Razgovor s korisnikom:Radivojl

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pozdrav, Radivojl! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

-- Kolega2357 Razgovor 12:59, 13 decembar-просинац 2012 (CET)

Kako da povežem?[uredi kod]

Načinio sam članak Božidar Boki Milošević, koji bi trebalo da se spoji "ugnjezdi" u članak Bruno Brun, tj. da se zaplavi u njegovom poglavlju (Heading): ===Studenti prof. B. Bruna=== *Božidar Boki Milošević. Ovo *Božidar Boki Milošević je uglavnom crvene, a retko kada plave boje. Zašto je tako, zašto se to ne spoji automatski i kako se rešava da je čanak Božidar Boki Milošević konstantno povezan i ocrtan na članku Bruno Brun, tj. njegovom Headingu ===Studenti prof. B. Bruna=== *Božidar Boki Milošević? Hvala Vam unapred i srdačan pozdrav, --Radivojl (razgovor) 14:38, 30 jun-липањ 2012 (CEST)

Što se tiče oba dva članaka na njima su samo različiti šabloni. Na jednom članku je šablon muzičar a na drugom biografija. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 15:12, 30 jun-липањ 2012 (CEST)

Zahvalnost[uredi kod]

Mnogo hvala na pomoći!

pozdrav, --Radivojl (razgovor) 15:38, 30 jun-липањ 2012 (CEST)

Kad ti neko napiše na tvojoj stranici za razgovor odgovori tom koji ti je i napisao na njegovoj. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 15:41, 30 jun-липањ 2012 (CEST)

Ja tebi ništa ne zameram. Neka za sad ostanu isti šabloni. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 16:03, 30 jun-липањ 2012 (CEST)

Sve je sad uredu. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 18:08, 4 srpanj-јул 2012 (CEST)

Može li neko da mi pomogne!?[uredi kod]

Načinio sam novi članak Mihajlo Kelbli, koji bi trebalo da se spoji "ugnjezdi" u članak Bruno Brun, tj. da se zaplavi u njegovom poglavlju (Heading): ===Studenti prof. B. Bruna=== *Mihajlo Kelbli. Ovo *Mihajlo Kelbli je uglavnom crvene, a retko kada plave boje. Zašto je tako, zašto se to ne spoji automatski i kako se rešava da je čanak Mihajlo Kelbli konstantno povezan i ocrtan na članku Bruno Brun, tj. njegovom Headingu ===Studenti prof. B. Bruna=== *Mihajlo Kelbli? Objasnite mi, molim Vas, kako se to radi, ne razumem!

Hvala Vam unapred i srdačan pozdrav,

--Radivojl (razgovor) 21:51, 4 srpanj-јул 2012 (CEST)

Mihajlo Kelbli je u članku Bruno Brun plave boje, tj. u redu. Moguće je da se nekad članak "crveni" zbog cachea (zaostale memorije) u pregledniku. --OC Ripper (razgovor) 22:00, 4 srpanj-јул 2012 (CEST)

Klarinetisti[uredi kod]

Da li ima neko ko se još time bavi ovde osim tebe? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 23:13, 9 srpanj-јул 2012 (CEST)

Svakako se slažem sa samo tako nastavite. Vidim da si jedan od retkih koji se bave baš ovakvim stvarima. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 23:27, 9 srpanj-јул 2012 (CEST)

Ako ti treba neka pomoć slobodno mi se obrati uglavnom sam tu. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 23:53, 9 srpanj-јул 2012 (CEST)

Kopiranje[uredi kod]

Zabranjeno je postavljati radove, knjige i sličnog s autorskim pravima na wikipediju bez dopuštenja vlasnika autorskih prava. Pošto je tekst Tehnika daha kopiran s stranice: Tehnika daha bio sam prisiljen pobrisati ga.

Ako se ne slažete s mojom odlukom možete uložiti žalbu administratoru OC Ripperu.

Čujemo se--Rjecina2 (razgovor) 10:04, 3 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Tekst će biti vraćen u prijašnjem obliku u slučaju ako se OC Ripper složi s Vašim mišljenjem.
Moja procena je da mi moramo imati dopuštenje sajta www.klarinetknjige.wordpress.com za korištenje sadržaja tih stranica. Ovo je primer takvih dozvola za korištenje s srpske wiki,a ovo s hrvatske. Te dozvole istovremeno vrede i za sh wiki, ali to je primer što mi moramo imati za kopiranje stranica.
Ponovno ti moram reći da je najjednostavnije da se javiš Ripperu po pitanju tehnika daha.....--Rjecina2 (razgovor) 10:44, 3 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Ali prijatelju shvatite, ja sam Lazić Radivoj, [1] je moj saj!!! To je sve autorsko moje! --Radivojl (razgovor) 10:49, 3 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Pogledajte www.klarinetknjige.wordpress.com, O AUTORU, videćete da sam to ja, RADIVOJ LAZIĆ: pisam, vlasnik, autor i sajta i nteksta. Uzimate mi moje i tražite da sam sebi dam dozvolu za objavljivanje. Pogledajte dobro, molim Vas! --Radivojl (razgovor) 10:53, 3 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Procedura po tom pitanju je jednostavna.
S email adrese vlasnika sajta: primer Radivoj.lazic@klarinetknjige.wordpress.com mora biti poslan email na email adresu predlažem od Rippera (pošto se on bavi tim stvarima) koji kaže nešto u stilu:
"Ja Radivoj Lazić vlasnik sajta www.klarinetknjige.wordpress.com dopuštam kopiranje članaka s mog sajta na wikipediju"
i problem će biti rješen,a ti ćeš moći nastaviti prebacivanje tekstova kod nas :)--Rjecina2 (razgovor) 11:59, 3 avgust-коловоз 2012 (CEST)


Ako ima problema s dobavljanjem moje E-mail adrese, možete me kontaktirati preko linka "Kontaktiraj ovog korisnika" na mojoj korisničkoj stranici. --OC Ripper (razgovor) 12:08, 3 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Samo jedno malo razjašnjenje. E-mail pod kontakt-adresom na Vašem blogu je (pogrešno?) upisan, vjerujem da treba zamijeniti "y" sa "z"? Ispravite me ako griješim. --OC Ripper (razgovor) 15:51, 3 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Ne razumem Vas, na Blogu je napisano: radivojlazic@yahoo.com Kažete: "vjerujem da treba zamijeniti "y" sa "z"?" Ne razumem koje "y" zameniti sa "z"? Napisano je z? --Radivojl (razgovor) 15:59, 3 avgust-коловоз 2012 (CEST)

OC Ripper, Ja stvarno ne razumem u čemu je više problem sa mojim člankom: Tehnika daha? Ovo stvarno nije fer, ja sam uložio za sve ovo veliki trud. --Radivojl (razgovor) 19:48, 3 avgust-коловоз 2012 (CEST)

"Mailto:" na linku daje, pretpostavljam, pogrešnu adresu gdje je slovo "z" zamijenjeno sa "y". Zamijenite to s ispravnom/ovdje navedenom adresom, pa će to biti najlakši način da se potvrdi Vaš identitet, a time i dozvola za prenošenje materijala.

Ispričavam se zbog birokratske gnjavaže i sporosti. Kada su ovakve stvari u pitanju, bolje je biti u krivu zbog opreza nego zbog brzine. --OC Ripper (razgovor) 21:11, 3 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Sada bi trebalo biti sve u redu. Još jednom se ispričavam što ste morali čekati tako dugo. --OC Ripper (razgovor) 07:35, 4 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Slike[uredi kod]

Kada uploaduješ slike ovde na Wikipediju odvajaj šablon za informacije za sliku ovaku == Informacije == i Licencu uvek stavi ispod ovog == Licenca ==. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 00:21, 13 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Da li su slike na tvom sajtu zaštićene autorskim pravima? Pozdrav! --Javi se (razgovor) 13:30, 13 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Slike:Kolega2357[uredi kod]

Ja sam Vam ranije vec rekao da su sve slike koje objavljujem moj licni rad i moje vlasnistvo.

Pozdrav, --Radivojl (razgovor) 12:23, 19 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Ja sam te pitao jer hteo da napravim članak o tebi. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 13:49, 21 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Oprostite, Nisam razumeo najbolje pitanje. Pozdrav, --Radivojl (razgovor) 14:16, 21 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Vidim da si jedini koji se zanima za klarinet ovde na Wikipediji. Ukucao sam vaše ime na Googlu pa mi je izbacio vaš sajt. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 14:19, 21 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Da, pedagogijom, klarinetom i pisanjem knjiga i kompozicija za klarinet se bavim već više od 4 decenije.

Pozdrav, --Radivojl (razgovor) 14:22, 21 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Odgovor na korisničkim stranama[uredi kod]

Jedan mali savet kada ti neko pošalje poruku odgovori na njegovoj strani za razgovor jer neće znati da si mu odgovorio. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 14:33, 21 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Jeste to je to. Nisam se ni ja snalazio pa se vremenom čovek navikne na to. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 14:48, 21 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Skoro svi se potpisuju osim novi korisnika jer nisu upućeni u to. Pozdrav! --Javi se (razgovor) 16:36, 21 avgust-коловоз 2012 (CEST)

Slike[uredi kod]

Dakle, ne radi se ni o čemu alarmantnom ili problematičnom, niti je ova potonja "licenca" zapravo licenca. Dakle, Vaše slike postavljene su pod GFDL licencom i vi tvrdite kako se radi ili o vlastitim autorskim djelima ili o poklonima obitelji, koji su sada u Vašem vlasništvu. GFDL licenca omogućava slobodno uređivanje, kopiranje, ali i, što je najbitnije ovdje, slobodnu redistribuciju i korištenje bilo gdje. S obzirom da Wikipedija ne bi trebala biti ostava za slike koje su javno dobro (a tu spada i GFDL), ja sam dodao šablon "Prebaciti na Commons", što u principu znači da bi te Vaše slike trebalo prebaciti na Wikimedia Commons.

Sad, ne znam koliko ste s tim upoznati, ali ukratko, Commons predstavlja jedan ogranak Wikimedije (kao što i Wikipedia predstavlja jedan), ali na Commonsu se nalaze samo slike i audio zapisi koji su javno dobro (dakle, autorska prava su ili istekla ili su autori slika odlučili postaviti njih na Commons da ih svi koriste). Temeljna svrha Commonsa je da omogući lakše korištenje materijala koji je javno dobro na svim projektima Wikimedije (a time i na svakoj Wikipediji), bez da se pojedinačne datoteke postavljaju na svaki pojedini projekt. U praksi to znači, ako netko postavi sliku na Commons, ona se može koristiti na Wikipediji bez da se zasebno postavlja na Wikipediju.

Mislim da Vam je jasna logika zašto sam postavio onaj šablon - dakle, ukoliko su vaše slike GFDL licencirane, bilo bi bolje, praktičnije i jednostavnije (za cijeli projekt) da se one nalaze na Commonsu (gdje ih mogu koristiti svi), nego ovdje na Wikipediji gdje trpaju naš prostor i onemogućavaju kvalitetno korištenje na drugim projektima. Naravno, ukoliko Vi, kao vlasnik ili autor, imate problem s tim da slike idu na Commons i da ih koriste svi projekti (bez vaše dozvole), onda morate postaviti drugačiju licencu, a ne GFDL, ali, ukoliko je to slučaj, recite pa ću i to srediti :) Ukoliko Vam je još nešto nejasno, slobodno pitajte.

Što se pak vašeg drugog pitanja tiče, to je jednostavno. Na popis kategorija samo dodate željenu kategoriju i spremie vaše promjene. Nova kategorija bit će isprva crvena (a ne plava), ali ukoliko novu kategoriju dalje kategorizirate i stavite u određene kategorije, ona će poplaviti i to se smatra stvaranjem nove kategorije. Na primjeru, to bi izgledalo ovako - Recimo da ste napisali novi članak pod naslovom "Klarinet" i da na njega želite dodati novu kategoriju, još nepostojeću, koja se zove "Klarinet". Kategoriju "Klarinet" dodate sasvim normalno, kao bilo koju drugu i spremite promjene. Sada, nova kategorija bit će crvena i onda kliknete na nju i otvorit će vam se novi prozor za uređivanje. U tom novom prostoru vrište daljnju kategorizaciju i dodajete (primjerice) kategorije "Instrumenti" i "Glazba" i spremite promjene. Jednom kada ste kategorizirali novu kategoriju, ona se smatra stvorenom i bit će plave boje, kao i sve ostale.

Ukoliko Vam je nešto nejasno ili trebate kakvu pomoć, slobodno se javite, rado ću pomoći. Pozdrav :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:32, 4 oktobar-листопад 2012 (CEST)


Bilo mi je zadovoljstvo :) I Vama sve najbolje :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:48, 4 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Članak[uredi kod]

Pa, nakon što sam pročitao Vašu poruku i pregledao članak ispostavlja se da ili nema problema ili ja nisam razumio što točno trebam učiniti. Dakle, ukoliko Vas brine ispravnost interwiki poveznica na druge Wikipedije, koliko sam ja provjerio, sve je uredu i sve su potpuno ispravne. Ukoliko je nešto drugo, morat ćete mi malo bolje objasniti da znam što točno uraditi :) Pozdrav --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:20, 11 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Slike[uredi kod]

Pozdrav! Shodno s onom mojom ranijom porukom o slikama i objašnjenjem vezanim uz licence, želio bih vas samo upitati slažete li se s time da se vaše slike i radovi postave na Commons ili da ostanu samo na sh.Wikipediji? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:11, 12 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Pa, Vaše slike s sh.wiki bi se postavile na Commons u istom obliku, formatu i izgledu kao i ovdje, s potpuno identičnim opisom, dakle... ako ste Vi ovdje na sh.wiki navedeni kao autor (odnosno, ako vam se podatci koje ste sami unijeli na sh.wiki sviđaju i ne zahtijevate ništa više), onda će isto tako biti i na Commonsu. Je li Vam to dovoljno? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:13, 12 oktobar-листопад 2012 (CEST)
Kada postavim, linkat ću Vam. Što se tiče licence, licenca koju sada koristite je sasvim dovoljna, ukoliko Vam se svidi ono što je i na Commonsu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:08, 12 oktobar-листопад 2012 (CEST)
Dakle, ovdje možete vidjeti kako jedna Vaša datoteka izgleda kada je uploada na Commons i pod kojom licencom, odnosno uvjetima se smije koristiti. Ukoliko se slažete s time, ja ću to isto uraditi i s ostalim slikama pod istim uvjetima. Ukoliko nešto želite izmijeniti, slobodno recite. Pozdrav --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:24, 13 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Sažetak-Сажетак[uredi kod]

Prije nego što sačuvate neku promjenu u nekom članku, u polje "Sažetak-Сажетак" napišite ukratko u čemu se sastoji ta promjena, npr. dodana slika, dodan infookvir, ispravljena greška "muzka" u "muzika", dodana kategorija i sl. Tako će i drugi korisnici znati šta ste uradili. Pozdrav! --Belirac (razgovor) 10:31, 14 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Commons[uredi kod]

Prvo bih se želio ispričati što nisam odgovorio, ali fakultetske obveze kombinirane s poslom ovdje oduzmu vremena, a i memorije :) Dakle, odgovor na Caše prvo pitanje je da, slike i audio datoteke se postavljaju na Commons kako bi ih i sve druge Wikipedije mogle koristiti pod datim uvjetima :)

Commons je upravo to, baza podataka za audio, slike i video uratke koji su u javnom vlasništvu, odnosno svatko ih može koristiti bez kršenja autorskih prava (neke datoteke imaju uvjete, ali to sve stoji u licenci). Svrha Commonsa primarno je da ljudima, korisnicima Wikipedije, omogući korištenje slobodnog sadržaja bez da se opterećuje svaki pojedini Wikimedijin projekt (slika koja je JD stoji na Commonsu jer bi bilo suludo da svatko postavlja po jednu takvu na svaku Wikipediju), ali naravno, sadržaj s Commonsa može se koristiti i drugdje, ali opet uz navedenu licencu. On, u principu, funkcionira kao Google Image Search, s jednom razlikom je da filtrira sadržaj tako da ostaje samo onaj koji se može slobodno koristiti.

Nadam se da Vam je ovo pomoglo. Pozdrav --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:04, 16 oktobar-листопад 2012 (CEST)

Objašnjenje[uredi kod]

Dakle, da krenem redom. Upravo zbog te sam stvari ranije naglašavao važnost Commonsa u cijelom procesu. Dakle, kako su vVaša djela pod GDFL, dakle dozvoljavate korištenje uz navođenje autora, bilo bi najkompaktnije ih prebaciti na Commons jer bi se tako, bez ponovnog postavljanja, one mogle koristiti na svim wikipedijama. Konkretno, na Vašem primjeru, ako je neka Vaša datoteka ili audio fajl postavljen na Commons Vi ga istovremeno možete koristiti i na sh. i na sr. i na en. wiki bez da ga ponovo postavljate na svaku od tih Wikipedija. Dakle, to je moguće, ali samo preko Commonsa. Ukoliko datoteke nisu na Commonsu, onda ih morate ručno postavljati na svaku Wikipediju vodeći računa o pravilima postavljanja slika na svakoj od tih Wikipedija, što je dugotrajniji i naporniji proces. Ja sam dio Vaših slika već prebacio na Commons, kao što sam Vam rekao, a možete ih pronaći ovdje tako što vidite koje su datoteke precrtane - te se datoteke već nalaze na Commonsu i možete ih koristiti na bilo kojoj Wikipediji bez da ih ponovo postavljate. Druge slike, nažalost, nisam stigao postaviti jer nisam imao vremena s obzirom na fakultetske i ostale obveze. Dakle, da sumiram, opcija (a) Vam je da sve slike pojedinačno postavite na Commons (ili čekate da to učinim ja; ta opcija je jednostavnija i pragmatičnija), dok je opcija (b) ta da postavljate na svaku Wiki posebno svaku datoteku i vodite računa o pravilima postavljanja na tim Wikipedijama :)

Po pitanju toče 3., Vašeg upita, postoji li na sr.wiki takav šablon... ne znam. Vjerojatno postoji (idem logikom da bi trebao), ali s obzirom da nikada nisam radio na srpskoj Wikipediji (samo ovdje i na hr.) ne znam točno postoje li određeni šabloni na toj Wikipediji. Možda bi bilo bolje da se obratite nekom od naših kolega koji je "disident" sa srpske Wikipedije (recimo Mladifilozof). Nadam se da sam bio od pomoći, pozdrav :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:09, 2 studeni-новембар 2012 (CET)

Ako sliku postavite na Commons, nije nužno da navodite i engleski opis (to ćete zasebno navesti u opisu engleske datoteke na en.wiki). Po pitanju šablona se ispričavam, krivo sam pročitao u brzini, ali imam odgovor. Dakle, ne znam kako to funkcionira na sr.wiki, ali ja, kad pišem članke o pjesmama, koristim šablon kog možete vidjeti ovdje, u članku, dakle kad idete na 'Uredi' vidjet ćete koji je i kako se koristi. Ukoliko ima još jedan, morat ćete pitati Rippera, s obzirom da je on tu najduže, a ovdje ionako imamo kaos sa šablonima. Što se slika tiče, nastojat ću to učiniti što prije. Pozdrav :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:01, 2 studeni-новембар 2012 (CET)
Čisto da Vas informiram, slike koje ste tražili su prebačene na Commons i možete ih pronaći ovdje. Pozdrav --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:44, 2 studeni-новембар 2012 (CET)
Po nekoj logici, razlike između .midi i .ogg ne bi trebalo biti, ali, kažem, bolje da provjerite s Ripperom jer je on ovdje glavni i to će bolje znati :) Pozdrav :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:47, 2 studeni-новембар 2012 (CET)

Šabloni za audio-datoteke[uredi kod]

Kao privremeno rješenje možete pokušati koristiti {{Poslušaj}}. --OC Ripper (razgovor) 10:25, 3 studeni-новембар 2012 (CET)

Molba vezana uz Alikvotno pjevanje[uredi kod]

Možete malo pogledati ovaj članak i eventualno ga nadopuniti s kojom rečenicom? --OC Ripper (razgovor) 12:35, 9 decembar-просинац 2012 (CET)

Hvala. :) --OC Ripper (razgovor) 16:43, 10 decembar-просинац 2012 (CET)

Molba vezana uz završnicu vs. finale[uredi kod]

Stavio sam "završnicu" kao opći pojam, s obzirom da se u HR on koristi kao sinonim za "finale" u sportu i sl. Ako postoji kakav sličan muzički termin, pogledajte i ispravite eventualne pogreške. --OC Ripper (razgovor) 13:26, 23 februar-вељача 2013 (CET)

Commons[uredi kod]

Edgar će ti detaljnije reći, ali za početak: Osnovno pravilo commons-a je ako ne grešim da se slike koje nisu korištene na niti jednom wiki projektu vrlo brzo brišu bez obzira na sva druga tamošnja pravila.--Rjecina2 (razgovor) 14:56, 31 ožujak-март 2013 (CEST)

o shit
ponovno sam bio brzoplet...--Rjecina2 (razgovor) 15:29, 31 ožujak-март 2013 (CEST)

Commons[uredi kod]

Poštovani profesore,

ono što ste Vi, koliko sam ja uspio vidjeti, učinili jest da ste galeriju koju sam ja imao na svojoj stranici na Commonsu kopirali u svoju vlastitu galeriju da su Vam te slike na jednome mjestu. Sada, da ne bih trošio Vašeg vremena na nepotrebnim objašnjenjima koja su pogrešna, upitao bih Vas samo da mi kažete sljedeće: ono što me, suštinski, želite pitati u prvom dijelu jest kako se zapravo postavljaju slike na Wikimedia Commons i koji su sve uvjeti? Što se Vaših pitanja pod 1. i 2. tiče, moram priznati da mi nije baš najjasnije što me točno želite pitati pa, ako Vam nije problem, zamolio bih Vas da mi objasnite. Nadam se da Vam nisam stvorio dodatne poteškoće i da Vam neće biti problem pojasniti mi što točno tražite kako bih Vam dao što točniji i što precizniji odgovor. Do sljedećega puta, s poštovanjem --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:17, 1 april-травањ 2013 (CEST)


Poštovani profesore,

prvo bih Vam se ispričao zbog vremena koje mi je trebalo da Vam odgovorim, ali fakultetske i druge obveze uvijek nose svoj danak, a uz sve to morao sam pregledati detaljno kako izgleda novi postupak postavljanja datoteka na Commons jer su ga mijenjali, a napamet ga nisam znao. Nadam se da nećete zamjeriti. Dakle, krenuo bih od samoga početka. Koliko sam razumio, Vama treba objasniti kako se postavljaju datoteke na Commons, jer pravilo postavljanja tzv. "novih" i "starih" (one koje već postoje na sh.wiki) je u principu identično. Dakle, kada otvorite Commons i registrirate se, kliknut ćete na "Upload File" (ili "Postavi datoteku", ovisno o jeziku) i onda bi Vam se trebao pokazati dio koji sadrži jedan slikovni, sažeti prikaz pravila postavljanja na Commons. Mada bi bilo korisno da ga pregledate, za Vaš slučaj (s obzirom da ste vlasnik prava slika koje postavljate) je to manje važno i možete (barem zasad) to preskočiti.

Kada, dakle, odete na dno stranice i prisitnete "Sljedeće" otvara Vam se stranica gdje odabirte datoteku koju postavljate. Kliknete na dugme, odaberete sliku i sačekate par momenata dok vam se ne pojavi dugme "Next"/"Sljedeće" i onda idete dalje. Kada kliknete na sljedeće, dobit ćete dvije opcije. Vi, s obzirom na aktualne okolnosti, odabirete opciju "Ova datoteka je moje vlastito djelo" i tu će Vam se otvoriti dodatni tekst. U praznom okviru, trebalo bi pisati Vaše korisničko ime - ako ne piše, napišite ga ručno. U tom ste koraku riješili licencu - nisam siguran koja je točno, ali radi se o jednoj od Creative Commons licenci (Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0) koja Vam, u suštini (ako niste s tim upoznati) znači da ste Vi vlasnik djela i da ga neopozivo objavljujete kao javno dobro sukladno navedenoj licenci koja svakoj trećoj osobi omogućava da koristi, dijeli ili mijenja [Vašu] datoteku, uz obvezu navođenja Vas kao autora (vlasnika prava) originala i korištenje, dijeljenje ili mijenjanje objavljuje pod istom licencom kao i original. Da pojednostavim (ne znam koliko Vam je pravna terminologija jasna) - Vi ste sliku pustili u javno dobro; nju može koristiti i s njom činiti što hoće svatko, ali Vas navodi kao autora i on ni na koji način ne smije profitirati od te slike ili mijenjati licencu (svaka izmjena i svako dodatno korištenje, uz navođenje Vas kao autora, također je javno dobro). Ukoliko niste suglasni s ovom licencom (iako na taj način i postavljate slike ovdje i kazali ste mi ranije, kod datoteka koje sam ja već postavio, da to nije problem), javite pa ćemo pronaći neku koja Vam je prikladnija.

Nakon što ste to riješili, idete na "Next". Tu ćete popuniti podatke o (1) naslovu slike (u principu naslov slike mora biti sukladan s njezinim sadržajem; npr. ako slika prikazuje violinu, trebala bi se zvati Violina.jpg, a ne 547318466313_01_983820.jpg), (2) opisu slike (tu ćete odabrati jezik vašeg opisa /imate tab za izbor/ i napisati kratki opis na tom jeziku; postoji mogućnost opisa na više jezika tako da, ukoliko to želite /a bilo bi korisno staviti opis na jednom od naših jezika i engleskom (ili nekom drugom svjetskom jeziku), ali nije nužno, napominjem/, to ćete i učiniti te (3) datumu kreiranja (u principu on sam generira jedan datum, ali vi ga možete mijenjati, ovisno o tome kad je datoteka zaista napravljena). Postoji Vam mogućnost dodatnih opcija, ali one su sekundarne i time Vas ne bih opterećivao, barem zasad. I to je to. Klikom na "Next" slika će se uploadati i ona će izgledati ovako (naravno, podaci neće biti isti jer je slika druga, ali izgled je takav).

I to Vam je u suštini to. Svaku sliku, neovisno o tome je li ona već postoji na nekoj od Wikipedija ili je prvi puta postavljate, postavljate na ovaj način. Postoje neke brže softverske mogućnosti (tipa Commonist), ali zasad Vas ne bih želio time opterećivati jer proces postavljanja zna biti zamoran i mogu se dogoditi greške koje se ručnim postavljanjem mogu izbjeći. Jednom kada datoteke koje već postoje na Wiki Vi uploadate, one će se pobrisati sa servera Wikipedije i biti će na Commonsu tako da ih mogu koristiti svi projekti Wikimedije prema navedenim uvjetima.

Nadam se da sam Vam bio od pomoći i da Vam je sada jasno (ili barem jasnije) kako taj cjelokupni proces funkcionira. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih upita, rado ću Vam pomoći i, ukoliko želite, rado ću pogledati nekoliko datoteka koje postavite na Commons (tih nekoliko prvih primjera uvijek može biti problematično pa bolje riješiti sve u startu) i ukazati Vam na eventualne nedostatke kako bi Vaš rad na Commonsu bio neometan (jer oni tamo nekada dižu frku bez ikakve osnove). Još jednom, ispričavam se na kašnjenju i nadam se da sam bio od pomoći. Sve najbolje želim!

S poštovanjem, EAP --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:27, 5 april-травањ 2013 (CEST)


Poštovani profesore,

drago mi je da sam bio od pomoći i zahvaljujem se na komplimentima. U principu, mislim da sam shvatio pa ću sukladno tome i odgovoriti, a ako je to pogrešno, slobodno me ispravite i postavite novo pitanje. Dakle, slike koje su već postavljene na Wikipediju, a nisu na Commons morate, kao i sve ostale slike, ponovo postaviti na Commons na način kojeg sam vam opisao. Dakle, neovisno o tome što one jesu na Wikipediji, nisu na Commonsu i potrebno ih je postaviti i tamo. Što se pak ovoga s brisanjem tiče, nisam baš siguran da sam razumio, ali ovo o čemu Vi govorite je bio slučaj kada sam ja navedenu fotografiju postavio na Commons i onda ju izbrisao sa ove Wikipedije, jer nepotrebno je da na Wikipediji postavi slika koja već kao takva postoji na Commonsu. Nadam se da sam Vam time objasnio brisanje. Jedino što mi nije jasno je gdje se tu Vama javio problem, odnosno što Vama tu nije bilo jasno? Nadam se da smo bliže rješenju :) Sve najbolje želim!

S poštovanjem, EAP --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:42, 5 april-травањ 2013 (CEST)



Poštovani profesore,

jako mi je drago da sam pomogao oko Commonsa :) Što se knjiga tiče, upoznat sam, na jednoj solidnoj razini, oko svega toga pa ću Vam pokušati pojasniti. Dakle, "Create a Book" je jedan, istovremeno, vrlo koristan i vrlo beskoristan alat koji korisnicima Wikipedija omogućava da naprave kompilaciju (knjigu) članaka o određenoj temi/temama prema vlastitom izboru. Dakle, u principu, Vi odabirete članke koje želite da budu dio vaše knjige. Tu ne postoji pravilo tako da, de facto, Vi u Vašu knjigu možete staviti apsolutno bilo koji članak i nije nužno da postoji nekakav red. Uz sve to, moguće je započeti rad na knjizi, spremiti ju i tako ju imati pohranjeno za kasnije, što omogućava da se knjiga redovito ažurira, nadopunjuje ili pak da se sadržaj iz nje uklanja. To bi bile, nekakve osnove i nekakav odgovor na prvi dio Vašeg prvog pitanja.

Što se drugog dijela tiče, a tu su odmah povezana i pitanja 2. i 3. tako da ću to obraditi u jednom pasusu. Dakle, mogućnost da odštampate knjigu svojih članaka postoji i teoreski i praktički. Teoretski, ona je apsolutno jasna jer stvaranjem eBooka u nekom od ponuđenih formata (najčešće PDF) automatski ju možete spremiti i dati štampati. S druge strane, postoji mogućnost koju nudi Wikimedia kao takva, a to je mogućnost da napravite knjigu (kompilaciju članaka), uredite naslov i neke komponente koje se daju urediti i naručite štampanje od same Wikimedije, što naravno, košta, ali s cijenama nisam upoznat. Tiskane knjige zgledale bi vam ovako. Dakle, kada jednom napravite kompliaciju i sredite ju, možete naručiti da ju se tiska i dobiti je u takvom obliku (dostavom, pretpostavljam?). Druga mogućnost je, naravno, da sami napravite knjigu, downloadate PDF fajl knjige na vaš PC i onda taj fajl date lično tiskati (bilo izdavačkoj kući u Srbiji, bilo nekoj od fotokopirnica pa da se koristi kao skripta/priručnik) bez da u tome sudjeluje Wikimedia. U principu, vjerujem da bi to koštalo nešto jeftinije, ali kako se time nisam bavio, stvarno ne znam iznose i omjere cjena, iako pretpostavljam da je visina cijene proporcionalna broju stranica (što se Wikimedije tiče). Tiskanje toga ima svojih prenodsti i manjkavosti, među kojima je, barem meni, najvažnija ona da vam je ograničeno uređivanje dizajna knjige (dakle, Wikimedija ima svoju šablonu i nje se drži) i postoji jako malena mogućnost vaše lične participacije u samom procesu tiskanja, odnosno određivanju koji dijelovi i koji sadržaj bi tu bio ili ne (recimo, ne želite jednu sliku ili jedan dio teksta). To bi bilo to, ali volio bih napomenuti kako sam se ja tim knjigama bavio relativno davno tako da je moguće da je došlo do nekih promjena pa si zadržavam pravo na nekakvu sitnu pogrešku (proces je, u principu, ostao isti).

Što se Vašeg posljednjeg pitanja tiče odgovog je negativan. Trenutno, naša Wikipedija još uvijek nema tu mogućnost mada vjerujem kako nije nekakav problem uvesti ju, ali za to bi trebalo kontaktirati OC Rippera, koji je SysOp ovdje i bavi se tim stvarima. Nadam se da sam bio od pomoći! :)

S poštovanjem, EAP --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:50, 5 april-травањ 2013 (CEST)


Poštovani profesore,

izrazito mi je drago da sam Vam bio od pomoći i nemate se na čemu zahvaljaivati, bilo mi je zadovoljstvo. Prije svega, samo bih Vam ukazao na to da je na Pijaci jedan kolega otvorio prijedlog da se i ovdje uvede "Create a Book" opcija pa, ukoliko ste voljni, možete dati svoj glas podrške toj inicijativi. Uzgred, slobodno se javite ukoliko imate bilo kakvih nedoumica. Sve najbolje Vam želim!

S poštovanjem, EAP --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:40, 5 april-травањ 2013 (CEST)

Anton Eberst[uredi kod]

Ako je riječ o preminuloj osobi, fotografija se načelno može koristiti, naravno, uz navođenje svih potrebnih izvora. --OC Ripper (razgovor) 09:57, 26 svibanj-мај 2013 (CEST)

Datoteka:Anton Eberst, klarinet.jpg[uredi kod]

Datoteku koju ste poslali niste licencirali. -- Kolega2357 Razgovor 12:30, 26 svibanj-мај 2013 (CEST)

Sada je u redu. -- Kolega2357 Razgovor 12:43, 26 svibanj-мај 2013 (CEST)

Sa kog sajta ste preuzeli sliku? -- Kolega2357 Razgovor 13:13, 26 svibanj-мај 2013 (CEST)

Mali potsetnik[uredi kod]

Na Wikipediji je ustaljen običaj da se pri ostavljanju komentara na stranicama za razgovor uvek doda potpis na kraju poruke. Ovo se radi dopisivanjem --~~~~ na kraju komentara, a isti efekat se postiže postavljanjem kursora za kucanje na kraj napisanog komentara i pritiskom na predzadnje dugme na gornjem panelu (dugmići sa oznakama za masna slova, kurziv, unutrašnju vezu itd. tik iznad prozora za pisanje poruke, to jest klikom na dugme ili ). Ovo ne važi i za članke, na kojima ne treba ostavljati potpise. Za više informacija pogledajte Potpis

-- Kolega2357 Razgovor 12:43, 26 svibanj-мај 2013 (CEST)

Predložen si za status Autopatrolera da li možeš da se izjasniš ovde? -- Kolega2357 Razgovor 00:45, 11 srpanj-јул 2013 (CEST)

Obaveze nisu nikakve. Autopatroler samo znači da se svaki članak koji korisnik sa takvim statusom otvori "patroliranim", tj. da je korisnik dovoljno iskusan i pouzdan pa dalje patroliranje nije potrebno. --OC Ripper (razgovor) 11:14, 11 srpanj-јул 2013 (CEST)

Da nebi pisao dva put već vam je OC Ripper odgovorio. Napravio sam članak Mihailo Živanović na engleskoj Wikipediji. Da li možeš da proveriš da li su dobre informacije na njemu? -- Kolega2357 Razgovor 14:25, 11 srpanj-јул 2013 (CEST)

Nadam se da se ne ljutiš jer sam primetio da si blokiran na engleskoj Wikipediji trajno sa svega 3 izmene a hteo sam svakako da članak bude na najvećoj Wikipediji na svetu. -- Kolega2357 Razgovor 17:53, 11 srpanj-јул 2013 (CEST)

Ovako što se tiče bloka na engleskoj Wikipedije možeš postaviti zahtev za odblokiranje ovako {{unblock|reason=Your reason here ~~~~}} samo što ovo Your reason here zameniš za razlog zašto želiš da budeš odblokiran. Bilo bi poželjno da navedeš sve doprinose na Wikipedijama na kojima radiš. Pozdrav i sve najbolje od mene! -- Kolega2357 Razgovor 20:44, 11 srpanj-јул 2013 (CEST)

Nagrada od mene za klarinet[uredi kod]

Imaš nagradu od mene možeš videti na svojoj korisničkoj stranici. Pozdrav i sve najbolje od mene! -- Kolega2357 Razgovor 22:35, 16 srpanj-јул 2013 (CEST)

Pozivam te da se izjasniš ovde ako hoćeš. Pozdrav! -- Kolega2357 Razgovor 02:02, 23 srpanj-јул 2013 (CEST)

Molim pomoć administratora[uredi kod]

Hteo sam da načinim redirekt stranu Duodecim dirka za članak Registar dirka. Greškom sam, umesto Duodecim dirka ukucao i tačku posle naslova, pa Vas molim da u redirect naslovu obrišete tačku.

Unapred Vam hvala i pozdrav!

Radivojl (razgovor) 22:14, 30 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Obavljeno. --OC Ripper (razgovor) 22:35, 30 avgust-коловоз 2014 (CEST)

Zašto mi ne povezuje druge jezike?[uredi kod]

Poštovani,

Napisao sam članak Miloš Gerić i povezao ga sa srpskim jezikom. Poruka mi kaže da je povezano sr. i sh, ali poveznica ka istom srpskom članku nema?

Molim Vas, pomozite da se ona prikaže.

Hvala, --Radivojl (razgovor) 09:25, 15 oktobar 2020 (CEST)[odgovori]

Ništa, niko mi ne pomaže?! --Radivojl (razgovor) 11:43, 23 oktobar 2020 (CEST)[odgovori]