju Luzitanaca. Oni su tada Galbi poslali izaslanstvo, obećavši da će ubuduće poštovati sporazume sklopljene s Rimom i moleći mir. Galba se tada pravio da razumije njihovu situaciju, odnosno opravdanja kako ih je na pljačkaške pohode protiv rimskih teritorija tjerala neimaština. Stoga im je predložio da napuste svoje domove odnosno presele se na plodna područja koja će im Galba udijeliti. Oni su to prihvatili, okupivši se u tri velike grupe zajedno sa ženama i djecom. Galba je, međutim, to iskoristio da sve tri grupe opkoli s vojnicima te ih je masakrirao. Jedan od rijetkih luzitanskih vođa koji je izbjegao masakru bio je Virijat koji će godinama kasnije biti uspješni vođa ustanika protiv Rima.

Vijesti o Galbinom činu su došle do Rima, gdje su izazvala zgražanje zbog krajnje podlosti. Protiv Galbe je istupio državnik Katon Stariji, a tribun Lucije Skribonije Libon organizirao suđenje pred narodnom skupštinom. Galba se uopće nije branio od optužbe nego dovođenjem žene i djece htio izazvati samilost kod sugrađana. Na kraju je oslobođen optužbe, što antički izvori tumače masovnom i bezočnom potkupljivanju.

Galba je godine 144. pne. izabnran za konzula, ali nije krenuo u planirani pohod protiv Virijata, zato što se nije mogao dogovoriti s kolegom Lucijem Aurelijem Kotom tko će ostati u Rimu. Zato je umjesto njih poslan Kvint Fabije Maksim Emilijan, koji je bio konzul prethodne godine.

V. također[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Političke funkcije
Prethodi:
Quintus Fabius Maximus Aemilianus i Lucius Hostilius Mancinus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Lucijem Aurelijem Kotom
144. pne.
Slijedi:
Appius Claudius Pulcher i Quintus Caecilius Metellus Macedonicus