Razgovor:Srpska pravoslavna crkva u jugoslavenskim ratovima

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Srpska pravoslavna crkva u jugoslavenskim ratovima.
Rad na člancima


Filozofsko-teološki izvori[uredi kod]

Ovaj je taj izvor za koji navedoh da ne nađoh autora: "Filozofsko-teološki izvori antievropskog i antizapadnog diskursa u SPC". Zaista mi deluje kao da je vrlo upitne kredibilnosti - pogotovu kao nešto što se stavlja kao prva referenca i to još u uvodu. Čini mi se da je samo ovo dovoljno dobar razlog za podrobno ispitivanje mnogih navoda pa i referenci u ovom članku. A onda su tu i rečenice kao "Tokom jugoslovenskih ratova 1990-ih godina mnogi akteri su se pozivali na Srpsku pravoslavnu crkvu, tražili njenu podršku i često je dobijali." i "Mnogi predstavnici SPC su javno podržavali srpske vojne i paravojne formacije." koje stoje bez imalo ublažavanja pa makar i lasičjim govorom tipa: "smatra sa da", "postoje mišljenja"... IMO, nije bilo drugo nego da ga tagujem sa pov. Svako dobro želim, --Biblbroks 22:50, 1 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Ne vidim problem u tome što je traktat "Filozofsko-teološki izvori antievropskog i antizapadnog diskursa u SPC" anoniman. Autor se koristi regularnom naučnom metodologijom, a na kraju rada je naveden obiman spisak literature. Što se tiče navedenih rečenica, ne vidim zašto bi im bilo potrebno ublažavanja kada se mnogi akteri jesu pozivali na SPC, a mnogi predstavnici SPC jesu javno podržavali srpske vojne i paravojne formacije.--Mladifilozof 16:40, 2 oktobar-листопад 2011 (CEST)
Ali pazi, stoji "mnogi" - to je pristrasno. Ako ne postoji izvor koji tvrdi tako. Ovde navodno postoji, ali ne pada mi na pamet da mu/im verujem, jer za takvu tvrdnju taj izvor bi morao da bude iz delokruga statistike. Čak i da nađeš takav, on neće tvrditi mnogi, nego će dati tačnu cifru (što je malo verovatno) ili što je verovatnije (a po meni i dalje malo verovatno) nabrajat će te "mnoge". Da ne dužim dalje i razlažem proces identifikacije algoritma=problema, nadaću se da sam ilustrovao problem. U slučaju opravdanosti nadanja, sadašnji problem bi onda bio lako rešiv - primenom predloga skrivenog u mojem prethodnom komentaru. Što se tiče traktata, on je IMNSHO problematično kredibilan ako iza njega ne stoji ime. Jel' se autor plašio peer review-a? Na strani traktata videh i (donekle potpisan) komentar koji taj traktat negativno ocenjuje. Taj komentar je koliko shvatam dat više od dve godine pre komentara (opet potpisanog, ali u ovom slučaju u potpunosti) skorijeg datuma - komentara u kojem se traži ime autora da bi se, citiram, "mogao citirati u akademskim publikacijama". --Biblbroks 21:41, 2 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Ne znam kako preformulisati uvodne rečenice a da opet ne umanjimo uticaj SPC. Ukoliko umesto mnogi kažemo "neki" to onda može biti tumačeno i kao nekolicina, što definitivno nije slučaj. Ukoliko pročitaš ceo članak videćeš da je crkva generalno podržavala ratne aktere sa srpske strane. Što se tiče anonimnog istraživanja (možda i nije anonimno, postavio ga je korisnik pod imenom Marija Nikolic), smatram da pošto ima izvore možemo koristiti neke podatke, ukoliko nisu sporni, to jest ukoliko se slažu sa drugim istraživanjima iz ove oblasti. --Mladifilozof 12:06, 3 oktobar-листопад 2011 (CEST)

Evo šta kaže antropolog Ivan Čolović, jedan od autoriteta na tom polju:

Naravno, mnogi učesnici tih ratova, vojnici i drugi pozivali su se na crkvu i na religiju na srpskoj strani, mnogi politički i vojni komandanti, uključujući i komandante paravojnih formacija, mnogi propagatori rata, mnogi novinari, mnogi narodni i drugi pesnici govorili su da rade za pravoslavlje i tražili su za taj svoj pravoslavni rat podršku Srpske pravoslavne crkve i često je i dobijali. - Zašto se u crkvi šapuće? (II deo)

U istraživanju beogradskog sociologa religije Milana Vukomanovića stoji:

Uloga SPC u ratovima devedesitih godina je, u najmanju ruku, bila vrlo kontroverzna.[1]

Možda ovo možemo iskoristiti kao polaznu osnovu za uvod članka? A što se tiče nepotpisanog istraživanja, uklonio sam ga iz članka, u skladu sa novom politikom o pouzdanim izvorima. --Mladifilozof 12:49, 5 oktobar-листопад 2011 (CEST)

"Filozofsko-teološki izvori antievropskog i antizapadnog diskursa u SPC" predstavlja diplomski rad sociologinje Marije Nikolić, što ga čini validnim izvorom.--Mladifilozof (razgovor) 15:52, 8 jun-липањ 2012 (CEST)