Sahun (jezero)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sahun
(fa) ساهون
Lokacija
Države Iran
PokrajineTeheranska pokrajina
Naseljanema
Koordinate35°50′58″N52°20′58″E
Hidrografija
Vrstatektonsko; slatkovodno
Površina0,1 km²
Volumen0,00001 km³
Aps. visina3077 m
Dužina0,15 km
Širina0,1 km
Dubina2,0 m
Hidrologija
Sliv20 km²
OdljevRud-e Sahun
Karta

Sahun (perz. ساهون) je jezero u Teheranskoj pokrajini na sjeveru Irana, oko 25 km istočno od vulkana Damavanda odnosno 75 km od Teherana. Smješten je na centralnom dijelu Alborza odnosno u aluvijalnoj dolini između planina Kuh-e Sahun i Kuh-e Kalav-Mirestan, a nadmorskom visinom od 3077 m predstavlja jedno od najviših jezera u državi. Jezero ima površinu od približno 1,0 ha, dubinu do 2,0 m i volumen od 10.000 . Proteže se oko 150 m u smjeru sjeverjug, a širina mu oscilira do najviše 100 m. Najbliža naselja koja gravitiraju jezeru su Hare (7,5 km sjeverozapadno), Nava (12,5 km zapadno) i Ardžomand (15 km istočno). S potonjim naseljem jezero je povezano lokalnom cestom.

Sahun se u najširem hidrološkom i hidrogeološkom smislu klasificira pod sliv Kaspijskog jezera s kojim ga povezuju rijeke Rud-e Sahun i Haraz-Rud. Uži sliv sa Sahunom u žarištu ima površinu od približno 20 km² i njegove razvodnice određene su vrhovima četiriju planinama koje se pružaju u smjeru istokzapad odnosno prijevojima između istih. Vrhovi Kuh-e Sahuna (3616 m) i Kuh-e Kalav-Mirestana (3601 m) na sjeveru odnosno zapadni prijevoj odvajaju jezerski sliv od porječja Rud-e Sahuna, dok ga planine Šah-Tape (3859 m) i Ab-Riz Hak-Riz (3376 m) odnosno prijevoj Gardane-je Narkeš (3169 m) dijele od porječja Rud-e Nimruda i Rud-e Heble odnosno sliva Dašt-e Kavira. Jezero se vodom opskrbljuje prvenstveno pomoću južnih pritoka koji nastaju proljetnim otapanjem ledenjaka, a otječe Rud-e Sahun prema sjeveru. Dolinom Sahuna prevladava snježno-šumska klima (Dsa) s prosječnom godišnjom količinom padalina od 280 − 500 mm.

Identificirane vrste u okolici jezera su šaš Carex pycnostachya, obični borak (Hippuris vulgaris), močvarna Potamogeton pectinatus, zeljasta končasta alga žabokrečina (Zannichellia palustris), vrste zelenih algi iz roda Chara, te mješinke U. australis, U. bremii i U. minor.

Veze[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]