Ōritsu Uchūgun: Oneamisu no Tsubasa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Royal Space Force: The Wings of Honnêamise
Poster filma
RežijaHiroyuki Yamaga
ProducentMakoto Yamashina
ScenarioHiromasa Ogura
UlogeLeo Morimoto
Mitsuki Yayoi
MuzikaRyuichi Sakamoto
Yuji Nomi
Koji Ueno
Haruo Kubota
MontažaMitsuru Kashiwabara
StudioGainax, Bandai Visual
DistribucijaToho
Datum(i) premijere
14. 3. 1987 (1987-03-14)
Trajanje119 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski
Budžet8.000.000$
Royal Space Force: The Wings of Honnêamise na Internet Movie Database

Royal Space Force: The Wings of Honnêamise (王立宇宙軍 オネアミスの翼 Ōritsu Uchūgun: Oneamisu no Tsubasa?) japanski je anime ZF film iz 1987. te prvi film kojeg je producirao studio Gainax zajedno sa Bandai Visual. Film je režirao i napisao Hiroyuki Yamaga. Radnja se odvija na jednom nepoznatom planetu vrlo sličnom Zemlji, ali različite kulture, na kojem glavni junak dobiva zadaću postati prva osoba u svemiru. Komercijalni odjek u japanskim kinima bio je tek osrednji,[1] ali je dobio izvrsne recenzije kritičara.[2] Isprva je bio planiran i nastavak, smješten 50 godina u budućnosti, ali zbog manjka financijskih sredstava, Gainax ga je odbacio. Toshio Okada je izrazio fundamentalno neslaganje sa scenarijom i pričom.[3]

U časopisu Animage, The Wings of Honneamise je 1988. osvojio visoko četvrto mjesto na listi najboljih animea godine sa 872 glasa (prvo mjesto je zauzeo Saint Seiya), dok je Shirotsugh izabran za devetog najomiljenijeg muškog anime lika a Riquinni za 20. najomiljeniji ženski anime lik u istom izadnju.[4]

Radnja[uredi | uredi kod]

Na nepoznatom planetu, vrlo sličnom Zemlji, traju nesuglasice između dvije velike sile: kraljevstva Honneamise i "Republike". Shirotsugh Lhadatt je nemotiviran mladić koji se pridružio prestižnom svemirskom programu svoje nacije. Nakon smrti astronauta, razvija blisko prijateljstvo sa mladom religioznom ženom, Riquinni Nonderaiko. Ona ga nadahnjuje da postane prva osoba u svemiru.

Shirotsughov trening za astronauta odvija se istodobno sa njegovim sazrijevanjem, ali projekt prolazi kroz razne tehnološke poteškoće, sumnje, spletke političara kao i pokušaj atentata neprijateljske nacije. Kada se čini da će program biti debakl, Shirotsugh odluči biti kod Riquinni neko vrijeme; pokuša ju silovati jedne noći, što dovodi do poremećaja odnosa koji su pak ispravljeni zahvaljujući njenoj dobroti i razumijevanju.

Najzad, lansiranje svemirske rakete se najavi u demilitarizovanoj zoni, sa nadom vlade da će lansiranje provocirati neprijateljsku naciju u rat. Kao po planu, Republika pokrene invaziju tog područja kako bi osvojila raketu. Iako ga pozivaju da izađe van, Shirotsugh odluči ostati u svemirskoj kapsuli i uvjeriti prestrašenu ekipu da dovrši lansiranje. Lansiranje rakete naizgled prekine invaziju. Jednom u svemiru, Shirotsugh moli za oprost svoje rase. U međuvremenu, Riquinni na planeti razmišlja o njemu.

Glasovne uloge[uredi | uredi kod]

  • Leo Morimoto - Shitotsugh Lhadatt
  • Mitsuki Yayoi - Riquinni Nonderaiko
  • Aya Murata - Manna Nonderaiko
  • Kazuyuki Sogabe - Marty Tohn
  • Chikao Otsuka - Dr. Gnomm
  • Masato Hirano - Kharock
  • Bin Shimada - Yanalan
  • Hiroshi Izawa - Darigan

Kritike[uredi | uredi kod]

Ono što me najviše privlači u ovom animeu je nevjerojatan svijet stvoren kako bi smjestio naizgled ljudske likove. Kada gledate Wings of Honneamise, obratite veliku pozornost na logiku stavljenu u koncept ovog paralelnog svemira. Sve, od zgrada do novca je potpuno izmišljeno iznova ali je ostalo praktično i uvjerljivo. Kao da stvaranje jednog cijelog novog svijeta iz ničega nije bilo dovoljno teško, bogati detalji su dodani u svakom pogledu kako bi bili sigurni da će gledatelji poštovati tu složenost. Nijedan film nije došao tako blizu do ostvarivanja takvog savršenstva u dizajnu takvog opsega...Iako ne može zadovoljiti baš svakoga zbog svojeg sporog ritma i religioznih izjava, ovo je film koji bi barem trebao vidjeti svaki sanjar na ovom svijetu.

– Kjeldoran[5]

Wings ima puno dobrih stvari koji mu idu u njegovu korist, kao što je odličan dizajn likova i animacija, pedantna pažnja posvećena detaljima i opširno istraživanje koje je ušlo u ovakav pothvat. Iako su Wings čista fikcija, politika, birokracija i medijski utjecaj su opisani tako da su očite paralele tijekom svemirske utrke...Problem je, pak, što usprkos usredotočenosti na mašine, trening i globalne afere, Wings ipak nisu dokumentarac o svemirskom letu, nego znanstveno-fantastični film, a to je činjenica koju Gainax katkad zaboravlja. Priča ima čudan ritam, na nekim mjestima je prespora a drugim prebrza.

– Raphael See Critic[6]

The Wings of Honneamise, snimljene 1987. ali objavljene u Sjedinjenim Državama tek sada, je jedna od najambicioznijih od svih anime produkcija, vizualno senzacionalna dvosatna ekstravagancija o nesređenom i neorganiziranom mladom pilotu zvanom Shirotsugh, ili Shiro, koji se upiše u Kraljevsku svemirsku flotu nakon što nije uspio postati pilot u mornarici...Jedan od užitaka ovog filma je jednostavno uživati u Yamaginoj vizualnoj mašti, kao što je montaža na kraju, koja pokazuje povijest patnje i previranja tog planeta.

Mogao bi govoriti satima uspoređujući vrhunsku, tečnu animaciju sa Zapadnim remek-djelima kao što je Snjeguljica, i spomenuti kako me komični tajming i izrazi lica podsjećaju na ranog Chaplina. Mogao bi izraziti fantastičan način kojim su animatori upotrijebili svjetlost i sjenu, i specijalne efekte koji su to više zadivljujući kada imamo na umu da nisu tada imali modernu kompjutersku tehnologiju. Ali neću. Samo ću reći da je masivni proračun dobro iskorišten.

– Scoot[8]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. "Heads Up, Mickey: Anime may be Japan's first really big cultural export", Issue 3.04 - Apr 1995, Wired Magazine
  2. Richard Corliss, 'Amazing Anime Arhivirano 2013-08-25 na Wayback Machine-u', Time magazine; 22. studenog 1999. Vol. 154, Iss. 21; str. 94
  3. Horn, Carl G. (1996). „Speaking Once as They Return: Gainax's Neon Genesis Evangelion. AMPlus. [mrtav link]
  4. Anime Grand Prix Winner, 1988. Animage. svibanj 1988.. Pristupljeno 11-07-2011. 
  5. Kjeldoran (15. travnja 2004). The Royal Space Force: The Wings of Honneamise - Review. Anime Academy. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-12. Pristupljeno 18. kolovoza 2013. 
  6. Raphael See. The Royal Space Force: The Wings of Honneamise - Review. THEM Anime Reviews 4.0. Pristupljeno 18. kolovoza 2013. 
  7. Roger Ebert (12. svibnja 1995). The Royal Space Force: The Wings of Honneamise - Review. Chicago Sun-Times. Pristupljeno 18. kolovoza 2013. 
  8. Scoot (7. lipnja 2006). The Royal Space Force: The Wings of Honneamise - Review. The Nihon Review. Arhivirano iz originala na datum 2013-07-02. Pristupljeno 18. kolovoza 2013. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]