Saobraćaj na Islandu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dobro obaveštavanje putem ovakvih znakova pomaže smanjenju izolacije mnogih retko naseljenih delova Islanda
Kružni državni put na Islandu

Island spada u najsevernije i potpuno ostrvske zemlje Evrope. Otvorenost ka hladnom severu i planinski karakter zemlje velike su prepreke za život zemlje. Ovakav položaj ne obezbeđuje Islandu povoljnosti za razvoj saobraćaja. I pored toga, zahvaljujući razvijenosti zemlje i visokom standardu njegovih građana, teškoće u vezi saobraćaja u mnogome su umanjene. Najvažnije saobraćajno čvorište u državi je prestonica Rejkjavik.


Železnički saobraćaj[uredi | uredi kod]

Železnica danas ne postoji. Nekada je bilo nekoliko kraćih železnica bez komercijalne upotrebe. Odavno već postoje planovi za povezivanje Rejkjavika i Keflavika železnicom, ali se nije dalje otišlo u razradi.

Drumski saobraćaj[uredi | uredi kod]

Kružni put i islandski krajolik

Pogledati: Putevi na Islandu

Ukupna dužina drumskih puteva u Islandu je 13.034 km, od čega 4.617 km sa čvrstom podlogom. Autoputeva nema, ali su mesni i magistralni putevi visokog kvaliteta.

Najvažniji put u državi je Kružni put koji približno prati morsku obalu i spaja najvažnije gradove u državi (brojevi na slici levo):

Vodeni saobraćaj[uredi | uredi kod]

Luke predstavljaju "srce" malih islandskih naselja, poput ove u Husaviku

Island je, kao ostrvo, izrazita primorska zemlja, okružena (Atlantskim okeanom. Obala je razuđena na sevru i zapadu, a na istoku i jugu je prava. Najveći broj naselja obično i smestio duž brojnih zaliva u razuđenom delu zemlje, a "srce" svakog mesta, posebno manjeg, je njegova luka. Najvažnija luka je prestonica Rejkjavik. Ostale važne luke su: Akureiri (Hornafjerđur), Isafjerđur, Keflavik, Sejđisfjerdđur, Vestmanaejar.

Gasovodi i naftovodi[uredi | uredi kod]

Naftovoda i Gasovoda nema, ali Island poseduje dugu i razvijenu mrežu toplovoda, koji koriste vodu iz toplih izvora i gejzira u lične i privredne svrhe.

Vazdušni transport[uredi | uredi kod]

Glavna zgrada Aerodroma u Akureiriju

Pogledati: Aerodromi na Islandu

Na Islandu postoji par aviokompanija, od kojih je najpoznatija Island Er.

U državi postoji čak 86 zvanično upisanih aerodroma (1999. godine), ali je samo 12 aerodroma sa tvrdom podlogom. 20 aerodroma ima IATA kod (IATA Airport Code). Ovako veliki broj aerodroma sa međunarodnim kodom posledica je male gustine naseljenosti u državi i velike izolacije mnogih delova Islanda, zbog čega su vazdušne veze od velikog značaja za državu. Takođe, avioprevoz je najvažniji vid saobraćaja sa inostranstvom. Međunarodno značajni aerodromi su:

Najveći i najvažniji aerodrom u zemlji je Međunarodni aerodrom "Keflavik" kod Rejkjavika. Promet putnika na njemu je mnogo veći od svih drugih aerodroma u državi zajedno. Drugi po značaju i jedini koji takođe ima međunarodne letove je Aerodrom "Akureiri".