Sedam božanstava sreće

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sedam sretnih bogova)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sedam božanstava sreće (七 Shichi Fukujin) ili sedam sretnih božanstava su šest bogova i jedna božica iz japanske mitologije, a još i danas se štuju. Sretni su i donose sreću. Često se njihova lica izrezuju u rezbarijama. Svaki bog štiti nekoga i donosi mu sreću, a to se odnosi na zanimanje nekog čovjeka.

Pojavljivanje u japanskoj i kineskoj mitologiji[uredi | uredi kod]

Takarabune (宝船) ili Vrijedni brod (ili Brod vrijednosti) je brod sedam božanstava sreće. Po japanskoj tradiciji, na Novu Godinu dolaze bogovi pred ljude kako bi im dali darove za tu godinu, primjerice sreću, ljubav, zdravlje. Tada se sve ukrašava crvenom bojom, koja je boja sreće i Sunca, a također i žuta i narančasta, a crvenom se bojom ukrašava i u Kini. Takarabune se prikazuje u muzejim, na zidovima i papiru. Sedam božanstava sreće pojavljuju se i u kineskoj mitologiji, iako ne sva, gdje je običaj da se Nova Godina slavi ukrašavanjem crvenom bojom. Također, ima ih i u japanskom folkloru. U narodnoj kulturi, Sretni Sedam, je plesna grupa od sedam djevojaka koje svaka predstavlja drugo božanstvo.

Sedam božnstava sreće, šest bogova i jedna božica, a svi personificiraju neku sreću

Šest bogova i jedna božica[uredi | uredi kod]

Ebisu (恵比須, 恵比寿, 夷, 戎) je bog ribara i zdravlja male djece, iako sam nije zdrav. On je originalni japanski bog sreće. Ime mu je još Hiruko. Isprva je bio sin Izanami i Izanagija, ali je rođen bez kostiju i ružan. Majka ga je bacila u more a spašen je na otoku Hokkaido. Poslije postaje jedan od bogova sreće. Daikoku ili Daikokuten je bog bogatstva, trgovine i trgovaca. Kineski mu je pandan Mahakala, a indijski Šiva. Posvećena mu je planina Ontake u Japanu. Ponekad drži čekić a na glavi nosi crnu kapu. Bishamonten je bog preuzet iz budizma, gdje mu je ime Vasravana. Ondje je jedan od Četiri Rajska Kralja. Benzaiten ili Benten-Sama je japansko ime hinduističe božice Sarasvati. Benzaiten je božica znanja, umjetnosti i ljepote, zaštitnica planine Fuji, svetog vulkana. Fukurokuju je bog sreće, zdravlja i dugovječnosti. Preuzet je iz taoizma. Njegov kineski, taoistički pandan je Hsuan-Wu. Ponekad se miješa s bogom Juroujinom, koji mu je unuk i ima isto tijelo. Budai je debeli bog hrane, poznat i kao Smijajući Buda, te je štovan i u Kini, u budizmu. Na njegovim prikazima pojavljuju se i djeca. Budaijevo ime podsjeća na ono Bude. Juroujin je bog dugovječnosti, ponekad jednak Fukurokojuju. Imaju isto tijelo.