Razgovor:Uloga srpskih medija u jugoslovenskim ratovima

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Uloga srpskih medija u jugoslovenskim ratovima.
Rad na člancima


Banjalučke bebe[uredi kod]

Taj segment bi, IMHO, trebalo izbaciti, jer je, s obzirom na svoju prirodu - kao stvarni događaj - atipičan primjer srpske ratne propagande. --OC Ripper 12:57, 1 april-травањ 2010 (CEST)

Bosanski mudžahedini[uredi kod]

Mislim da ni ovo nije baš najsretniji primjer, barem kada su u pitanju ratni zločini, s obzirom da ih je ICTY posredno osudio za ratne zločine nad Hrvatima 1993. i Srbima 1995. godine u procesu protiv generala Delića i još nekoliko oficira Armije RBiH koji su kao njihovi pretpostavljeni osuđeni po komandnoj odgovornosti. --OC Ripper 14:00, 1 april-травањ 2010 (CEST)

Izbaciću ih oba, bolje imati nekoliko jasnih primera nego gomilu nategnutih.--Mladifilozof 16:44, 2 april-травањ 2010 (CEST)

Govor mržnje[uredi kod]

Predlažem da se u ovaj članak doda spoljašnja veza ka članku (ako postoji, a ako ne postoji treba ga obavezno napraviti) govor mržnje i konkretizovati što više teksta u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima o govoru mržnje.

Možda bi mogla da se navede i činjenica da je novinar Večernjih Novosti koji je pisao tekst u kojem je Elfeta Veseli optužena za ubistvo deteta bio od strane Jukoma tužen za govor mržnje. Nije mi poznata sudbina optužnice.--Antidiskriminator 14:43, 17 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Uloga hrvatskih/bosnjackih medija u jugoslovenskim ratovima[uredi kod]

Protiv ovog teksta nemam nista, buduci da smo svedoci da i danas ima medija u Srbiji koji su blagoreceno ratnohuskacki("Informer")... međutim zanima me zasto nema clanaka posvecenih ulozi hrvatskih/bosnjackih medija ? Kolko vidim, svugde se prica o propagandi srpskih medija, pa bi neko mogao pomisliti da su se hrvatski/bosnjacki mediji striktno drzali profesionalnih standarda tokom raspada SFRJ. Buduci da to nije bilo tako, navescu par primera propagande hrvatskih/bosnjackih medija za vreme raspada SFRJ:

1.HRT-ov crtani gde se tadasnji "Krajiski" Srbi predstavljaju kao neandertalci (Od 1:58 na ovom videu, nazalost nisam nasao duzu verziju): https://www.youtube.com/watch?v=_1pxFt4ZNYg 2. HRT-ova propaganda o "snajperistima koji pucaju po civilima u gradu Zagrebu", jedan takav prilog mozete videti na ovom snimku(od 9:45): https://www.youtube.com/watch?v=MvvaldnBhUY 3. Objavljivanje imena nelojalnih građana koje je takođe vrseno putem televizije i novina u Hrvatskoj, doduse opet samo isecak iz snimka iznad(od 9:10): https://www.youtube.com/watch?v=MvvaldnBhUY 4. nakon afere "Spegelj" mediji u Hrvatskoj su tvrdili kako je u pitanju velikosrpska propaganda i progon hrvatski rodoljuba, sto je na kraju uzrokovalo napad rulje na zgradu Vojnog suda u Zagrebu 8.04.1991.- http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/25-godina-od-prosvjeda-%E2%80%98letjelo-je-kamenje-pucala-su-stakla-gradani-su-nas-spasili-od-robije%E2%80%99/3708729/

5. sto se tice propagande bosnjackih medija, dovoljno je navesti najbizarniji primer iz lista "Dani" gde Abdulah Sidran tvrdi kako se pravi Emir Kusturica bori za Armiju BiH, a kako se u Srbiji nalazi dvojnik.Od te ideje ni danas ne odustaje: https://www.youtube.com/watch?v=Xci_PKL3hyg

Tako da materijala za clanke ima(dobro, za propagandno delovanje bosnjackih medija treba malo vise istrazivati) tako da se nadam da cemo uskoro moci da citamo i o ulozi hrvatskih/bosnjackih medija u jugoslovenskim ratovima.