Registarske oznake motornih vozila u Andori

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Andorske registarske tablice
Andorske registarske tablice iz 1970-ih

Na registarskim tablicama motornih vozila u Andori nalazi se jedno slovo i četiri broja (npr. A1234) te andorski grb lijevo od serijskog broja i natpis "Principat d'Andorra" ispisan plavom bojom ispod serijskog broja. Serijski broj je reljefan, crne je boje i nalazi se na bijeloj podlozi. Tablice su iste veličine kao registarske tablice motornih vozila u SAD.

Postoje i male motociklističke tablice na kojima na gornjoj strani piše "ANDORRA", a s donje strane je grb s nacionalnom trobojnicom te četveroznamenkastim brojem (a sve uokvireno plavom crtom).

Historija[uredi | uredi kod]

Prve andorske registarske tablice izdane su oko 1930. godine i također su imale crni serijski broj na bijeloj podlozi. Na njima su se nalazila slova "AND", a iza njih četiri broja, npr. AND 1234.

Od 1958. do 1989. godine na andorskim registarskim tablicama nalazio se samo petoznamenkasti broj bez slova, kao što se i vidi na drugoj slici. Slovo je uvedeno 1989. godine.

Specijalne tablice[uredi | uredi kod]

  • Privremene tablice imaju oznaku MT, što je kratica za Matricula Temporal. Na privremenim tablicama nalaze se ta dva slova u crvenom polju, uz njih četiri broja na bijeloj podlozi te datum dokle važe u drugom crvenom polju (rimska oznaka mjeseca i dvoznamenkasta godine).

Spoljašnje poveznice[uredi | uredi kod]