Robert Stroud

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Robert Franklin Stroud)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Robert Franklin Stroud
Robert Stroud
Robert Stroud godine 1951
Biografski podatci
Rođenje(1890-01-28)28. 1. 1890.
Seattle,
SAD
Smrt21. 11. 1963. (dob: 73)
Springfield, Missouri
SAD
RoditeljiBenjamin Stroud
Elizabeth Stroud
Karijera
Zanimanje
Alias(i)"Ptičar iz Alcatraza"
(engleski: Birdman of Alcatraz)
Optužen/i* 1909  ubistvo na mah
Kazna; ubistvo na mah : 12 godina zatvora
teška tjelesna povreda
6 mjeseci zatvora
ubistvo
smrt, preinačena u doživotni zatvor
Statuspreminuo

Robert Franklin Stroud (28. januar 1890 – 21. novembar 1963), poznat i pod nadimkom "Ptičar iz Alcatraza" (engleski: Birdman of Alcatraz) bio je američki kriminalac, poznat po tome što je za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne postao stručnjak za ornitologiju.

Stroud je rođen u Seattleu, odakle je u dobi od 13 godina pobjegao od oca koji ga je zlostavljao. Nakon nekoliko godina je došao u Aljasku (tada federalnu teritoriju SAD) gdje je postao svodnik i godine 1909. ubio barmena koji je bio napao jednu od njegovih prostitutki. Za taj je zločin osuđen 12 godina u federalnom zatvoru. Tamo je stekao reputaciju izuzetno nasilnog i opasnog zatvorenika, pa je 1912. osuđen zbog teške tjelesne povrede, a 1916. je zaklao čuvara. Zbog toga je osuđen na smrt, ali mu je majka uspjela ishoditi pomilovanje od predsjednika Wilsona te je kazna preinačena u doživotni zatvor; kao ustupak T. W. Morganu, upravniku federalnog zatvora Leavenworth koji se pomilovanju protivio, prihvaćen je prijedlog da Stroud ostane u samici do kraja života.

Stroud je usprkos toga pronašao društvo zahvaljujući nekoliko kanarinaca koji su zalutali u njegovu ćeliju. O njima se počeo brinuti, a potom ih proučavati, koristeći knjige iz zatvorske biblioteke. Sa vremenom je počeo prikupljati i prodavati ptice, a godine 1933. je objavio knjigu Diseases of Canaries, koja je pozitivno ocijenjena od strane naučnika. Njegov posao i reputacija su mu, međutim, donijeli neprijateljstvo zatvorskih vlasti; disciplinski prekršaj, odnosno korištenje ornitološke opreme kako bi proizvodio zabranjeni alkohol je godine 1942. iskorišten kako bi bio poslan u zloglasni zatvor Alcatraz. Tamo mu, usprkos nadimku, nije bilo dozvoljeno držati ptice.

Priča o Stroudu je, pak, svejedno izazvala pažnju javnosti, pogotovo onog liberalnog dijela koji se zalagao za reformu zatvorskog sistema i Strouda volio isticati kao primjer uspješne rehabitilacije, odnosno da i najgori kriminalci, ako im se pruži prilika, mogu dati koristan doprinos društvu. Stroud Alcatraz nije napustio sve do 1959. godine, kada mu se pogoršalo zdravlje, te kada je poslan u federalnu zatvorsku bolnicu u Springfieldu u državi Missouri. Tamo je posljednje dane proveo surađujući sa tvorcima biografskog filma Birdman of Alcatraz gdje je njegov lik tumačio Burt Lancaster.

Stroud se kasnije pojavio kao lik u dva televizijska ostvarenja posvećena historiji Alcatraza - mini-seriji Alcatraz: The Whole Shocking Story iz 1980. godine gdje ga je tumačio Art Carney i TV-filmu Six Against the Rock iz 1987 godine gdje ga je tumačio Dennis Farina.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]