Robert Wilson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Robert Woodrow Wilson (Houston, 10. siječnja 1936.) – američki astronom, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1978. godine, zajedno Arnom Allanom Penziasom za otkiće kozmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja. Nobelovu nagradu dobio je i Pjotr Leonidovič Kapica.

Biografija[uredi | uredi kod]

Robert Woodrow Wilson rodio se u Houstonu u Teksasu, 1936. godine. Studirao je na Univerzitetu Rice u Houstonu i na Kalifornijskom tehnološkom institutu.

Robert W. Wilson i Arno A. Penzias u laboratorijima tvrtke Bell u Holmdelu, SAD, radili su pokuse s velikom antenom. Izradili su prijemnu antenu u obliku roga, dugu 6 metara s vrlo osjetljivim prijemnikom, da bi razaznali slabe radiosignale s umjetnih satelita Echo 1 i Telstar. Penzias i Wilson odlučili su ispitati slabi šum koji je ometao prijem.

Prvo su pomislili kako šum potječe iz smjera Mliječnog puta. Kada su uklonili sve moguće izvore zvuka, uključujući i golubiji izmet, šum je i dalje detektovan[1]. U početku nisu znali što su otkrili. Nazvali su ga kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje. Ono je važno u vezi teorije velikog praska.

Vanjski izvori[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Astrophysics for people in a hurry, Neil deGrasse Tyson, 2017.