Razgovor:Prostitucija u antičkoj Grčkoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Napomena[uredi kod]

Članak je, kako je u sažetku i navedeno, preuzet sa srpske Wikipedije. Tamo je, očito, preveden sa francuske Wikipedije. Radi se, bez sumnje, o izuzetno kvalitetnom, gotovo vrhunskom prevodu. Ipak je prilikom prenosa na sh.wiki, uz zanemarljiv broj promena čisto stilske prirode, trebalo napraviti sledeće izmene:

  1. Kako su citati iz grčkih autora na sr.wiki bili prevodi francuskih prevoda, sravnjeni su ponovo svi ti navodi s grčkim originalom (uglavnom prema tekstovima na Projektu Perseus), a gde su bili dostupni objavljeni prevodi na srpskohrvatski, upotrebljeni su ti prevodi, što je u referencama i navedeno.
  2. Za reference, koje se u članku na sr.wiki i inače pozivaju uglavnom na francuske prevode, postavljeni su linkovi na izvorne grčke tekstove dostupne na internetu, od kojih velika većina na Projektu Perseus u gornjem desnom uglu sadrži i poveznicu na engleski prevod (za koje se može pretpostaviti da će zainteresovanim čitaocima biti lakši za razumevanje od francuskog).
  3. U transliteraciji grčkih imena u članku na sr.wiki bilo je nekih grešaka, uslovljenih svakako činjenicom da francuska transliteracija prenosi nominativski oblik, dok se u srpskohrvatskom uvažava osnova koja se vidi u kosim padežima (npr. fr. Ampelis, sh. Ampelida).
  4. Na par mesta, gde se prevod činio dvoznačnim, tekst je ponovo sravnjen s francuskim izvornikom.

Treba napomenuti da mi nijedan od sekundarnih izvora koji se citiraju u članku nije bio dostupan, tako da svaku odgovornost u tom smislu snosi pisac izvornog članka ;) Svakako, sve navedeno ne umanjuje kvalitet prevoda na sr.wiki i očito veliku pažnju i trud koji su u njega uloženi. --Igor Windsor (razgovor) 22:01, 28 februar-вељача 2014 (CET)