Santiam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Santiam.- Maleno, slabo poznato Kalapooian pleme nekad nastanjeno duž rijeke Santiam ([1] Arhivirano 2005-11-17 na Wayback Machine-u) u Oregonu. Značenje imena je nepoznato. Njima srodni Atfalati nazivali su ih Aha'lpam.

Indijanci Santiam bili su polu-nomadi koji u živjeli od kopanja korijenja camas [2] Arhivirano 2005-10-17 na Wayback Machine-u i lova. Njihovo lovište bilo je upravo istočno od današnjeg grada Albany prema planinama Cascade. Lov na jelene kod ovih Indijanaca bio je kolektivan, životinju koju bi hvatali okružili bi je i ubili strijelama. Ove strelice ponekada su imale vršak premazan otrovom zvečarke. Oni su kao i drugi Calapooya imali stalna zimska naselja, u toplijim mjesecima lutali bi dolinom rijeke Willamette.

Pleme je bilo podijeljeno na 4 bande, to su:

John Hudson, koji je živio na rezervatu Grand Ronde u Oregonu, bio je posljednji Santiam koji je govorio jezikom Calapooya. John je bio (1928) prevoditelj i informant lingvistu Melville Jacobsu koji je pisao o Calapooya Indijancima ([3] Arhivirano 2010-11-05 na Wayback Machine-u) ,a umro je pedesetih godina 20. stoljeća [1]. Potomaka Santiama možda se može naći na rezervatu Grand Ronde.

Populacija: 23 (1906); 5 (1909)

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]