Rukometna reprezentacija Čilea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čile Čile
Generalno
Nadimci La Roja
Savez Federación Chilena de Handball
Izbornik Španija Mateo Garralda
Kapetan Rodrigo Salinas Muñoz
IHF Svjetsko prvenstvo
Nastupi 4 (prvi put 2011.)
Najbolji rezultat 22. mjesto (2011.)
Panameričko rukometno prvenstvo
Nastupi 9 (prvi put 1981.)
Najbolji rezultat 2. mjesto (2016.)
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

Rukometna reprezentacija Čilea predstavlja Čile na međunarodnim rukometnim natjecanjima, a nalazi se pod ingerencijom Rukometnog saveza Čilea.

Rukomet je u Čileu počeo dobivati na značaju tek nakon 2010. godine, kada su se prvi puta pojavili na IHF Svjetskom prvenstvu. Dotad, njihovi nastupi bili su ograničeno na kontinentalno, Panameričko prvenstvo u rukometu, gdje su do 2002. godine nastupili samo jednom, u Argentini 1981. godine, i bili posljednji. Od 2002. godine su stalni sudionik kontinentalnog turnira, međutim tek su 2010. godine, kada su bili domaćini, ostvarili značajan rezultat - treće mjesto, iza dominantnih Argentine i Brazila. Taj im je rezultat donio i prvi plasman na Svjetsko prvenstvo, ono 2011. godine u Švedskoj, gdje su zauzeli 22. mjesto od 24 reprezentacije.

Na sljedeća dva kontinentalna prvenstva također osvajaju broncu i uspijevaju osigurati nastupe na Svjetskim prvenstvima, međutim i 2013. i 2015. godine osvajaju tek 23. mjesto, uz ukupno jednu pobjedu i šest poraza. Na Panameričkom prvenstvu 2016. godine uspijevaju, po prvi puta, doći do finala nakon pobjede nad Urugvajem; tamo gube od Brazila, međutim osvajaju prvo kontinentalno srebro i novi nastup na Svjetskom prvenstvu. U Francuskoj 2017. godine, Čile je u prvom kolu grupe C iznenađujuće pobijedio Bjelorusiju i tako ostvario svoju prvu pobjedu u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva.

Aktualni izbornik reprezentacije je španjolski trener Mateo Garralda.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]