Rimska Dacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Provincija dakija

Dacija (latinski: Daci), također poznata i kao Dacia Traiana (Trajanova Dacija) ili Dacia Felix (Sretna Dacija) je rimska provincija čija se teritorija nalazila u današnjoj Rumunjskoj, odnosno na području drevne antičke Dacije. Prostirala se na području današnjih rumunjskih regija: Translivanije, Banata i Oltenije, te povremeno Muntenije kao i južne Moldove.

Pod rimsku vlast je došla nakon Trajanovih dačkih ratova 106. Rimljani su je podvrgnuli intenzivnoj kolonizaciji i urbanizaciji, te je postala jednom od najbogatijih i ekonomski najrazvijenijih provincija. Međutim, relativno nepovoljan strateški položaj ju je učinio čestom metom susjednih barbarskih naroda, a što je počelo u markomanskim ratovima. Kada je Carstvo oslabljeno u krizi 3. vijeka, car Aurelijan je godine 271. donio odluku da se evakuira. Tako historičari govore da je Dacija bila posljednja provincija koju su Rimljani osvojili, i prva koju su izgubili.

S druge strane, rimska vlast nad Dacijom je ostavila trag i u snažnoj romanizaciji stanovništva, koje je i nakon odlaska Rimljana nastavilo govoriti dijalektom latinskog od koga se razvio moderni rumunjski jezik. Dio historičara, pak, vjeruje da današnji Rumunji ne potiču od rimskih kolonista nego od romaniziranih naroda sa juga Balkana.

Poveznice[uredi | uredi kod]