Razgovor:Tehnologija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Tehnologija.
Rad na člancima


Prebačeno s glavne stranice[uredi kod]

Reč tehnologija (starogrčki τεχνολογια < τεχνη "zanatska veština" + λογος "reč" + sufiks ια) ima više značenja. Prvo označava razvoj i primenu alata, mašina, materijala i procesa koja mogu pomoći u rešavanju ljudskih problema.

Tako, termin tehnologija često karateriše iѕume koje upotreljabaju skoropronađene naučne pricipe i procese. Međutim, i prestari izumi, kao što je točak, su primeri tehnologije za uzgled.

Jedna druga definicija — u upotrebi u oblasti ekonomije — smatra tehnologiju kao aktuelno stanje naše sposobnosti kombinovanja materije da bi se napravili poželjni proizvodi (i naše znanje o svemu što se može proizvesti). Sledi da se mogu videti tehnološke promene kada se unapredi naše tehnološko znanje.


Tehnologija u ideologiji[uredi kod]

Često, kad je nešto novo, smatra se boljim u tehnološkim i inženjerskim krugovima. Pojam odgovarajuće tehnologije se razvio u 20. veku da opiše slučaje ili kada nije bilo poženjno upotrebiti najnovije tehnologije ili te koje su zahtevale pristup nekoj centralizovanoj infrastrukturi ili opremu i veštine uvezene od negde drugde. Eko-seoski pokret (eco-village) je narastao delimično kao reakcija na ovu brigu. Srednja tehnologija, više briga ekonomike, odnosi se na kompromise među skupim, centralizovanim tehnologijama razvijenih zemalja i tih tehnologija koje su za zemlje u razvoju najdelotvornije za upotrebu, imajuću u vidu visoku nezaposlenost ili manjak sredstva.

Ti koji promovišu transhumanizam (transhumanism), posthumanizam (posthumanism) i tehnološka jedinstvenost (technological singularity) - pojmovee koje je Hugo de Garis (Hugo de Garis) kolektivno nazvao Kosmosnim - prave potpuno suprotne pretpostavke. U ovim ideologijama, razvoj tehnologije je moralno dobro. Ove ideologije su najčešće posmatrane kao simptomi prirode nauke i matematičkog fetišizma onih koji te termine upotrebljavaju. Neki ih takođe smatraju simptomima kapitalizma.

af:Tegnologie an:Teunolochía ast:Teunoloxía bn:প্রযুক্তি ca:Tecnologia cs:Technologie da:Teknologi de:Technologie el:Τεχνολογία en:Technology eo:Teknologio es:Tecnología et:Tehnoloogia fi:Tekniikka fr:Technologie he:טכנולוגיה hr:Tehnologija id:Teknologi io:Teknologio it:Tecnologia ja:工業 ko:기술 la:Technologia ms:Teknologi nl:Technologie nn:Teknologi no:Teknologi pl:Technologia pt:Tecnologia ro:Tehnologie ru:Технология sk:Technológia sl:Tehnologija sv:Teknik sw:Teknolojia th:เทคโนโลยี tl:Teknolohiya uk:Технологія vi:Công nghệ zh:技術