Razgovor:Kosovo je srce Srbije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Kosovo je srce Srbije.
Rad na člancima


Skraćivanje[uredi kod]

valjalo bi proširivati članke, a ne skraćivati ih.--Mladifilozof 23:41, 7 rujan-септембар 2011 (CEST)

Valjalo bi ne unositi jednostrana tumacenja u clanke, vec sto neutralnija. --Biblbroks 00:25, 8 rujan-септембар 2011 (CEST)
Ili naglasavati da su u pitanju tumacenja, pa onda navesti vise njih. --Biblbroks 00:36, 8 rujan-септембар 2011 (CEST)

pa onda ih kontekstualizuj, i ubaci više njih, a nemoj izbacivati.--Mladifilozof 00:46, 8 rujan-септембар 2011 (CEST)

pa važnija je nepristrasnost nego nepotpuna informativnost, a ako ti nije jasno koji kontekst bi bio još moguć onda pitaj. --Biblbroks 11:42, 8 rujan-септембар 2011 (CEST)
nepristrasnost se postiže ubacivanjem raznih gledišta, a ne izbacivanjem nekih. nikada nisam protiv ubacivanja bilo čijeg gledišta, preformulisanja moje rečenice ili smeštanja u odgovarajući kontekst, ali brisanje informacije je jednostavno neprihvatljivo. tako se ne ponašamo ovde. imamo stranice za razgovor, imamo šablone za neutralnost, imamo načine da rešimo konflikt, ali nemojmo odmah brisati.--Mladifilozof 16:43, 8 rujan-септембар 2011 (CEST)
saglasavam se s tim da je brisanje nepristrane informacije neproduktivno, ali brisanje pristrasne je ponekad bolje nego zadrzavanje pristrasne. barem ja tako mislim, pa stoga i ne htedoh da odmah lupim sablon za pov da ne uvredim nekoga mozda. brisanjem sam nadam se izbegao uvredu. sto se tice pitanja ponasanja, pristrasno uredjivanje je takodje valjda neprihvatljivo? --Biblbroks 19:14, 8 rujan-септембар 2011 (CEST)

Vikipedija funcioniše tako da kada više pristrasnih ljudi uređuje, dobijemo nepristrasan članak. A svi smo mi pomalo pristrasni. Inače, ne znam zašto bismo komplikovali sa uvodnom rečenicom, jer kako se još ova ova fraza upotrebljava osim kao politički slogan? --Mladifilozof 20:01, 8 rujan-септембар 2011 (CEST)

Pojednostavljeno, mehanicisticki posmatrano, moglo bi se reci da Vikipedija funkcionise ili ne funkcionise. No i ako prihvatimo da ona funkcionise, ona to moze da funkcionise na razne nacine: dobro lose, sporo brzo, vise manje, itd. Usput, ne razumem zasto bismo komplikovali diskusiju sa filozofiranjem o funkcionisanju Vikipedije, jer kako da u tom slucaju ocekujemo da Vikipedija uopste i funkcionise?

Drugi rezultat po redu koji dobih prostim pretrazivanjem veba za frazu iz naziva clanka je bio ovaj link koji vodi ka veb strani gde se, koliko shvatam, fraza koristi kao naziv protesta. --Biblbroks 21:07, 9 rujan-септембар 2011 (CEST)

O tome ti pričam. U pitanju je protest, znači na delu imamo političku upotrebu ovog slogana. Molim te, reci mi kako se ova fraza još koristi osim kao politički slogan (za političke govore, proteste, kampanje i slično)? takođe te molim da ovde navedeš šta još znači ova fraza, osim da je srbija telo a kosovo srce, jer stalno menjaš članak u smislu da postoje još neka bitna simbolična značenja. i treće, ukoliko dovodiš u pitanje da je milošević lansirao ovaj slogan, ili da je postojao pre njega, prvo navedi izvore. ne možeš relativizovati podatke navedene u izvorima bez navođenja drugih izvora.--Mladifilozof 22:36, 10 rujan-септембар 2011 (CEST)
Moram priznati da sam se uzdao u to da ti je korisnicko ime ujedno i pokazatelj barem afiniteta ako ne i poznavanja jednog od najvecih pregalastava ljudske vrste. No ako vec moje uzdanice nisu realne, spusticu ih nisko na zemlju i onda uciniti ti po volji i ponuditi to sto trazis: jos jedno tumacenje reci srce. Dakle, srce recimo moze da se tumaci kao dusa - Kosovo da je dusa Srbije. Pretpostavljam da si cuo za izraz "ne budi bez srca". Pa kako covek bez srca kao organa mozda i ne moze, bez duse moze. Videti Faust. Dalje, sintagma "Kosovo je srce Srbije" (bez tacke na kraju) se mozda i koristi uglavnom kao slogan, ali to pre svega jeste jedna fraza, koja kad bi se na primer tumacila sa znacenjem reci srce koje sam ja ponudio uopste ne mora da bude slogan. A sto se tice relativizovanja izvora, ti si taj koji ovde tvrdi da je S.M. vrsio lansiranje. Na tebi je onda da to dokazes. Ne na meni da dokazujem da nije. Ako si video negde tu lansirnu rampu, daj koji ref za to. A ti izvori koje ti nudis (sa jednog te istog sajta) nisu matematicki aksiomi; kao sto si sam rekao: svi smo mi pristrasni. Mi neki doduse manje, a neki drugi ihahaj. Uzgred "lansirati" je ne samo neprimereno enciklopedijskom clanku, vec pozamasno POV. Nego, u ovom sam ponovnom susretu zaista ocekivao vise od tebe. Pozdrav, --Biblbroks 02:43, 11 rujan-септембар 2011 (CEST)

dobro, zanimljivo ti je poređenje sa dušom, ali opet nisi naveo izvore. drugo, nisi naveo kako se ova fraza koristi osim kao politički slogan. treće, izraz "lansirao" jeste neprimeren enciklopedijskom clanku, ali lako ga je zameniti izrazom "uveo u upotrebu". u svakom slučaju milošević.--Mladifilozof 01:45, 18 rujan-септембар 2011 (CEST)

nema sta da navodim izvore, kada sam ti pokazao da jeste fraza koja ne mora da bude slogan. evo, da ne bude da nema refa: Kosovo je srce Srbije. ovde ja to nisam upotrebio kao politicki slogan. nego jedino, ako hoces, moze u uvodnoj recenici da se stavi da se _najcesce_ koristi kao politicki slogan. a da ga je uveo u upotrebu S.M, to ne znamo. po onome sto sam ja procitao, on na Gazimestanu nije ni izgovorio bas te reci. verovatnije je da su ga kasnije drugi parafrazirali. a cak i da jeste to on prvi izgovorio, za to koliko vidim nemamo izvore. mozda je pre njega to neko drugi upotrebio. mozda je neko pomogao u pisanju govora, mozda je to negde cuo, mozda svasta. --Biblbroks 08:38, 19 rujan-септембар 2011 (CEST)