Río Plátano

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Rio Plátano)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rezervat biosfere Río Plátano
Svjetska baštinaUNESCO
 Honduras


Rezervat biosfere Río Plátano na mapi Hondurasa
Rezervat biosfere Río Plátano
Rezervat biosfere Río Plátano
Lokacija Rezervat biosfere Río Plátano u Hondurasu
Registriran:1987. (11. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, viii, ix, x
Ugroženost:1996.-2007. i 2011.-
Referenca:UNESCO

Río Plátano je rezervat biosfere kroz protiče rijeka Patuca, u dužini od nekih 100 km njena sliva. Taj kraj poznat je i pod imenom La Mosquitia. Rezervat biosfere Río Plátano ima površinu od 5.250 km² i osnovan je 1982. godine zbog zaštite jedinstvene bioraznolikosti tropskog šumskog krajolika. Iste godine je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Amerikama jer "je na prostoru od planina Punta Piedra do karipske obale oko 2.000 indijanaca sačuvalo tradicionalni način života[1]".

Od 1986. godine Rezervat biosfere Río Plátano je dio Srednjoameričkog biloškog koridora, koji spaja nekoliko nacionalnih parkova od Meksika duž Srednje Amerike, a koji je osnovan kako bi se zaštitilo njegovih 106 jako ugroženih životinja od izumiranja.

God. 1996. Río Plátano je upisan i na popis mjesta ugrožene svjetske baštine zbog krivolova, nezakonite sječe i napasanja stoke unutar granica rezervata. Nakon uspješnih mjera zaštite, rezervat je skinut s tog popisa 2007. godine[2]., no nakon istrage 2010. godine, ponovno je upisan na popis zbog niza nezakonitih aktivnosti kojima vlast ne uspijeva stati u kraj, poput otuđivanja zemljišta koje se javilo usljed nemugućnosti organizirane zaštite zbog prisustva trgovaca drogom[3].

karakteristike[uredi | uredi kod]

Rezervat ima tri topografska područja:

  • Planinsko područje ima izvanredne formacija stijena (npr. vrh Dama) i vodopad visine 500 m.
  • Obalno područje je ravno ili valovito s brojnim lagunama kao što su Ibans i Cartina i travnjacima koji poplave svake zime.
  • Između njih je najveći dio, oko 130.000 ha (75% rezervata) nizinskog područja kroz koje vijuga rijeka i ispunjava nekoliko riječnih jezera. Prirodni nasipi koji se protežu tuda su idealni teren za male poljoprivredne parcele. Gornje dvije trećine rijeke prolazi kroz brdoviti teren, a dio rijeke je podzemni ispod ogromne bazaltne stijene.

Ovo područje je najveća tropska prašuma u Hondurasu, a raznolikost pejzaža je rezultirala raznolikim ekosistemima. Većinu područja pokriva tropska kišna šuma (85%), a 10-15% pokriva suptropska kišna šuma, ravnice su pokrivene savanom s travnjacima i borovima, a na obali se nalazi magrova šuma.

Sveukupno u rezervatu obitava 39 vrsta sisavaca, od kojih ugrožene vrste kao što su: jaguar, puma, ocelot, margaj (Leopardus wiedii), jaguarundi (Puma yagouaroundi), srednjoamaerički tapir (Tapirus bairdii), srednjoamerička vidra, divovski mravojed (Myrmecophaga tridactyla), majmun urlikavac (Alouatta), kinkažu (Potos flavus), bjelorepi jelen (Odocoileus virginianus), bjelobradi pekariji (Tayassu pecari), kornjača, meksički i američki krokodil, i dr.

Na ovom području nalazi se preko 200 arheoloških lokaliteta, od kojih su najvažniji Ciudad Blanca ("Bijeli grad") kulture Maya, te petroglifi Piedras Pintadas na obali rijeke Patuca, za koje se vjeruje kako su djelo do sada nepoznate pretkolumbovske kulture. Río Plátano je poznat i kao prvo mjesto u Americi na kojemu je pristao Kristofor Kolumbo 1492.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]