Red Alert (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Red Alert
korice prvog izdanja, s originalnim naslovom Two Hours to Doom
Autor(i)Peter George
Originalni naslovTwo Hours to Doom
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)roman
triler
Datum izdanja1958
ISBNISBN 0-7953-0122-7
ISBN 1-59654-261-6
OCLC broj50737632

Red Alert (sh. Crvena uzbuna) je roman britanskog književnika Petera Georgea, originalno objavljen pod naslovom Two Hours to Doom (sh. Dva sata do propasti) i pseudonimom Peter Bryant 1958. godine, danas najpoznatiji kao predložak za znameniti film Dr. Strangelove.

Po žanru je triler, inspiriran tada još aktualnim Hladnim ratom i njime potaknutim strahom od globalnog uništenja civilizacije i ljudske vrste. Radnja započinje kada američki zrakoplovni general, zapovjednik u Strateškim zračnim snagama, obolio od paranoje odluči uništiti Sovjetski Savez te zbog toga šalje cjelokupni ving bombardera B-52 da izvedu nuklearni udar; kada američki predsjednik dozna što se dogodilo, zajedno sa svojim suradnicima očajnički pokušava opozvati naređenje kako bi spriječio Sovjete da izvedu vlastiti nuklearni udar u znak odmazde te tako započnu treći svjetski rat.

Nekoliko godina kasnije, za vrijeme kubanske raketne krize je objavljen roman Fail-Safe, koji je svojim osnovnim zapletom i drugim detaljima bio toliko sličan Red Alertu da je njegove autore George tužio za plagijat.

Godine 1964. je, pak, taj spor dobio novu dimenziju kada su i Fail-Safe i Red Alert postali predmetom suparničkih ekranizacija, pri čemu je potonju režirao Stanley Kubrick. Red Alert je originalno, kao i predložak, trebao biti ozbiljan triler. Doznavši kako će Fail-Safe režirati ugledni Sidney Lumet, a ulogu američkog predsjednika tumačiti isto tako ugledni Henry Fonda, Kubrick je zajedno sa svojim ko-scenaristom Terryjem Southernom odlučio da vlastiti projekt "preuredi" u crnu komediju koja je, osim po najosnovnijim detaljima zapleta, ima vrlo malo veze sa romanom.