Razgovor o kategoriji:Političari po nacionalnosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ovo me zbunjuje. Zašto po nacionalnosti? Zašto ne po državi? Evo, npr. Milanka Opačić je hrvatska političarka i ispravno je kategorizirana pod Kategorija:Hrvatski političari od 1989. i Kategorija:Srbi u Hrvatskoj i to je ok. Međutim, kad se iz Kategorija:Hrvatski političari od 1989. ide dublje po kategorijama, dolazimo do Kategorija:Hrvati, a ne Kategorija:Hrvatska. Ja baš nisam siguran da su svi članci unutar poddkategorija od Kategorija:Hrvati po zanimanju baš Hrvati po nacionalnosti, ali sam više-manje siguran da su svi vezani uz Hrvatsku kao državu. Mislim da ovo nije dosljedno napravljeno, da treba ići pod Kategorija:Biografije, Hrvatska, a ne pod Kategorija:Hrvati po zanimanju. --Argo Navis (razgovor) 11:16, 15 april-травањ 2014 (CEST)

Sve biografije su ovdje koncipirane "po nacionalnosti", ostalo je "po državama". Taj je koncept očito preuzet od Engleza. Što će Opačićke tiče, nacionalnost i narodnost nisu baš sinonimi. Za ići dublje po kategorijama ne vidim problem jer evo recimo i od Britanskog muzeja došao bi do Londona, od njega do gradova u Engleskoj, pa konačno do geografije Ujedinjenog Kraljevstva (s kojom muzeji veze nemaju). --Orijentolog (razgovor) 17:31, 15 april-травањ 2014 (CEST)
Čini se da je tu engl. nationality prevedeno kao "nacionalnost" umesto kao "državljanstvo" (aka citizenship). S druge strane, od ove četiri reči nijedan par ne čine baš potpuni sinonimi. Meni ne smeta ni kako je sad, a ako neko može napraviti bolje, neka izvoli. :) --Igor Windsor (razgovor) 19:17, 15 april-травањ 2014 (CEST)
Igor Windsor, ako pogledaš Kategorija:Kategorije po državama, vidjet ćeš da su tamo kategorije "po državama" i "po nacionalnosti". To, po meni, govori da je početna ideja bila da "nacionalnost" predstavlja državljanstvo i da su kategorije dodane usljed prevođenja sa engleskog. Na en:Nationality se taj pojam definira kao "uređeni odnos pojedinca i države" (legal relationship between a person and a state) što zvuči kao državljanstvo. Ako nitko nema ništa protiv, ja bih sve ove podkategorije od Kategorija:Kategorije po državama uniformirao da budu "po državama". Pričekat ću par dana (ili više, ovisno kad uhvatim vremena) da vidim ima li prigovora, pa ću početi, ako prigovora ne bude. --Argo Navis (razgovor) 10:36, 16 april-травањ 2014 (CEST)