Scipione l'africano

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Scipione l'Africano
RežijaCarmine Gallone
Scenario
Uloge
MuzikaIldebrando Pizzetti
FotografijaUbaldo Arata
Anchise Brizzi
MontažaOswald Hafenrichter
StudioConsorzio Scipione - ENIC
Datum(i) premijere
4. 8. 1937 (1937-08-04)
Trajanje83 min.
Zemlja Italija
Jezikitalijanski

Scipione l'Africano (sh. Scipion Afrikanac) je italijanski crno-bijeli historijski film snimljen 1937. u režiji Carminea Gallonea, poznat kao jedno od najspektakularnijih, ali i najkontroverznijih ostvarenja predratne italijanske kinematografije.

Naslovni protagonist, koga tumači Annibale Ninchi, je rimski vojskovođa i političar Scipion Afrikanac, koji se za vrijeme drugog punskog rata pokušava suprotstaviti kartaginskoj vojsci koja je pod Hanibalom (čiji lik tumači Camillo Pilotto) godinama pustoši Italiju. Radnja prikazuje kako Scipion uspjeva nagovoriti rimske političare da neprijatelja poraze na njegovom terenu, te kako na čelu ekspedicionog korpusa dolazi u Afriku gdje će sukob kulminirati velikom bitkom kod Zame.

Scipione l'africano se često navodi kao najpoznatiji primjer propagande Mussolinijevog fašističkog režima i ideologije na italijanskom filmu. Snimljen je nedugo nakon uspješnog osvajanja Etiopije, odnosno za vrijeme isto tako uspješne intervencije na strani fašističkih pobunjenika u španskom građanskom ratu, te su mnogi kritičari prikaz Scipionovog pohoda tumačili kao alegoriju na Mussolinijevu agresivnu militarističku politiku i pretvaranja Mediterana u "italijansko jezero". Na 5. venecijanskoj Mostri je nagrađen Mussolinijevim kupom za najbolji italijanski film.

Kasnije je Scipione izazvao kontroverze i zbog scena bitke, u kojima je Gallone nastojao što vjernije rekonstruirati Scipionovo neutraliziranje Hanibalovih bojnih slonova. Pri tome je, s obzirom da tada nisu postojali adekvatni specijalni efekti, bio prisiljen pred kamerama ubiti nekoliko desetaka životinja.

V. također[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]