Selkis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Selkis u liku žene-škorpije
Selkis u liku žene-škorpije
Selkis
druga imena Selqet, Selket, Selkit, Serqet, Serket
roditelj(i) Ra
djeca Nehebkau
opis božica škorpija i medicine

Selkis (Selqet [Selket], Selkit, Serqet [Serket]) je u egipatskoj mitologiji božica škorpija.

Opis[uredi | uredi kod]

Selkis je božica magije, koja na glavi nosi škorpiju. Ponekad je prikazana kao škorpija sa glavom žene, te sa Hatorinim rogovima i Sunčevim diskom. Ponekad je prikazana sa krilima. U Tutankhamonovoj grobnici je pronađena Selkisina zlatna statua. Budući da najopasnije škorpije žive u sjevernoj Africi i mogu ubiti, nju se molilo za milost i zaštitu. Po njoj se prozvao jedan faraon - Kralj Škorpion.

Mitovi[uredi | uredi kod]

Selkis, zlatna statua iz Tutankhamonove grobnice

Selkis je Mafdetina sestra, Raova kćer. Ona živi u podzemlju, gdje zajedno sa Izidom, Neftidom i Neit štiti organe pokojnika. Kad je Horus bio malen, ugrizla ga je škorpija u močvari. Selkis je pomogla Horusu tako što je izvukla otrov iz njegova tijela. U drugom mitu, to je učinio Tot. Selkis ima sedam škorpija: Tjetet, Matet, Mesetet, Mesetef, Tefen, Befen i Petet. Posljednje tri je dala Izidi za Horusovu zaštitu. Također, zaštitnica je Horusovog sina Kebehsenufa. Njezin je sin Nehebkau, koji je također bog škorpija. Dok Selkisin otac Ra putuje podzemljem, napada ga zmija Apop, a Selkisina je zadaća da ju sveže do jutra.

Kult[uredi | uredi kod]

Selkis nije imala hramove, ali je imala svećenike koji su učili liječiti rane zmija i škorpija. Prvotno su ju štovali u delti Nila. Prizivana je za zaštitu od pustinjskih životinja. Smatrana je dobrom, ali i strašnom, te su zmije i škorpije bili pod njezinom kontrolom. Posebno je zazivana zbog zaštite djece i majki.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]