Razgovor:Mihail Gorbačov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Strani agent[uredi kod]

Taj redak je vrlo problematičan jer ekstremni primjer osobnog mišljenja (POV). Trebati će ne samo njega, već dobar dio članka dovesti u red, jer stvarno nije na nama da nagađamo što je netko bio potajno ako za to nema nikakvih dokaza.

Po toj logici bi netko mogao i napisati da su npr. MaGa i Kubura tajni agenti sh wiki koji su potajno, prividno iz domoljublja, otjerali pola kvalitetnih suradnika sa hr wiki kako bi ju upropastili, a istodobno ojačali sh wiki novim osobljem. Ne može se tako. Alternativni pogledi su dozvoljeni, ali jedino ako su vrlo snažno argumentirani i potkrijepljeni. Ovo se nažalost približilo teoriji zavjere.--Seiya (razgovor) 20:48, 27 jun-липањ 2014 (CEST)

Kako nema dokaza? :D Jel' Rječina, autoritet svih autoriteta za pitanje povijesti, redom, Rima, Franaka, Rusa, Sovjeta, Hrvata, Habsburgovaca, Kine, ..., to napisao - što ti sad izvolijevaš s nekim dokazima? :O --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:57, 28 jun-липањ 2014 (CEST)
Odgovor na sva pitanja naši ruski stručnjaci mogu pročitati na pijaci.--Rjecina2 (razgovor) 12:17, 10 jul-српањ 2014 (CEST)
Pitanja u svezi članka riješavaju se na stranicama za razgovor samog članka, ne na pijaci.--Seiya (razgovor) 12:51, 13 jul-српањ 2014 (CEST)

Našao sam oprečne informacije, npr. u knjizi CIA and the Culture of Failure (J. M. Diamond, Stanford University Press, 2008, str. 38.) tvrdi se da je Robert Gates kao CIA-in direktor od 1986. do 1989. izjavio da "CIA nikada nije uspjela niti zaviriti u Kremlin" i da su "osnovni profil o Gorbačovu slagali na temelju britanskih i kanadskih informacija". U jednoj drugoj knjizi, Noble Calling (W. F. Levantrosser i R. Perotti, Greenwood, 2015, str. 19.), navodi se da su neki Rusi zaista teoretizirali je li Gorbačov strani agent, ali prema viđenom nije riječ o prevladavajućoj procjeni. Kao što sam rekao na pijaci, unos o Gorbačovu kao stranom agentu nije nužno antikomunistički ili antisovjetski jer su i zapadni analitičari suglasni da je SSSR imao neprikosnovenu obavještajnu strukturu u svijetu (uvelike na ideološkoj osnovi), a podatak da su Amerikanci bili u stanju postaviti svog čovjeka na poziciju sovjetskog šefa države takvu reputaciju bitno degradira. --Orijentolog (razgovor) 14:15, 13 jul-српањ 2014 (CEST)

Orijentolog zaboravljaš jednu vrlo važnu sitnicu:
Što misliš da bi se danas dogodilo u svijetu kada bi u knjigi o CIA izašlo da je visoki strani državni dužnosnik koji je u mladosti bio na školovanju u SAD postao američki agent (u takve stvari se i tako sumnja) ?
Oleg Kalugin i Aleksandar Jakovljev su zajedno proveli godinu dana na Univerzitet Columbia 1956. godine. Prvi je postao KGB general prije nego što je smjenjen pod nedokazanom sumnjom da je špijun 1980. godine, dok je drugi 1973. godine počeo pričati "gluposti" i bio protjeran u Kanadu gdje će ga Gorbačov otkriti i zaljubiti se :)
Da skratim priču:"Gorbačov je dobar čovjek" (citat njegovih prijatelja), ali s druge strane teško je osporiti optužbe KGB-a i šefa predsjedničke garde da je Jakovljev bio špijun. Zamisli što bi se dogodilo da šef hrvatske ili srpske tajne službe javno kaže za neku političku osobu da je ona strani agent. To je više nego osnovana sumnja.--Rjecina2 (razgovor) 21:27, 13 jul-српањ 2014 (CEST)