Razgovor:Srpsko-albanski sukob

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Srpsko-albanski sukob.
Rad na člancima


Problematična referenca[uredi kod]

Na 13. kongresu SKJ (25-28. juna 1986.) je usvojena Rezolucija o ustavnim promenama u Republici Srbiji, kojom je predviđeno ograničavanje autonomije Kosova. <ref>Dr Esat Stavileci, Rrënimi i Autonomisë së Kosovës (Uništavanje autonomije Kosova), Priština, 1992, str. 43.</ref>

Nije li ova referenca, odnosno tvrdnja, u najblažu ruku, sumnjiva, s obzirom na to da je godine 1986. službeni naziv Srbije bio Socijalistička Republika Srbija? Nadalje, Google, barem koliko sam ja mogao vidjeti, ne daje nikakve rezultate koje bi navode o Rezoluciji mogli potvrditi, a s obzirom na tadašnje stanje i odnose snaga u SKJ se čini malo vjerojatnim da bi Kongres mogao donijeti programski dokument u kojem se iznose takvi ciljevi, barem ne na eksplicitan način.

Ako je takva rezolucija i donesena, najvjerojatnije je bila zakopana među mali milijun sličnih besmislenih i višeznačnih programskih deklaracija o "nužnosti jačanja bratstva i jedinstva", "jedinstva zemlje" i sl., koje su se naknadno mogle tumačiti na ovaj ili onaj način. Zbog toga mislim da ovu rečenicu treba ukloniti, barem ne dok se ne pronađe drugi, odnosno malo objektivniji izvor. --OC Ripper 14:09, 6 decembar-просинац 2009 (CET)

Ja sam je našao na sajtu kosovskog informativno centra na engleskom, zajedno sa referencom. Bilo mi je malo prerano da se već 1986. godine pričalo o tome, ali sam nakon toga pročitao da je početkom iste godine Slobodan Milošević postao predsednik Saveza komunista Srbije, pa mi je nakon toga izgledalo verovatnije. U svakom slučaju, slažem se da bi trebalo pronaći još neki izvor.--Mladifilozof 15:53, 6 decembar-просинац 2009 (CET)

Zločini Oslobodilačke vojske Kosova[uredi kod]

Neupitno su zločini OVK i kao što se može vidjeti tekst ima napisan jedan neupitan zločin koji je potvrđena izvorima. Također moje lično mišljenje je da OVK u drugoj polovici devedesetih iskorištava međunarodnu omraženost Srbije zbog zločina u Hrvatskoj i Bosni kako bi isprovocirali rat, ali to ne mijenja činjenicu da u tekstu moraju biti napisani njihovi potvrđeni zločini s napisanim izvorima. Također se može napisati da je Srbija optuživala OVK za "trgovinu organima", a ne da je to činjenica pošto ona nikada nije bila potvrđena od strane neovisne istrage. Za kraj još mogu reći da me djelomično smeta što u tekstu nije napisano da se Albanija toga doba nalazila u potpunoj anarhija što dovodi do "nestanka" oružja koje završava u rukama OVK pošto je ako ne griješim to bio najveći izvor naoružanja za ovu gerilsku vojsku--Rjecina2 21:24, 22 oktobar-листопад 2010 (CEST)

Naslov[uredi kod]

Zamolio bih korisnika Biblbroks da se ne ponaša samovoljno, već da eventualnu izmenu naslova prvo predloži na strani za razgovor. Ovaj članak postoji već nekoliko godina, imamo ga pod istim naslovom i na drugim Wikipedijama, te se može reći da je kao takav ustaljen. Stoga, pre evenutalne izmene naslova, prvo je porebno izneti predlog zajednici.--Mladifilozof 19:12, 11 rujan-септембар 2011 (CEST)

Zamolio bih korisnika Mladifilozof da ne uredjuje clanke pristrasno, vec da se maksimalno povinuje drugom stubu Njikipedije. Ovaj clanak je obrisan sa jedne za ovu temu vrlo relevantne juznoslavenske wikipedije, tamo ga nemamo ni pod razno sa slicnim nazivom, te se moze reci da argument o ustaljenosti pada duboko u kaljugu. Stoga, pre eventualnog birokratizovanja ustaljenih nacina uredjivanja, prvo je potrebno razmisliti, onda uzeti u obzir moguca druga stanovista vezana za naziv ovog clanka, pa tek onda filozofirati o tome sta je potrebno. --Biblbroks 21:14, 11 rujan-септембар 2011 (CEST)

Zato i nismo na srpskoj Wikipediji, gde škakljive članke brišu, nego smo ovde. Ja pišem već godinama za srpskohrvatsku Wikipediju i nemam nikakav problem "pristrasnosti" ni sa kime od saradnika, štoviše, za svoje članke sam dobio priznanja zajednice. Molim te da me ne optužuješ naprazno, već da ukažeš na ono što je sporno. A ukoliko imaš probem sa bilo čime na ovoj Wikipediji, ne možeš to rešavati samovoljno, bez konsultovanja zajednice. Inače, vidim da uglavnom ne pišeš članke, već ideš okolo i prepravljaš. To je takođe legitimno, ali to ne možeš raditi po sopstvenom nagođenju, bez solidnih izvora i prethodne rasprave, pogotovo za škakljive teme. --Mladifilozof 22:36, 11 rujan-септембар 2011 (CEST)

Naslov Srpsko-albanski sukob je dat u skladu sa običajem imenovanja međuetničkih sukoba na Wikipediji. Tako imamo: Tursko-kurdski sukob, Izraelsko-palestinski sukob, Gruzijsko-abhazijski sukob, itd. Ne vidim u čemu je problem sa nazivom ovog članka? --Mladifilozof 23:08, 11 rujan-септембар 2011 (CEST)

Dakle tvoja pristrasnost je uistinu ogromna. Pre svega wikipedija koju pominjes nije srpska. Drugo problem pristrasnosti (bez navodnika) si imao ti na toj kako je ti nazivas "srpskoj" wikipediji, i cini se da ga sad samo prebacujes vamo. Jel to ne znas da ga resis? Pa nemoj molim te mi da ti ga resavamo! Upravo su tvoje clanke na sr i brisali; mnoge jer su pisani pristrasno. A to sto se vadis na to da tamo brisu skakljive teme, vise govori o tome kako pokusavas da zabasuris ono sto ti ja govorim i umesto toga skreces s teme. Nismo mi ovde blesavi. Na prazno te niko ne optuzuje, i molim te mani tu retoriku sa mnom. Ja sam konkretan primer naveo. Sto se tice samovoljnosti, ti si taj koji se poziva na nekakav formalizam i time birokratizujes situaciju. U razgovoru za clanak Kosovo je srce Srbije si s pocetka zauzimao nadmen stav a potom filozofirao o tome kako vikipedija funkcionise. Ako vec neces ljudski da komuniciras sa ostalim clanovima zajednice, i samo ti je stalo do uredjivanja onda te pozivam da to radis neutralnije. A ako vec hoces i da komuniciras, spusti onda malo loptu, zivota ti. Ovo ti govorim prijateljski. Inace, to sto se tebi cini da ja ne pisem clanke, je uglavnom zato sto cesto idem za tobom i prepravljam tvoj POV da zvuci makar neutralnije, ako ne vec ispravno. Takodje, pusti pricu o tome sta je legitimno za mene da radim na ovoj wikipediji, neces mi valjda ti odredjivati sta je to. Mislim da je bolje da gledas svoja posla i radis ih bolje - pre svega neutralnije. Skoro sam 100% siguran da nijednom kad proveravah tvoje izvore koje si stavljao za svoje navode u clanku, ti izvori nisu tvrdili ono sto si ti stavio da tvrde. I tu imas problem, nastoj da ga resis. Nemoj da svako mora da ide za tobom i cisti - ostavljas suvise nepotrebnog posla, a o kredibilnosti koju stvaras za sebe da i ne pricam. Ovo pricam zarad svih nas, ne samo zbog tebe.
Sto se tice naslova clanka sa terminom sukob u njemu, imam ja pitanje za tebe: mozes li da objasnis zasto je ovom clanku odgovarajuca strana na en wiki (en:Serbian-Albanian_conflict obrisana - sunce mu kalajisano, kako to da tamo nije mogao da prodje taj naziv, kad je vec tako uobicajen kao sto ti tvrdis? Ja na en wiki ne nadjoh clanak sa temom slicnom ovoj - pitam se zasto li je to tako. --Biblbroks 17:16, 14 rujan-септембар 2011 (CEST)
mislim da tamo nisu imali problem sa nazivom, već sa lošim člankom. ne znam tačno zašto je obrisan, ali vidim da je ostala kategorija en:Category:Serbian–Albanian conflict.--Mladifilozof 01:39, 18 rujan-септембар 2011 (CEST)
sustina je da tamo clanka nema. ja samo hocu da naglasim da konflikt ovde nije najbolji termin. ako vec postoji clanak Srpsko-albansko prijateljstvo, onda bi pandan njemu bilo nesto sto je blazeg naziva - neprijateljstvo je cini se "najodgovarajuciji" naziv. --Biblbroks 08:24, 19 rujan-септембар 2011 (CEST)

Opste[uredi kod]

Osim ocigledne nepristrastnosti ovog clanka, razni gresaka (na primer : kako su mogli studenti pristinskog univerziteta da manifestiraju 1968 kada je on osnovan 1970 ? ) i selektivno predstavljanje cinjenica (ni rec o Skanderberg SS divizjiama u drugom svetskom ratu, podcenjena brojka iseljeni srba sa kosova tokom SFRJ, "Pristinska proleca" 80-tih i razni atentati izvrseni na vojnice JNA), mislim da Wikipedia nebi trebalo biti megafon za nicije licne stavove niti usmerivati citaoce ka njma, jer ako nastavimo da delimo narode na dobre i lose nista necemo postici.

Pa hajde, molim te da nam dostaviš nekoliko citata o stvarima koje si naveo, sa sve izvorima, naravno da sve treba ubaciti u članak. --Mladifilozof (razgovor) 16:53, 10 oktobar-листопад 2013 (CEST)

Čitajući članak sasvim je jasno da su za loše srpsko-albanske odnose "krivi jedino Srbi". Čak i tamo gde se u par redova pominju nepravde nanete Srbima rečenica obično počinje sa "srpski izvori navode...". Izgleda da kad se Albanci iseljavaju sa određenih teritorija to uvek biva zbog "stravičnih srpskih zločina", a kad se Srbi iseljavaju to nema nikakve veze sa Albancima. Očigledno da su se autori (autor) teksta uložili veliki trud, ali je isto tako očigledno da su obrađivani samo izvori koji optužuju jednu stranu. Orion1964 (razgovor) 10:37, 22 jun-липањ 2014 (CEST)

Celom tekstu su potrebne ozbiljne prepravke. Počnimo od prvog pasusa. Srpsko-albanski sukob se ne može svesti samo na 20. vek. Čak i tvrdnja da se odnosi "uglavnom na teritoriju Kosova i Metohije" ne stoji. Dobar deo ovih sukoba odigrao se na teritoriji današnje Srbije, Albanije i Crne gore.

Mogu i ja da napravim izmene ali bih više voleo da ih prethodno dogovorimo, jer znam da se ovde lako poteže gumica. :) Orion1964 (razgovor) 11:28, 22 jun-липањ 2014 (CEST)

Odlično zapažanje novi kolega. Slovenska plemena su naselila teritoriju današnje Albanije u 6. veku. Prvi Albanci su primećeni na Balkanu tek možda krajem 11 veka, t.j. 500 godina kasnije. Od 11 veka pa nadalje odnosi između Srba i Albanaca su ili simbioza ili koegzistencija ili sukobi, a najčešće sve to pomalo. Pojednostavljivanje odnosa između Srba i Albanaca i njihovo svođenje na 20 vek, sukobe i Kosovo i Metohiju nema ni racionalno ni naučno utemeljenje. Shodno tome nimalo me ne čudi što je ovakav članak obrisan na en.wiki. Da bi unapredio tekstove o Albancima/Albaniji koji su ovde napisani to treba da uradiš kako treba. A to nije lako. Potrebno je ogromno iskustvo u pogledu wikipedijinih pravila, dobro poznavanje tematike i spremnost na dugotrajan mukotrpan rad. Na osnovu broja promena koje si do sada napravio nisam siguran da ispunjavaš sve ove preduslove. Što ne znači da treba da odustaneš. Naprotiv. Ovo ti kažem samo da bi znao šta te čeka. Dobro razmisli. Ako uđeš, kajaćeš se, a ako ne uđeš takođe. :) --Antidiskriminator (razgovor) 19:18, 23 jun-липањ 2014 (CEST)

U bre, ovom poslednjom rečenicom ja plašim one koji razmišljaju o ženidbi. :) Orion1964 (razgovor) 20:43, 24 jun-липањ 2014 (CEST)

Одлично поређење. :) --Antidiskriminator (razgovor) 22:30, 24 jun-липањ 2014 (CEST)

Slažem se sa svim gore navedenim, osim sa izmeštanjem korena sukoba u mitsku prošlost (doseljavanje Slovena na Balkan i sl.). Sigurno je da će se tokom istorije naći bezbroj slučajeva plemenskih otmica, ratova, krađe stada i slično, ali takođe i ženidbi, saradnje, pobratimstva, o čemu takođe postoji poseban članak.

Ovde se posebno radi o modernom političkom sukobu (sukobu dva nacionalizma) koji kao takav izbija tek sa buđenjem nacionalnih pokreta u 19. veku. --Mladifilozof (razgovor) 13:57, 15 студени-novembar 2014 (CET)

  1. Ovaj članak se ne zove sukob srpskog i albanskog nacionalizma već Srpsko-albanski sukob. Znači implicira postojanje sukoba između Albanaca i Srba
  2. Objasnio sam da su odnosi Srba i Albanaca pojednostavljeno okarakterisani kao sukob, jer su mnogo kompleksniji i obuhvataju i simbiozu i saradnju, kao i odnosi svih drugih.
  3. U svom komentaru nisam "izmestio koren sukoba u mitsku prošlost (doseljavanje Slovena na Balkan i sl.)" jer nisam ni mogao to da uradim:
    1. Albanci su prvi put primećeni i zabeleženi na Balkanu 500 godina posle doseljavanja Slovena na Balkan
    2. Već sam objasnio da se odnosi Srba i Albanaca ne mogu pojednostavljeno okarakterisani kao sukob, te shodno tome nisam ni mogao govoriti o njegovom korenu
    3. Imajući u vidu bezbrojne primere simbioze Srba i ALbanaca, veliko je pitanje da li je moguće izvršiti diferencijaciju između njih u pogledu etnogeneze
  4. I počev od 19veka ima čitav niz primera saradnje Srba i Albanaca, posebno Srba islamske veroispovesti. Pravoslavni Srbi su podržavali Albance prilikom njihovih pobuna protiv Osmanskog carstva početkom XX veka, a posebno 1910 i 1911, naoružavali ih, slali hranu i smeštali u svojim mestima Albanske porodice kada bi ih Osmanlije napale (vidi sliku Шиптарске избјеглице у Велици 1910. године). O saradnji sa Esad PAšom Toptanijem i stvaranju saveza država Albanije i Srbije (Sporazum Toptani-Pašić) da ne govorim.--Antidiskriminator (razgovor) 01:12, 18 студени-novembar 2014 (CET)