Razgovor:Slučaj Dobrovoljačka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Slučaj Dobrovoljačka.
Rad na člancima


Izvor za tekst[uredi kod]

  • "Incident je nastao zato što je jedan, da kažem naš, to nije moj ali eto iz Sarajeva je, otvorio vrata (transportera) i od pukovnika, mislim da je to bio pukovnik Radulović, tražio revolver Crvene zastave. Ovaj mu nije dao i on mu je uzeo i sasuo mu rafal u glavu“"
  • "Tribunal u Hagu te sudovi u Londonu i Beču ustanovili su da nema dokaza na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da je u Dobrovoljačkoj 3. maja data naredba za otvaranje vatre na kolonu JNA, te oslobodili odgovornosti bivše vojno-političke zvaničnike BiH Ejupa Ganića i Jovana Divjaka" [1]--Rjecina2 (razgovor) 14:28, 3 svibanj-мај 2012 (CEST)

ubačeno.--Mladifilozof (razgovor) 23:24, 4 svibanj-мај 2012 (CEST)

Britanski sud[uredi kod]

Sud u Londonu je povodom ovog slučaja došao do sljedećih zaključaka (presuda u slučaju Ejup Ganić):

(a). Da je opsada Sarajeva počela na dan ili oko 5. aprila 1992.

(b). Da je grad žestoko bombardiran svake noći.

(c). Da je došlo do žestoke bitke u Sarajevu 2. maja ujutro.

(d). Da je Vojna bolnica također bila mjesto gdje su bile smještene jedinice JNA.

(e). Da, iako je na nju kasnije izvršen napad, prilično je vjerovatno da Vojna bolnica nije napadnuta 2. maja. (u skladu sa svjedočenjem Dr. Tausana u ovom postupku)

(f). Da su Dom JNA okupirali vojnici i da je on bio legitimna vojna meta.

(g). Da su predsjednika BiH neprijateljske snage zadržale na aerodromu i držale kao taoca.

(h) Da je na Dom JNA izvršen napad 2. maja oko 11:00 h. (i) Da su poslana dva vozila hitne pomoći iz druge bolnice zajedno sa drugim vojnim vozilima kako bi se pružila pmoć ranjenima u Domu JNA.

(j) Da su se 2. maja nekad između 12:00 i 13:00 h ova vozila uključila u borbu, premda su tvrdnje o tome kako je došlo do borbe međusobno kontradiktorne.

(k). Da je Bosnom i Hercegovinom, u odsustvu predsjednika, upravljalo Predsjedništvo koje se sastojalo od najmanje šest potpredsjednika.

(l). Da je Dr. Ganića, kao jednog od tih potpredsjednika, predsjednik kojeg su tada zadržale neprijateljske snage ovlastio kao svog zamjenika, i to oko 7:00 h, 2. maja 1992. (m). Uz pomoć Ujedinjenih naroda, predsjednik je zajedno sa svojom kćerkom, odveden u Dom JNA gdje je zadržan protiv svoje volje.

(n). Dr. Ganić je obavljao pregovore kako bi se predsjednik oslobodio te dogovorio da se predsjednik i njegova kćerka oslobode, a da se zauzvrat osigura siguran prolaz generala Kukanjca. Nije dogovoreno da vojni konvoj napusti kasarnu sa vojnicima i vojnom opremom.

(o). Između 250 i 400 trupa JNA, zajedno sa vojnom opremom, pokušalo je napustiti konvoj, dok su vozila UN-a koja su predvodila konvoj vozila predsjednika i generala.

(m). Konvoj su prekinule neregularne snage i na vojni dio konvoja izvršen je napad u kojem su poginula sedmerica vojnika.

--Mladifilozof (razgovor) 23:24, 4 svibanj-мај 2012 (CEST)