Samuilova tvrđava u Ohridu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Samuilova tvrđava u Ohridu
Самуиловата тврдина
Pogled na Samuilovu tvrđavu
Zemlja  Makedonija
Nadmorska visina 750
Civilizacija Antička Grčka
Bizant
Samuilova tvrđava u Ohridu na mapi Severne Makedonije
Samuilova tvrđava u Ohridu
Samuilova tvrđava u Ohridu
Period postojanja 4. vijek pne. - 1018 - 20. vijek
Koordinate: 41°09′N 20°50′E / 41.150°N 20.833°E / 41.150; 20.833

Samuilova tvrđava u Ohridu (makedonski: Самуиловата тврдина) je utvrda iznad starog dijela grada Ohrida, u Republici Makedoniji.

U njoj se nalazio glavni grad Samuilove države, vjeruje se da najveći dio njenog današnjeg izgleda potječe upravo iz tog vremena - 1018.

Vrata Samuilove tvrđave u Ohridu

Utvrda se nalazi na dva brda čiji se vrhovi uzdižu od 90 do 50 m iznad Ohridskog jezera, koje pruža prirodnu zaštitu južnoj strani utvrde. Tvrđava je s tri strane; zapadne, sjeverne i istočne, utvrđena bedemima različite visine (ovisno o terenu).

Danas je tvrđava povijesni spomenik, jedna od glavnih turističkih atrakcija grada Ohrida. Tvrđava je temeljno renovirana 2003. godine.

Historija utvrde[uredi | uredi kod]

Na području današnjeg Ohrida, još za drevne Grčke postojao je grad Lihnidos čije se središte nalazilo na prostoru današnje tvrđave (Gornji grad) o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Jaka utvrda u Lihnidosu prvi put se spominje u bizantskoj kronici Ivana Malalasa oko 476 godine kad ju je ostrogotski kralj Teodorik Veliki neuspješno pokušao zauzeti.

Pogled na Samuilovu tvrđavu u Ohridu

Nakon osnutka Samuilovog carstva nova prijestolnica njegova carstva (nakon Prespe) postao je Ohrid koji je tad utvrđen bedemima. Nakon propasti Samuilovog carstva, utvrdu zauzima 1018 godine bizantski car Bazilije II. Nakon toga utvrda prelazi iz ruke u ruku između Bugara i Bizanta, potom je osvajaju Normani na svom pohodu na Balkan. Srpski kralj Dušan je zauzima 1334 godine, i od tad je utvrda u srpskim rukama sve do smrti Kraljevića Marka 1394 godine, tada je utvrda mirnim putem pala u osmanske ruke.

Tvrđava je višestruko renovirana i dograđivana još od vremena Bizanta, preko otomanskih vremena do danas.

Prema najnovijim arheološkim iskapanjima i saznanjima koje su proveli makedonski arheolozi, izgleda da je tvrđava sagrađena na mjestu starije utvrde, iz 4. vijek pne. , koju je vjerojatno sagradio kralj Filip II Makedonski.[1].

Do sada su arheolozi pronašli ostatke utvrđenog zida i kula koje potječu iz rane antike. Naučni dokaz za svoje tvrdnje pronašli su i u zapisu iz Liviusa iz 208. pne. u kojem se spominje Tvrđava Lihnidos.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]