Serrano

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Serrano, pleme američkih Indijanaca iz grupe Sjevernih Takic Šošona, naseljeni u planinama San Bernardino u južnoj Kaliforniji, sjeverno od Los Angelesa, ali i dalje niz dolinu Mohave najmanje do Daggeta i sjeverno preko pustinje Mohave do doline Tejon Creeka. Po jeziku oni su najsrodniji plemenima Alliklik, Kitanemuk i Vanyume. Francisco Garcés 1775-76. opisuje grupu sa Tejon Creeka pod imenom Cuahajai ili Cuabajay, za koje kaže da žive u velikim četvrtastim komunalnim kućama od rogožina i vrbovog pruća, u kojima svaka obitelj ima svoje vlastito ognjište. Košare su im bile malene a noževe su proizvodili od kremena. Od njihove populacije (1,500; 1700), preostalo ih je 2000. 150. Danas žive na rezervatima Morongo i San Manuel.

Ime[uredi | uredi kod]

Ime Serranos ounačava u španjolskom jeziku planinski narod, odnosno 'planince'. Od svojih susjeda poznati su pod cijelim nizom imena: Hanakwiche (neka Yuman plemena); Hanyuveche (Mohave); Tamankamyam (Aguas Calientes); Banumints (Chemehuevi) etc.

Sela[uredi | uredi kod]

Povijest[uredi | uredi kod]

Povijest Serrana slična je sudbina drugih južnokalifornijskih plemena. prvi utjecaji bijelaca počinju utemeljenjem misije San Gabriel Arcangel, 1771. U 19. stoljeću pogađaju ih epidemije boginja (1840. i 1860), nakon čega će petnaest godina kasnije biti protjerani na rezervate, a od nekadašnjeg broja od 1,500 duša (1800) preostalo ih je 1900. svega 100. Njihova današnja dva plemena Morongo Band of Mission Indians i San Manuel Band of Mission Indians financiraju se poglavito od kockarnica. Plemensko vijeće obje 'bande' sastoji se od 7 članova.

Etnografija[uredi | uredi kod]

Serrano Indijanci, prvi rođaci plemena Kitanemuk, Alliklik i Vanyume, čije ime na španjolskom označava 'stanovnike planina' ili 'planince', u ovaj kraj stigli su prije nekih 2,500 godina. Naselili su se u blizinama izvora, potoka i rijeka, po malenim naseljima od 10 do 30 nastambi, sa 25 do 100 ljudi. Oni su bili miroljubiv narod, poznat po proizvodnji kvalitetnih košara. Poštivali su životinje a medvjeda smatrali svojim 'pradjedom'. Medvjeđe meso nisu nikada jeli, niti su nosili njegova krzna. Serrani su se nastanili u planinama San Bernardino i pustinji Mohave. Bili su lovci i 'žeteoci' žira, a njihova naselja bila su stalna. Tradicionalno su podijeljeni u dvije polutke. Svoje mrtve su kremirali.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Benedict, R. F., 1924. A Brief Sketch of Serrano Culture. American Anthropologist 26:366-392.
  • Johnston, Frank, 1965. The Serrano Indians of Southern California. Banning: Malki Museum Press.
  • Ramón, Dorothy and Eric Elliot, 2000. Wayta' Yawa' Always Believe. Banning: Malki Museum Press.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]