Rubin Carter

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Rubin "Hurricane" Carter (6. maj 1937 - 20. april 2014) bio je američki aktivist i bivši bokser u srednjoj kategoriji, poznat po tome što je od 1966. do 1985. bio zatvoren zbog trostrukog ubistva u restoranu Lafayette Bar and Grill u gradu Patersonu. Carter i njegov navodni suučesnik John Artis su godine 1967. proglašeni krivima za ubistva i osuđeni na doživotni zatvor.

Carter je sve vrijeme tvrdio da je nedužan, odnosno da su mu kao crncu ubistva namjestili rasistički policajci. Godine 1975. u kampanju za njegovo oslobađanje uključili su se Muhamed Ali i brojne poznate ličnosti iz Hollywooda, uključujući Boba Dylana, koji mu je posvetio znamenitu protestnu pjesmu The Hurricane.

Njihovi napori su plodom kad je 1976. održano novo suđenje, tokom koga je Carter privremeno pušten na slobodu. Međutim, i na novom suđenju bio je proglašen krivim te je vraćen u zatvor. Godine 1985. federalni sudac Haddon Lee Sarokin uvažio je Carterovu žalbu i poništio obje presude; vlasti New Jerseya tada su odustale od daljeg progona te je Carter konačno izašao na slobodu. Preselio se u Kanadu i pridružio organizacijama za ukidanje smrtne kazne i prava pogrešno osuđenih zatvorenika.

Carterov slučaj je književnik Nelson Algren obradio 1983. u romanu Devil's Stocking. Godine 1999. o njegovom životu snimljen je biografski film The Hurricane, u kojem je njegov lik tumačio Denzel Washington.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]