Saobraćaj u Luksemburgu

Izvor: Wikipedia
Dialog-warning.svg   
Ovaj članak se smatra kontroverznom temom.
Moguće je da se pojedinci ne slažu sa tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta ovog članka sporna.
Obavezno pročitajte stranicu za razgovor prije uređivanja ovog članka.
Železnička stanica u prestonici
Karta železnica u Luksemburgu

Luksemburg spada u male zemlje Evrope pa je i značaj saobraćaja Luksemburga u međunarodnim okvirima prilično mali. I pored toga, zahvaljujući visokoj privrednom razvijenosti, Luksemburg poseduje savremeni saobraćaj (i vozila i saobraćajnu mrežu). Saobraćaju kroz Luksemburg idu u prilog i tri granične države (Nemačka, Francuska, Belgija), kao i ustanove EU koje se nalaze u prestonici države, gradu Luksemburgu, glavnom saobraćajnom čvorištu u zemlji.

Železnički saobraćaj[uredi - уреди]

Ukupna dužina železničke mreže standardnog koloseka u Luksemburgu je 274 km (2002. godine), od čega su čak 242 km elektrifikovana. Dužina pruga dvostrukog koloseka je 140 km. Preduzeće za upravljanje železnicom zove se "Luksemburške železnice", ima sedište u gradu Luksemburgu, gde se ukršta većina od nekoliko linija.

Železnička veza sa susednim zemljama:

Vijadukt na državnom autoputu

Drumski saobraćaj[uredi - уреди]

Autoput A13

Pogledati: Autoputevi u Luksemburgu

Ukupna dužina drumskih puteva u Luksemburgu je 30.189 km, od toga 650.891 km (2000. g.), sve sa čvrstom podlogom. Dužina autoputeva je 114 km. Današnji državni autoputevi povezuju sve važnije gradove u državi i okruženju. Mnogi autoputevi prate linije železnica. Celokupna mreža je savremena.

Najvažniji državni autoputevi su prate evropske koridore:

Ovi koridori su u Luksemburgu označeni dvoznačnim oznakama "A+broj". Svi kreću od prstonice i i idu ka:

Vodeni saobraćaj[uredi - уреди]

Luksemburg je kopnena zemlja pa kao morske luke koristi luke okolnih zemalja, najviše Ostende u Belgiji. Od reka plovna je jedino Meza i to za manja plovila. Na njoj postoji sasvim mala luka Mertert.

Gasovodi i naftovodi[uredi - уреди]

Naftovod: ne postoji.

Gasovod: Dužina tokova je 150 km (2003. g.).

Vazdušni transport[uredi - уреди]

U Luksemburgu je upisano nekoliko domaćih aviokompanija, od kojih je najpoznatija Lukser. U državi postoje dva zvanično upisana aerodroma), od kojih jedan sa tvrdom podlogom i sa IATA kodom (IATA Airport Code) - Međunarodni aerodrom "Findel" kod grada Luksemburga.

U Luksemburgu je zvanično upisan i jedan heliodrom.