Razgovor:Slovenski jezik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Slovenski jezik.
Rad na člancima


Slovenski jezik jednostavno nije tačno jer je dvoznačno - u srpkohrvatskom jeziku. Za hrvatski nisam siguran kako je, ali za srpskohrvatski jesam. Slovenski jezik se često može tumačiti kao slavenski jezik, dakle može biti ruski, poljski, lužičko-srpski, bugarski... Zato sam čvrstog mišljenja da članak mora da se naslovi Slovenački jezik kako bi se izbegla ta dvoznačnost i to bez obzira što se u nekim varijantama srpskohrvatskog pod Slovenskim misli na Slovenački jezik. A argument da mora da stoji na obliku koji je autor stavio je po meni jako slab - koliko god autor bio administrator. Šta bi to značilo: da naslovi ne smeju da se menjaju jer je neki admin odredio oblik koji misli da je ispravan? Pa to bi onda moglo da se ekstrapolira i na sadržaj članka, i šta bismo onda imali: da samo admini smeju da uređuju Wikipediju? Svašta. --Biblbroks 09:02, 10 siječanj-јануар 2012 (CET)

Nema razloga za bilo kakvo nasilje. Članak se zove onako kako je isti članak nazvao začetnik članka. U ovom slučaju, slučaju članka Slovenski jezik, sasvim je jasno da je naslov ispravan u standardnim jezicima koje neki smatraju dijelom srednjojužnoslavenskoga dijasistema. Naziv članka Slovenski jezik su podržala dva administratora, a na ovako maloj viki kao što je ova, to je više nego dovoljno.

Biblbroks, nemoj da se praviš naivnim. I na tvojoj "matičnoj" njiki postoje pravila o tome da se ne prebacuje s ijekavskoga na ekavski (i obrnuto), te da se ne prebacuje s latinice u ćirilicu (i obrnuto). To su sve poznate stvari. Ili da pitamo Bojana, da ti on i ovdje objasni.

Potpuno je lažna tvrdnja da je naziv Slovenski jezik navodno neispravan, netačan i sl. tvrdnje. Imaš Slavenski jezici s preusmjeravanjima:

Tako postavi i odgovarajuće preusmjeravanje ako ti je baš tako stalo do toga, pa postavi/uredi višeznačnu odrednicu, tj. razvrstavanje, kao u slučaju Bilje (razvrstavanje), gdje je glavno značenje ipak Bilje, za razliku od Rijeke. Razvrstavanje tipa Bošnjaci (razvrstavanje) je nepotrebno kompliciranje i ne treba biti uzorom u ovom slučaju.


Članak Slovenski jezik ima (zasad) ova preusmjeravanja:

Jedino o čemu se može raspraviti jest promjena stranice/članka na koju bi preusmjeravao naslov Slovenski. Nema govora o bilo kakvom preimenovanju koje si ti tražio.

Dakle, može ovako:

Što ćeš staviti u Slovenski jezik (razvrstavanje) sam odluči.

Zaključno, bilo kakva promjena nije potrebna. Članak ostaje pod naslovom Slovenski jezik. Članak na početku ima i upozorenje koje glasi: "Za izraz slovenski jezici, v. poseban članak Slavenski jezici" - I to je više nego dovoljno. -- 31.170.160.89 17:37, 10 siječanj-јануар 2012 (CET)

Ovo kao da je neka provokacija. Neko ko tvrdi da poznaje koja je moja matična vikipedija neće da se uloguje nego uređuje pod anonimnom IP adresom. Za ovakvu neku tvrdnju rekao bih da je potrebno dobro poznavati prilike na vikipedijama što je teško ako nisi korisnik sa registrovanim nalogom. I to uz pominjanje Bojana za koje stvarno mislim da je degutantno. Ostalo o adminima neću ni da komentarišem. Mislim da stoga dok se ne pojasni ova situacija, smatram ovo provokacijom, ako ne i trolovanjem. A inače treba pogledati meta:User:Biblbroks i pročitati šta piše koja je moja matična vikipedija da bismo uopšte dostojanstveno razgovarali. Ovo mi zaista liči na lingvističko iživljavanje s kojim sam se sretao na drugim vikipedijama. Stvarno ovde to nisam očekivao. --Biblbroks 10:30, 11 siječanj-јануар 2012 (CET)

Iako kasnim 10 godina da ovo kažem, ali slažem se s Biblroksom. Osobno dolazim iz hrvatskog govornog područja i u svakodnevnom životu bih jezik zvao "slovenski" (nemam prilike govoriti o slavenima naveliko), ali na ovoj Wikipediji bih preferirao naziv "slovenački" čisto zbog dvosmislenosti. Mislim da bi se trebalo napraviti nekakvo pravilo za iznimke, gdje bi dvosmislene originalne naslove mogli promijeniti cenzusom. Moja 2 centa. -Vipz (razgovor) 21:50, 17 mart 2022 (CET)[odgovori]