Razgovor:Novak Đoković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Novak Đoković.
Rad na člancima


Podrijetlo majke.[uredi kod]

Poštovanje! Molio bih administratore da daju svoju odluku vezano za podrijetlo Novakove majke odn. izvor koji sam ponudio. Cilj mi nije nacionaliticki pamflet, a za što me optužuje Soundwaweserb, već objektivna, potpuna i relevantna biografija o Novaku ili bilo kojoj drugoj osobi na ovoj wikipediji. To se i vidi po mojim doprinosima do sada. Sama činjenica da već odavno nisam aktivan na hrvatskoj i srpskoj wikipediji, upravo zbog nacionalističkih pretjerivanja, je dokaz da sa nacionalizmom nemam veze, čak dapače grozim ga se i prezirem ga. Znači Soundwaweserb, fulao si ceo fudbal (kako bi rekli) optužujući mene za nacionalizam. S poštovanjem, --SadarMoritz 16:17, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)

Ovo je apsolutno nedopustivo. Tako nešto nije za enciklopediju, ne mogu da verujem da ti kažeš kako se groziš nacionalizma, a uporno insistiraš na netačnim informacija iz nerelevantnih izvora! Mogao bih da razumem da se sam Novak Đoković izjasnio po tom pitanju, ali on nikada i u nijednom relevantnom izvoru nije navodio da je Hrvat ili hrvatskog porekla, niti ko su mu roditelji po naciji. Pa kako te nije sramota SadarMoritz da ovako nešto radiš, zašto to radiš ako nisi nacionalista? Novak nema veze sa Hrvatima, njegova majka je rođena u Srbiji i državljanka je Republike Srbije. Zar je moguće da moramo o ovome da diskutujemo. Ponavljam, ovo je enciklopedija, a ne desničarski sajt kao što je to hrvatska vikipedija. Zamolio bih kolegu SadarMoritz da prestane sa nekonstruktivnim izmenama.--Soundwaweserb (razgovor) 16:26, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Ne znam čemu je toliko relevantno podrijetlo njegove majke. Ali idemo ovako: ima li možda još izvora o njenom podrijetlu, izuzev Kurira? Jer ako nema, situacija je jasna.--Seiya (razgovor) 16:28, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
To se i ja pitam, zašto je toliko važno nekima. Jasno se čovek izjasnio kao Srbin i nastupa za Srbiju. Ne vidim zašto se ovo radi, dovoljno je navesti da mu je majka poreklom iz Vinkovaca i to je to (nije čak ni rođena u Vinkovcima, već u Beogradu), bez daljih dodavanja da je ona hrvatskog porekla i tako dalje. Ovako samo neko želi da napakosti Novaku preko vikipedije i to nije u redu. Molim vas poslušajte glas razuma.--Soundwaweserb (razgovor) 16:33, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Moram priznati da nisam sretan kada se broje nečija krvna zrnca, pogotovo kada je riječ o ličnosti kojoj je, barem ako se ona sama uzme za riječ, po tom pitanju svejedno. Ako se baš inzistira na porijeklu njegovih roditelja, eventualno se u segmentu o Đokovićevom privatnom životu može dodati kratka napomena - naravno, uz Seiyinu sugestiju da se koristi izvor malo pouzdaniji od Kurira. --OC Ripper (razgovor) 17:16, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Ja bi se u ovom slučaju složio sa SadarMoritzom, a reakciju Soundwaweserba nazvao bi pretjeranom pa čak i pomalo nacionalističkom. Kao i oni napadi na Slobodnu Dalmaciju na Meti prije godinu dana, da je navodno "pristrana" zato što navodi o majci isto što i Kurir, a u istom tekstu prenose i Đokovićevu izjavu da je Srbin, da mu te priče oko narodnosti i nacionalnosti "nisu ni važne", te da mu je "ljepše biti prijatelj s Ančićem, Ljubičićem, ljudima koji govore istim jezikom". Ne vidim ni logiku da bi neke novine prije osam godina svojatale sportaša koji je tada bio relativno nepoznat. Dakle, nije baš točno da Novak "nikada nije navodio tko su mu roditelji". Druga stvar, izvor koji je priložio SadarMoritz ne samo da ne svojata Đokovića, nego navodi da neki pokušavaju iskoristiti porijeklo majke zbog svojih sitnih interesa, a navode se i partizanska porodica i vojna lica što je šaka u oko hrvatskim nacionalistima. Jedino što bi promijenio u Sadarovoj verziji jest unutarnja veza: Majka mu potječe iz [[Socijalistička Republika Hrvatska|hrvatske]] partizanske porodice, pa nek brojači krvnih zrnaca nadalje istražuju genealogiju Vinkovaca za vrijeme SFRJ. --Orijentolog (razgovor) 17:32, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Ja reagujem preterano!? Pa da li vi čujete sebe kako razmišljate? Kakve veze ima Novak sa partizanskom porodicom, partizanima i Drugim svetskim ratom? On je teniser, nije političar ili monarh pa da se navode takve gluposti. Primećujem, da samo hrvatski korisnici na sh wikipediji odobravaju ovakvo ponašanje SadarMoritza, takvim stvarima nije mesto na enciklopediji. Možda to mogu da rade fašisti sa hrvatske vikipedije jer nema nikakve kontrole, ali zašto ovde dopuštati laži? Pa kako vas nije sramota da prisvajate tuđe ljude? Kako vas nije sramota da iznosite netačne informacije? Novak Đoković nije Hrvat i nema hrvatsko poreklo. Ne mogu da verujem da se pozivate kako niste nacionalisti, a želite da se ubace ovakve stvari u enciklopedijski članak. Kurir i Slobodna Dalmacija nisu relevatni izvori. Zar to nije licemerje? Ponavljam, nigde i u nijednom relevantnom izvoru Novak nije govorio o poreklu svojih roditelja. Zašto ovo radite, meni nije jasno.--Soundwaweserb (razgovor) 17:50, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)

Može da se ubaci u članak da mu je majka poreklom iz Vinkovaca (ako će to zadovoljiti hrvatske korisnike na sh wiki). To mi deluje neutralno i sasvim u redu. A nikako ono iz partizanske porodice, hrvatskog porekla i ostale političke gluposti. Mislim da bi to bilo u redu?--Soundwaweserb (razgovor) 18:12, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)

Evo popustio sam, radi dogovora i mira, mislim da je ovo najneutralnije i najpoštenije [1]. Nadam se da je sad OK i da više nikad neće biti ovakvih rasprava. Makar ne na sh.wiki, gde po prirodi ne bi trebalo da bude brojanja krvnih zrnaca i svojatanja. Iako je Novak omiljen na celom Balkanu, znam da mnogi navijaju za njega bez obzira gde je rođen.--Soundwaweserb (razgovor) 18:21, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)

Čudi me da je oštrom oku promakla i ova izmjena kojom je jedan ne samo hrvatski korisnik, nego deklarirana certificirana Rvatina, makla "hrvatsku" kategoriju i zamijenila je s "jugoslavenskom" i "srpskom". Ako je čovjek Srbin i čitava karijera mu se proteže samo kroz jugoslavenski period, stvar je jasna. Isto vrijedi i za Đokovića pa ne vidim gdje je problem. Druga stvar je kad se hrvatska verzija Beare potpuno očisti od svih srpskih prefiksa, ili kad se u drugoj liniji članka o Đokoviću spominje "majka Hrvatica". To je već tendenciozno. Gdje sam ja napisao da Đoković jest Hrvat ili da ima hrvatsko porijeklo? Nisam nigdje. I otkud implikacija da mu je majka Hrvatica samo ako je iz Vinkovaca? U tom gradu nema Srba? Ako te već zanima, prezime Žagar je porijeklom iz Prezida kod Čabara, doslovno na granici sa Slovenijom, a poznatih Žagara Slovenaca ima koliko hoćeš (26. najčešće prezime u toj zemlji). Ukratko – niti sam rekao da mu je majka Hrvatica, a da imam hobi sastavljati liste "kroatofonih Hrvata-katolika" čini se da bi kopajući genealogiju opet završio van Hrvatske. Uzgred, otkad je majčinsko porijeklo relevantno za nečiju narodnost/nacionalnost? Da je riječ o Jevreju onda bi se moglo reć da se "nateže" s porijeklom majke (SadarMoritz zna o čemu pričam), ali ovako nema nikakve veze. --Orijentolog (razgovor) 18:40, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Ne vidim razloga da se izbacuje o porijeklu familije, i o partizanskoj porodici, i vojnim licima, i njihovim izjavama o zajedničkom jeziku s Ančićem i Ljubičićem. Takve informacije mogu smetati samo i isključivo samo nacionalistima, s jedne i druge strane. --Orijentolog (razgovor) 18:47, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Da, pregledavanjem tvojih komentara, jasno je da nisi naveo. Istina, bila je moja greška što se toga tiče, nigde to nisi naveo. Jedino ne bih da se dalje nastavlja sa ovim, jer stvarno nema potrebe za dalju raspravu. Mislim da nije u redu dodavati o partizanima, Drugom svetskom ratu i slične stvari, nema potrebe. Učinio sam prvi korak, približio stavove i pokazao dobru volju, najneutralnije i jedino ispravno je to što sam izmenio. To je to.--Soundwaweserb (razgovor) 18:55, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Donekle se slažem sa Soundwaweserbom. Generalno, kod biografija živih osoba treba biti posebno pažljiv. Kako su u našoj regiji nacionalno-etnička pitanja uvek osetljiva, usudio bih se reći da bi se takva vrsta podatka (naime, o nacionalnom poreklu) mogla ubaciti jedino ako ju je dotična osoba (odnosno, u ovom slučaju, Novak Đoković), sama javno izrekla. Koliko znam, nedavno je objavljenja Đokovićeva autorizovana biografija, pa ako neko ima tu knjigu, možda bi mogao proveriti ima li tu nešto o tome? Činjenica je da "Kurir" svakako ne može biti pouzdan izvor, a ako napišemo nešto o nekoj živoj osobi, kasnije to može isplivati u nekom mainstream mediju, koji se neće obazirati na sitno štampane fusnote i gledati odakle određeni podatak potiče. S druge strane, ostaje pitanje treba li takav podatak, ako je tačan, uopšte ubaciti? Naime, meni to spada više u domen kurioziteta ili trivia nego u domen relevantnih informacija. A, opet, ako je podatak tačan, neko ni mogao reći da ga ne bi trebalo skrivati i da nije ni prvi ni poslednji trivijalni podatak koji se može naći na wikipediji. Međutim, način na koji je Sounwaweserb reagovao, a posebno povezivanje SadarMoritza s nacionalizmom, smatram ishitrenom, preteranom i neumerenom. Imajući u vidu sve dosadašnje doprinose SadarMoritza, nemam nikakve sumnje da je delovao u dobroj veri i najboljoj nameri. --Igor Windsor (razgovor) 19:01, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Vratio izmjenu SadarMoritza uz uklanjanje onog "hrvatske" ispred porodice, jer vidim da o stavljenim informacijama postoje čak i strane publikacije. Što se tiče partizana i vojnih lica, o eventualnom uklanjanju treba raspraviti. Ja ne vidim razlog da se izbacuje, ali ako većina odluči tako, onda neka bude. --Orijentolog (razgovor) 19:05, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Soundwaweserb, nisi jedini koji ovdje ishitreno reagira pa ne zamjeram ni 1%. :) U svakom slučaju, ja sam 100% za da se izbjegavaju bilo kakvi opisi koji se mogu protumačiti tendencioznim: "majka Hrvatica", "hrvatske porodice", "hrvatskog grada Vinkovaca", itd. Za ostale informacije nek se dogovori, ako su prisutne u stranim publikacijama onda ne vidim zašto ih izbjegavati. Isto vrijedi i za njegove stavove oko Kosova i ostalog, ako čovjek ima takvo mišljenje, onda nema razloga da se uklanja. --Orijentolog (razgovor) 19:09, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Sad sam opet ja kriv? I kad napišem protiv potenciranja nacija i nacionalizma, i tad sam ja kriv? Nemoguće je da niko ne uvažava moje stavove, koji su ispravni. Nigde nisam potencirao ništa loše. Zapamtite da je ovo biografija žive osobe, ne može se tek tako unositi gluposti. Imam Novakovu knjigu, Serviraj za pobedu, radi se o njegovom teniskom životu, nigde ne navodi tako osetljive privatne stvari. Uradio sam sve, učinio prvi korak ka dogovoru, ali ne vredi uvek će na Balkanu izgleda mržnja i nacionalizam da nadvladaju normalne ljude. I stalno je tako, pa tako se navodi da su Tesla i Đoković Hrvati, jel to normalno. Jel normalno živeti u lažima, po meni nije, zato sam i sve ovde napisao.--Soundwaweserb (razgovor) 19:11, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)
Ali, samo se citira izjava njenog muža, i to u fusnoti. Autor članka se prema toj izjavi uopšte ne određuje, samo je doslovno navodi. Ne vidim zašto je to problem, ako je Srđan Đoković to rekao? --Igor Windsor (razgovor) 19:19, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)

Evo ovako, što se tiče pitanja sadržaja, ja se slažem s Ripperom i smatram da doista ne treba brojati krvna zrnca, odnosno da je to odakle je njegova majka sasvim irelevantno za članak o njemu. S druge strane, ja sam enciklopedist, a ovo je enciklopedija i nema apsolutno nikakve osnove da se ijedna točna činjenica, a ovdje izgleda imamo točan podatak, bude izbačena iz sadržaja enciklopedije. O samim izvorima ne bih, o tome je dovoljno rečeno. Dakle, iako se slažem s Ripperom, moram se prikloniti Orijentologu i tome da nema apsolutno nikakvog razloga da to ne stoji u članku. Istina, formulacija bi se mogla drugačije sastaviti tako da izgleda kao podatak, a ne kao da netko nekoga svojata. Toliko.
No, ovdje postoji puno veći problem, a to je Soundwave. Korisnik koji ovdje dolazi epizodno kao ciklone na Jadran ovo ljeto i kad god netko iznese mišljenje drugačije od njegovog, upozori ga na grešku ili problem ili učini bilo što suprotno njegovom mentalnom sklopu on reagira - neprikladno. Njegove teorije o hrvatskim, protusrpskim ili kakvim već urotama postaju nonsens, a i sve više opterećuju druge kolege. I dok mene nije toliko briga, nemam namjeru dozvoliti da se to čini drugim suradnicima. Ispada da svi mi ovdje kujemo urote protiv njega. Vidim, istina, da se korisnik oprostio, ali, ruku na srce nije to prvi put, u slučaju, a već je ranije upozoravan, da se situacija s verbalno agresivnim ponašanjem, nervoznom i napadačkom dikcijom, optužbama i uverdama ponovi, korisnik će biti poslan na hlađenje. Kao administrator, nemam namjeru dozvoliti ovakvo ponašanje na ovoj Wikipediji jer sam zbog njega s jedne veeć otišao. SadarMoriz nije napravio apsoutno ništa što bi se i na kakav način moglo dovesti u svezu s nacionalizmom, dok je Soundwave u cijelom nizu replika svoj nacionalizam otvoreno prokazivao, što opet samo po sebi nije problem, ali nemojmo imati skrupule gdje im nije mjesto. Toliko o tome.
Sumarno, tekst o porijeklu majke može biti, po mom skromnom mišljenju, unesen u članak, ali uz nešto drugačiju formulaciju čisto da ne ispadne da doista brojimo krvna zrnca, a duboko sam uvjeren kako SadarMoriz nije imao nikakve namjere činiti to ili išta slično --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:27, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)

Hvala Vam svima na iznesenom mišljenju, zaista to cijenim. Moji jedini i isključivi razlog za navođenjem podatka o Novakovoj majci je želja za potpunim i vjerodostojnim enciklopedijskim uratkom Novak Đoković na ovoj Wikipediji. Dijelim mišljenje gore potpisanih kolega da niti jedan točan podatak nesmije ostati sakriven ili izbačen iz bilo kojeg članka sh Wikipedije, a ponajmanje zbog taštine pojedinaca čiji su idoli Idoli isključivo zbog "čistoće" njihove krvi tj. pripadnosti jednom od naroda Južnih Slavena. Dodavanje "problematičnog" podatka nema veze sa nikakvim prebrojavanjem krvnih zrnaca, takvo što mi nametati je deplasirano. Ja ne vidim nikakav problem da se u biografskim uratcima navodi podrijetlo dotične(ih) osobe, dapače to smatram poželjnim zbog vjerodostojnosti i potpunosti biografije, jer 99,9% biografskih knjiga ovog svijeta navodi takvo što bez ikakvih ograda. To nije nešto što treba skrivati da bi se ublažila savjest dežurnih dušebrižnika i nacionalista koji ne mogu prihvatiti činjenicu da npr. Nikola Tesla potječe iz srpske porodice, da Josip Runjanin potječe iz srpske porodice, da Svetozar Borojević potječe iz srpske porodice, da Đorđe Novković potječe iz srpske porodice, da Arsen Dedić potječe iz srpske porodice, da Pero Kvrgić je dijelom srpskog podrijetla, da Massimo Savić je dijelom srpskog podrijetla, da Milan Rapaić je dijelom srpskog podrijetla, da Robert Prosinečki je dijelom srpskog podrijetla, da Milka Planinc je dijelom srpskog podrijetla, da Boris Novković je dijelom srpskog podrijetla, da Emir Kusturica potječe iz muslimanske (bošnjačke) porodice, da Bogdan Diklić potječe iz hrvatske porodice, da Siniša Mihajlović je dijelom hrvatskog podrijetla, da Jelena Dokić je dijelom hrvatskog podrijetla, da Vanja Udovičić je dijelom hrvatskog podrijetla i tako dalje. I da, DA Novak Đoković je dijelom hrvatskog podrijetla. To su enciklopedijske činjenice koje niti jedna iole ozbiljna enciklopedija, štampana ili internet, ne skriva, niti ima zašto skrivati. Zašto Kurir kao izvor? Mogu se složiti da izvor je žuta štampa, ali izvor je izabran isključivo zbog citata Srđana Đokovića koji je govorio o podrijetlu svoje supruge. Znači isključivo zbog citata je izvor naveden, a čisto sumnjam da bi i sam Kurir (ma koliko žut bio) pao na tako niske grane pa da falsificira nečije izjave. Uostalom mislim da bi se većina medija u Srbiji digla na noge, a i sam Đoković da je ta izjava falsificirana. Bojim se da u ovom slučaju niti jedan izvor ne bi bio dovoljno dobar vjerodostojan za pojedince, nije niti onaj Slobodne Dalmacije gdje Novak spominje majku Hrvaticu, jer se tu isključivo radi o njihovoj ksenofobiji i nacionalizmu toliko već viđenoj na ovim prostorima. Žalosti me što to vidim i na sh Wikipediji. Iskreno verujem da Novaku niko neće zameriti što mu je majka Hrvatica., citat je Srđana Đokovića, nažalost čini mi se da pojedince upravo to smeta. Srdačan pozdrav kolege, --SadarMoritz 01:49, 17 rujan-септембар 2014 (CEST)
Moram konstatovati da nije lepo a ni kulturno tako govoriti i misliti o kolegama koji imaju suprotno mišljenje, ali dobro, ne zameram nikome. Ako se i neko našao prozvanim, to nije moj problem, niti ja kao pojedinac mogu biti toliko veliki problem ovoj zajednici (pošto vidim da su me neki pojedinci označili kao problem, a od sada svakako ću manje dolaziti na sh wiki zbog takvih ljudi). Ko misli da će fizičkim uklanjanjem rešiti nešto, taj živi u velikoj iluziji. Takođe, priznajem da ponekad reagujem naglo i brzopleto, ali to nije protiv nekoga i na štetu kolega. Ovo insistiranje oko porekla Novakove majke je potpuno nepotrebno i stojim iza svojih stavova, takav pristup ne doprinosi dobro enciklopediji. Da se razumemo, nemam ništa protiv bilo čije nacije, uvažavam svačiji stav, ali gospodo upravo zbog potenciranja takvih stvari je i došlo do nemira na ovim prostorima u prošlim vremenima. Brojati krvna zrnca u bilo čijoj porodici je po meni neukusno i neprikladno. Duboko sam ubeđen da ne bi trebalo na takav način tretirati članke živih osoba, pogotovo kod sportista i ljudi iz kulture, kao i kod onih koji su se sami izjasnili o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Vidim da je koliko-toliko rešena ta situacija, neutralno, ali sam i dalje apsolutno protiv (to je moj stav i ne želim nikoga uvrediti). Iskreno se nadam da više neće biti ovakvih razgovora. Srdačan pozdrav svima.--Soundwaweserb (razgovor) 11:49, 17 rujan-септембар 2014 (CEST)
Uopšte mi nije jasno zašto se potencari kome su roditelji koje nacionalne pripadnosti? Ako se tako nastavi ovo će da liči na ludu kuću. --Kolega2357 (razgovor) 11:55, 17 rujan-септембар 2014 (CEST)

A što je konkretno nekulturno i nelijepo u mojem upisu? Kao što sam napisao: to nije brojanje krvnih zrnaca, već podatak poželjan zbog vjerodostojnosti i potpunosti biografije, bilo Novakove, bilo ičije druge. U štampanim biografijama podrijetlo bilo koje poznate ličnosti se ne sakriva, dapaće, piše se čak o dvije-tri generacije predaka unazad. Što konkretno tebe smeta, što Novak nije čisto srpskog podrijetla ili iznošenje fakta? I molim te, ne unosi nesretne 90-te u ovu raspravu, jer nemaju nikakve veze sa ovime danas. Kako bi pjevao Đorđe: Ma, jebite se, devedesete i vasa prica je gotova i dabogda se nikad ne sete svih ovih protuva i skotova. S poštovanjem, --SadarMoritz 00:38, 19 rujan-септембар 2014 (CEST)

Ja sam Bošnjak, tako da meni "ni u džep, ni iz džepa". Mislim da je stvarno glupo baviti se ikako temom njegove majke, ovo je članak o Novaku, teniseru, te takav i treba da ostane, osim ako njegova majka nije poznata, ali u tom slučaju treba zaseban članak, koji će se linkovati s ovim. Ja ću predložiti dolje glasanje, demokratija sve rješava. --Munjanes (razgovor) 01:16, 19 rujan-септембар 2014 (CEST)

Ako je tacan podatak iz pouzdanog izvora, zasto da ne. --BokicaK (razgovor) 01:35, 26 rujan-септембар 2014 (CEST)

Ostaviti podatak o Noletovoj majci?[uredi kod]

Radi se o podacima koji skreću s teme i propagiraju nacionalizam i nezadovoljstvo korisnika. Molim da se izjasnite :) --Munjanes (razgovor) 01:16, 19 rujan-септембар 2014 (CEST)

Za
Protiv
  1. --Munjanes (razgovor) 01:16, 19 rujan-септембар 2014 (CEST)

Čemu ovaj cirkus s izjašnjavanjem? :S Pa ne biramo mjesni odbor :/ --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:51, 19 rujan-септембар 2014 (CEST)

Konsenzus ;) Je li to pravilo Wikipedije? --Munjanes (razgovor) 07:38, 19 rujan-септембар 2014 (CEST)
Imamo konsenzus, tako da, idemo dalje. --Igor Windsor (razgovor) 09:04, 19 rujan-септембар 2014 (CEST)
Kao što piše kolega Windsor, konzenzus je postignut, maknuto je hrvatske, tako da ne vidim zašto sve ovo. --SadarMoritz 11:04, 19 rujan-септембар 2014 (CEST)

Kurir[uredi kod]

Zašto se koristi Kurir kao izvor? To je najobičniji tablodi u Srbiji koji svašta piše što mu se svidi. [2] Po toj logici svako je mogao uzeti ovaj primer Kurira i da napiše da su Crnogorci Hrvati. Zar ne? --Kolega2357 (razgovor) 19:45, 15 rujan-септембар 2014 (CEST)

ja se malo kasno uključujem, ali zanmiljiv mi je podatak da mu je majka iz Vinkovaca. Naravno, ako ima bar još nekog izvora osim Kurira, ili staviti neku ogradu, pošto je žuta štampa. --Mladifilozof (razgovor) 22:49, 16 rujan-септембар 2014 (CEST)

Djokovic je Srbin po nacionalnosti i po ocevom etnicitetu[uredi kod]

U emisiji na happy tv : http://www.happytv.tv/emisije/cirilica/108450/pogledajte-cirilicu-o-kojoj-ce-se-dugo-pricati-srdan-dokovic-i-novakov-teniski-otac-nikola-pilic-otvoreno-o-najboljem-teniseru-sveta-video Srdjan Djokovic otvoreno govori kako su oni poreklom Srbi iz srpskih plemena, sto apsolutno potvrdjuje cinjenicu da je Novak po nacionalnosti Srbin, Srdjan je vec to izjavljivao nekoliko puta, tako da bi bilo u redu da stavite da je njegov otac po porijeklu Srbin