Rocco e i suoi fratelli

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Rocco e suoi fratelli)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rocco e i suoi fratelli
Rocco et ses frères
italijanski kino-poster
RežijaLuchino Visconti
ProducentGoffredo Lombardo
ScenarioLuchino Visconti
sinopsis: Suso Cecchi d'Amico
UlogeAlain Delon
Renato Salvatori
Annie Girardot
Katina Paxinou
MuzikaNino Rota
FotografijaGiuseppe Rotunno
MontažaMario Serandrei
StudioTitanus
Les Films Marceau
Datum(i) premijere
6. 9. 1960 (1960-09-06) (Italija)
Trajanje177 min.
Zemlja Italija
 Francuska
Jezikitalijanski
Bruto prihod2,173.480 kino-ulaznica (Francuska)[1]

Rocco e i suoi fratelli (sh. Rocco i njegova braća; fr. Rocco et ses frères) je italijansko-francuski crno-bijeli igrani film snimljen 1960. u režiji Luchina Viscontija, poznat po tome što se navodi kao jedno od posljednjih velikih ili značajnih ostvarenja italijanskog neorealizma.

Scenario je kao inspiraciju imao Josip i njegova braća, historijski roman njemačkog pisca Thomasa Manna, ali je radnju premjestio u moderno vrijeme, odnosno prikazao kako siromašna seljačka porodica, koju čini udovica Rosaria Parondi (čiji lik tumači Katina Paxinou) i njena četiri odrasla sina, napušta svoj dom u Basilicati na jugu Italije kako bi životnu sreću pokušala pronaći u Milanu. Glavni protagonisti su dvojica braće - nasilni Simone (koga tumači Renato Salvatori) i čestiti Rocco (koga tumači Alain Delon) - a čiji će odnos zakomplicirati to što su se obojica zaljubila u istu ženu, mladu prostitutku po imenu Nadia (čiji lik tumači Annie Girardot), a što će dovesti do nasilnih i tragičnih posljedica.

Snimanje filma su obilježile velike poteškoće, prije svega vezane uz "problematični" sadržaj, koji je uključivao veliku količinu nasilja, ali i za tadašnje standarde izuzetno eksplicitnu scenu silovanja; zbog toga su Viscontiju gradske vlasti Milana, pod izgovorom da ne žele "ocrniti" svoj grad, odbijale davati dozvole za snimanje na autentičnim lokacijama. Kada je film konačno dovršen, postao je metom cenzora, kako u Italiji, tako i u drugim državama, te je u nekim slučajevima bio skraćen na gotovo polovicu originalnog trajanja. Visconti je tek 1966. godine, temeljem sudske parnice, uspio omogućiti prikazivanje u originalnom obliku.

Kontroverze vezane uz cenzuru su, međutim, isto tako vješto iskorištene od strane producenata te su stvorile veliko zanimanje u italijanskoj javnosti, omogućivši Rocco e suoi fratelli da postane jedan od najvećih filmskih hitova godine i jedan od prvih primjera succès de scandale u svjetskoj kinematografiji. Prikazan je na venecijanskoj Mostri gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija. Također je igrao značajnu ulogu u karijeri mladog Alaina Delona, koji je upravo zahvaljujući njemu postao međunarodna filmska zvijezda. Njegova partnerica Annie Girardot je također postala jednom od najpopularnijih filmskih glumica; tokom snimanja je započela sa ljubavnu vezu sa Renatom Salvatorijem, a kasnije postala i njegova supruga.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]