SamoKažem

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
#SamoKažem

{{{opis_slike}}}

Prepoznatljivo i kao #СамоКажувам, #VëtemPoThem, #JustSaying
Žanr drama, komedija
Format veb serija
Scenarista Radovan Kupres
Boris Miljković
Milica Žebeljan
Dušan Ristić
Režiser Jelena Gavrilović
Uloge Milena Stanić
Mladen Sovilj
Ana Mandić
Ana Stojanovska
Davor Golubović
Bujar Ahmeti
Jelena Asanović
Stefan Đorđević
Mladen Andrejević[1]
Dragana Mirković (cameo)[2]
Zemlja porekla  Srbija
Jezik srpskohrvatski, makedonski, albanski, engleski
Broj epizoda 26
Produkcija
Produkcija Fond B92, Tuna Fish Studio
Emitovanje
Prvo prikazivanje novembar 2013.
Spoljašnje veze
[samokazem.org Zvanični sajt]
IMDb profil

SamoKažem je veb serija za tinejdžere koja prati odnose nekolicine mladih ljudi iz različitih zemalja. Serija se emituje isključivo na Internetu – na zvaničnom Youtube kanalu, zvaničnoj Facebook strani serije i na sajtu samokažem.org. Svaka vebizoda titlovana je na srpskohrvatski, makedonski, albanski i engleski jezik. Ovo je prva serija tog tipa na Balkanu.

Prva sezona je počela sa emitovanjem 7. novembra 2013. godine. Čini je 26 petominutnih vebizoda koje se objavljuju svakog ponedeljka i četvrtka u 22 časa. Producent serije je Fond B92, a izvršni producent TunaFish Studio.[1]

Priča[uredi | uredi kod]

Priča prati jedno leto u životu nekoliko devojaka i mladića.[1] Oni dolaze iz susednih zemalja čiji stanovnici retko i nerado prelaze njihove granice. Govore različitim jezicima ali se odlično razumeju - dele iste snove i strahove, stim što do sada nisu imali prilike da o njima pričaju. Upoznali su se slučajno i postaju ekipa.[3]

Likovi[uredi | uredi kod]

Zvanična prezentacija ovako opisuje likove iz serije:

Jovana (17) je najmlađa u ekipi. Ubeđena je da je mnogo zrelija od svojih vršnjaka. Sve do sada bila je obična beogradska gimnazijalka. Međutim, ovoga leta, dok joj je dečko u Kanadi, njen svet se menja.

Miloš (21) je beogradski blejač. Sate provodi na Youtubu, a i sam je autor nekih snimaka. U njegovom životu postoje zabava i surfovanje. Sve ostalo previše zamara da bi se čovek time bavio. To nervira njegovu mlađu sestru Jovanu.

Maja (19) je tatina mala devojčica. Pobegla je iz Kotora, od ćaleta i male sredine, da bi živela u Beogradu i bila samostalna žena. Tata i dalje plaća sve račune, iznajmljuje joj ogroman stan u centru grada i šalje besomučno veliki džeparac.

Uvek dobro raspoložena, nasmejana i optimistična, Aleksandra (19) je prava party devojka. Želi da postane glumica, da se iz Skoplja preseli u Holivud i da u izazovnoj haljini ostavi svoje otiske na stazi slavnih!

If life gives you lemons - make a lemonade. Zoran (21) nema limun, ali ima ćaletov taksi i ambicije da kupi novi iPhone. Beogradske cene piva ga sprečavaju u tome. A uz to - ne zna tačno gde pripada.

Dren (20) je onaj koji stoji po strani u ekipi, uglavnom zbog toga što ne zna jezik na kom se ekipa sporazumeva. Zbog ljubavi se upustio u veliku avanturu i prvi put u životu došao u grad o kojem je čuo sve najgore. Pred njim su pravi izazovi, ali i neka zanimljiva otkrića.

Milena (21) je romantična duša koja uvek i svima želi dobro. Preselila se iz Kuršumlije u Beograd i zamenila sigurnost malog mesta i roditeljske kuće životom u ne uvek prijateljski nastrojenom gradu. Radi kao medicinska sestra, već nekoliko meseci je na praksi u bolnici. Voli sve što vole mladi, a posebno horoskop.

Opušten i uvek nasmejan, Marko (21) je dobri duh ekipe. Živi u Boru, ali više od svega voli da putuje. Nije mu posebno važno da li pakuje torbu za put do Lozane ili Loznice, važno je da se negde putuje. Na Srebrnom jezeru izdaje pedaline da bi imao za džeparac.

Kao i mnogi drugi, Zoranov tata Dušan (51) je tokom ratova 1990-tih morao da ode iz grada u kom je rođen. Došao je iz Sarajeva u Beograd, radio razne poslove da bi izdržavao porodicu - preprodavao robu na pijaci, bio noćni čuvar, popravljao belu tehniku... Kada je skupio dovoljno novca kupio je auto i počeo da taksira. Razveden je. Sin mu baš nedostaje, jer ga viđa samo leti - ostatak godine Zoran živi sa majkom u Sarajevu.

Produkcija[uredi | uredi kod]

Kasting za seriju #SamoKažem rađen je nekoliko meseci u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i na Kosovu. Već na samom početku kreativni tim odlučio je da u seriji igraju mladi glumci, a ne naturščici, što je bila jedna od inicijalnih ideja.

Većini učesnika u produkciji serije ovo je prvi ozbiljan profesionalni projekat - od izuzetno mladih glumaca do rediteljke Jelene Gavrilović, apsolventa filmske režije na Fakuletu dramske umetnosti u Beogradu. Supervizori serije bili su neki od ključnih kreativaca današnje srpske scene, među kojima su Boris Miljković, Đorđe Marković i Kosta Glušica koji su svojim iskustvom zadavali putanje kretanja. Istovremeno, oni su uživali u kreativnom izrazu nove generacije i omogućili joj da stvori svoj ton i upozna nas sa svojim željama, strahovima, težnjama i svojom realnošću.

Serija je snimana na velikom broju lokacija, u Beogradu, Sarajevu, Kotoru, Prizrenu, Novom Sadu, na Adi Bojani i Srebrnom jezeru.

Promocija[uredi | uredi kod]

Profili na društvenim mrežama Facebook, Twitter, YouTube, SoundCloud i Instagram pružaju priliku gledaocima da učestvuju u interakciju povodom događaja iz serije, odnosno sa drugim fanovima.

Pored toga, svaki od likova iz serije ima svoje profile na društvenim mrežama na kojima svakodnevno otkrivaju više o sebi: koju muziku slušaju, koje filmove gledaju, šta čitaju i čemu se raduju. Ostvarujući interakciju jedni sa drugima likovi se produbljuju, obogaćuju i približavaju publici.

Muzika[uredi | uredi kod]

Soundtrack obuhvata autore poput Voodoo Popeye, Stray Dogga, Vlade Georgijeva i Prti Bee Geea. [4] U opisu svake vebizode moguće je pronaći nazive pesama koje mogu da se čuju u seriji, a većina numera može da se posluša i na zvaničnom SoundClaud kanalu serije.

Prijem[uredi | uredi kod]

U prvih 40 dana, u okviru kojih je objavljeno deset vebizoda, YouTube kanal je zabeležio preko 150.000 pregleda, dok je Facebook stranicu lajkovalo skoro 10.000 ljudi. U avgustu 2014. godine Youtube kanal beleži 700.000 pregleda.

Objavljivanje serije pozdravili su mnogi mediji, a kvalitet produkcije potvrđen je brojnim priznanjima. U februaru 2014. godine serija je osvojila "Satelit" nagradu u kategoriji kratke forme;[5] mesec dana kasnije serija je nagrađena na LAWEBFEST-u u dve kategorije: dir. fotografije i glavna ženska uloga;[6] u aprilu iste godine serija je proglašena zvaničnim Webby laureatom u kategoriji Online Film & Video, potkategorija Drama: dugačka forma ili serija;[7] u istom periodu serija je nagrađena zlatnom medaljom na Svetskom medija festivalu u Hamburgu;[8] nešto kasnije na B.A.N.F. svetskom medija festivalu serija je nominovana za Roki nagradu,[9]; konačno, na Melburn veb festu serija je ušla u zvaničnu selekciju.[10]

Re:Generacija[uredi | uredi kod]

Veb serija #SamoKažem deo je Re:Generacije, projekta koji za cilj ima stvaranje virtuelnog prostora za mlade u kome oni mogu da se izraze. S obzirom na regionalni karakter projekta, taj prostor im omogućava da čuju šta njihovi vršnjaci iz susednih zemalja imaju da kažu, da upoznaju jedni druge i vide po čemu su slični, a po čemu različiti. Tu mogu i da pročitaju, vide i čuju zanimljive inicijative iz okruženja i sveta, i razmene ideje o tome kako se društveno angažovati ili kako rešiti lokalne probleme.

Re:Generacija se odvija na sajtu www.samokazem.org.[11]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

  1. Zvanični sajt Arhivirano 2014-05-07 na Wayback Machine-u
  2. SamoKažem Youtube
  3. SamoKažem Facebook
  4. SamoKažem Rebelmouse
  5. SamoKažem Twitter
  6. SamoKažem Soundcloud
  7. SamoKažem Instagram

Napomene i reference[uredi | uredi kod]