Saobraćaj u Bugarskoj

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Saobraćaj Bugarske)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Republika Bugarska je zemlja koja se proteže kroz nekoliko važnih oblasti (Balkan, oblast Crnog Mora, Podunavlje). Saobraćajna žila-kucavica zemlje je udolina reke Marice, koja se nastavlja ka zapadu u udolinu prestonice Sofije, a na istoku se otvara ka Istanbulu i Maloj Aziji. Glavno čvorište u zemlji je prestonica, Sofija.

Bugarska ima razvijen drumski, železnički, vazdušni i vodeni saobraćaj.

Železnički saobraćaj[uredi | uredi kod]

Ukupna dužina železničke mreže u Bugarskoj je 4.294 km (2005. godine). Ovo se odnosi na pruge standardne širine koloseka.

Jedini grad sa metro sistemom je Sofija (pogledati Sofijski metro).

Železnička veza sa susednim zemljama:

Drumski saobraćaj[uredi | uredi kod]

Ukupna dužina puteva u republici Bugarskoj je 44.033 km, od čega je 99% asfaltirano. Dužina autoputeva trenutno iznosi svega 459 km, ali se u narednim godinama očekuje brza izgradnja novih deonica. Državni autoputevi nose dvoznačnu oznaku "A+broj".

Bugarski izgrađeni i predviđeni autoputevi su delovi sledećih Evropskih koridora:

Vodeni saobraćaj[uredi | uredi kod]

Bugarska je primorska i podunavska zemlja. Poznate morske luke su veliki primorski gradovi Burgas i Varna. I rečni saobraćaj je razvijen i međunarodnog je značaja. Jedini značajan plovni rečni pravac je pogranična reka Dunav, na kojoj se nalazi niz rečnih ruka: Vidin, Lom, Svištov, Ruse, Silistra. Reka Dunav je izvanredna veza zemlje sa oblašću srednje Evrope.

Gasovodi i naftovodi[uredi | uredi kod]

Gasovod: Dužina tokova je 2.505 km (2006. godine).

Naftovod: Dužina tokova je 339 km (2006. godine).

Vazdušni transport[uredi | uredi kod]

Glavna zgrada aerodroma u Sofiji

U Bugraskoj postoji 218 zvanično upisanih letilišta (2007. godine), ali samo je 5 od njih uvršteno na listu međunarodnih aerodroma sa IATA kodom (IATA Airport Code):

Najveći i najvažniji aerodrom u zemlji je Aerodrom Sofija. Aerodromi u Varni i Burgasu su posebno uposleni leti zbog turističke sezone.