Sabor u Seleukiji-Ktesifonu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sabor u Seleukiji-Ktesifonu [1] je bio skup vodećih kršćana u Perzijskom Carstvu, održan 410. u gradu Seleukija u današnjem Iraku. Sazvan pod pokroviteljstvom kralja Jezdegerda I, koji je obustavio dotadašnje progone kršćana pod perzijskom vlašću, sve perzijske kršćane je stavio pod nadležnost jedinstvene crkvene organizacije, kasnije poznate kao Crkva Istoka, a na njeno čelo je stavio Maar Isaka, biskupa Seleukije-Ktesifona. Sabor je nadalje organizirao Crkvu podijelivši je na biskupije, po uzoru na njenu organizaciju u susjednom Rimskom Carstvu. Važna je odluka bila i ta da istočni kršćani ubuduće prihvaćaju nikejsko vjerovanje.

Prema rimskim izvorima, održavanje sabora je izazvalo veliko nezadovoljstvo među zoroastričkim svećenstvom.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Ktesifon je bio grad-blizanac Seleukije, odnosno prijestolnica Sasanidskog Carstva. Izraz Seleukija-Ktesifon se koristi kako bi se ovaj sabor razlikovao od sabora u Seleukiji, održanog u današnjoj Turskoj.
  • Wigram, W. A. (2004). An introduction to the history of the Assyrian Church, or, The Church of the Sassanid Persian Empire, 100–640 A.D. Gorgias Press. ISBN 1593331037.