Razgovor:Tin Ujević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Tin Ujević.
Rad na člancima


Зашто хрватски?? Српска Википедиjа каже: Својим песником сматрају га и Срби и Хрвати. Bogorm 19:52, 17 april-травањ 2010 (CEST)

Većina ostalih wikipedija ga smatra hrvatskim piscem. Moguće je, dakako, da se u pojedinim periodima života i karijere izjašnjavao kao srpski pisac, što bi se, uz odgovarajuće reference, moglo navesti kada se proširi članak. --OC Ripper 23:47, 17 april-травањ 2010 (CEST)
Neki hrvatski pesnici iz Austrougarske, koji su živeli, radili ili boravili u Srbiji (bilo pre PSR, bilo kao jugoslavenski dobrovoljci u srbijanskoj vojsci) pisali su ekavicom i ćirilicom. To je jedan od razloga zašto današnja srpska književnost neke skroz nesrpske književnike ili neka njihova dela smatra svojom svojinom. --93.86.113.56 23:51, 14 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Zar svi pesnici, pisci i književnici iz doba Jugoslavije nisu bili srpskohrvatski odnosno jugoslavenski? Oni tada nisu znali da će im se jednog dana (konačno) raspasti domovina i da će onda tamo neka književnost (bilo srpska, hrvatska, makedonska itd) smatrati svojim književnikom. --93.86.113.56 23:43, 14 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Na žalost mi i na ovoj wiki imamo podjelu na bošnjačke, hrvatske i srpske pisce ili u prevodu može se za primjer pogledati tekst Momo Kapor i potom kategorija srpski pisci.
Po pitanju Tin Ujevića mogu još samo dodati da ga sve wikipedije vode kao hrvatskog pjesnika, a također imamo njegovu životnu crticu iz doba NDH kada je nastavio s radom (pisao pjesme i prevodio)--Rjecina2 00:16, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)
Не оспоравам да је био хрватски књижевник, но кажем да је то половична истина. С обзиром да је такође живео, радио и стварао у Југославији, и да с обзиром да је тад постојао (званично) српскохрватски језик, то га такође чини југославенским и српскохрватским књижевником. На основу претходно изреченог предлажем да се поред тренутног „хрватског“ дода и „југословенски и српскохрватски“. --93.86.113.56 00:26, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)
Mi moramo biti "uravnoteženi" to jest ako bi sada išli pisati da je on bio jugoslavenski pisac (ili hrvatskosrpski) morali bi promeniti stotine tekstove + veliki Hrvati i veliki Srbi bi počeli stvarati nove probleme na ovoj wikipediji.
Jednostavna verzija odgovora po pitanju Tin Ujevića glasi:sh wikipedija je usaglašena sa ostalim wikipedijama.
Pošto sam pregledao sve ostale wikipedije po tom pitanju mogu reći da talijanska ima najzanimljiviju definiciju (ako ne grešim:"jugoslavenski pjesnik hrvatskog jezika") dok najčudniju izjavu koja čeka brisanje već 3 meseca ima srpska.--Rjecina2 00:38, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)
Istina je da na wikipediji treba biti uravnoteženo, ali prie tom važi i pravilo globalne tačke glediša odnosno da se u člancima navedu stavovi svih strana. Prema tome, definicija bi mogla glasiti: književnik koji je stvarao na hrvatskom i srpskohrvatskom jeziku. Nakon raspada Jugoslavije isključivo se navodi kao hrvatski književnik, no zbog nekih svojih dela na ekavici i ćirilici neki srpski književni krugovi ga smatraju svojim književnikom ali samo u okviru tih delova.
No, ne trebamo zaboraviti stav srskohrvatske književnosti (definisan u vreme Juge) koji ne priznaje sr, hr, mk i druge postjugoslavenske književnosti, te ih smatra svojim delom tj. dela i književnike tih književnosti navodi kao svoje. Prema tome, „srpskohrvatski“ bi trebao biti u prvom planu, pa onda tek „hrvatski“ (književnik koji je stvarao na srpskohrvatskom i hrvatskom jeziku...). --93.86.113.56 01:11, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)

bio je hrvatski pjesnik , par djela na ekavici ne znaci nista ... druga je stvar ivo andric koji je prihvatio i politicke stavove i kulturu i bio clan akademije u beogradu a ne zagrebu itd ... --Tekstovi 02:06, 15 oktobar-листопад 2010 (CEST)