Razgovor:Kosovo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Kosovo.
Rad na člancima


Nationalism and Anti-Albanism

This article is a catastrophe. No intelligent person can read it. Somebody must improve it and clean it from nationalism. Poz. --Xarioti 23:19, 5 maj 2009 (CEST)[odgovori]

Ja нe се слажем (а сам бугарин и интелигентан), читао сам чланак, леп jе, нема пропаганде, само шаблон Template:Infokutija država (BS) не треба постоjати, да се сачува неутралност (да не мисли, коj чита: автори чланка га сматраjу да jе држава). Учи малко српскохрватски и затим пиши овде. Bogorm 00:09, 6 maj 2009 (CEST)[odgovori]

Well, if you read it Xarioti, then that is not making you an intelligent person? Stop with insults and give only appropriate corrections and recommendations. It is cleared from nationalism as maximum as possible but it is a bit delicate stuff and people need to be careful with editing.

Srpska pokrajina Kosovo i Metohija.

Autonomna Pokrajina u južnoj Srbiji. Na tlu današnje pokrajine,odigrali su se mnogi istorijski događaji.Kao kolevka srpskog naroda,teritorija današnje južne srpske pokrajine bila je meta mnogih osvajača,počev od Otomanske imperije Austro-ugarske, Musolinijeve Italije, Hitlerove Nemačke i u najskorije vreme NATO pakta na čelu sa SAD-eom. Zarad osvajanja ogromnih prirodnih resursa kojima raspolaže ova srpska pokrajina a pod maskom zaštite Albanaca (Šiptara) koje je Josip Broz TITO naselio, prethodno isteravši više od polovine Srba. Američki imperijalisti su primenjujući ogromnu silu i bez odobrenja UN-a napale Srbiju bombardujući uglavnom civilne objekte, nastavljajuči etničko čišćenje SRPSKOG stanovništva sa teritorije Kosova i Metohije koje je započeo Tito. Amerikanci su na privatnoj imovini Kosovsko-metohijskih Srba sagradili ogromnu bazu BONDSTIL bez saglasnosti Srbije zanemarujući pri tom osnovne vrednosti na kojima počiva Američko društvo da je privatna imovina svetinja, kao i sloboda mišljenja, kretanja i izražavanja. U istoriji je poznato da su sve IMPERIJE koje su udarile na Srbiju jednostavno nestale, pa će tako i ova današnja koja je već krenula putem sunovrata, a Srbija će se uz pomoć prijateljskih zemalja uzdići kao feniks i povratiti Kosovo i Metohiju pod svoju vlast. Kad tad. Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 93.86.36.6 (razgovordoprinosi) 21:29, 5. oktobra 2008.

Potrebno preimenovati

Članak je potrebno preimenovati u Kosovo pošto je to međunarodni naziv, dok naziv Kosovo i Metohija koristi isključivo Srbija. --Mladifilozof 23:42, 9 studeni-новембар 2009 (CET)

Србиjа, Словачка, БиХ, Грчка, Испаниjа, Русиjа и jош око 150 држава од око 200 укупно. Jа сам против. Bogorm 22:52, 10 studeni-новембар 2009 (CET)
Pogledaj interwiki veze, taj se naziv ne koristi ni na jednom drugom jeziku osim srpskog.
Da se podsetimo: Danas velika većina zemalja ovu teritoriju naziva Kosovom, osim Srbije, gde je Milošević Ustavom Republike Srbije donetim 1990. godine promenio ranije ime "Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo" u "Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija", kako bi dodatkom "Metohija" osnažio srprsku pretenziju na tu teritoriju. To njegovo nasleđe i danas je široko prihvaćeno u Srbiji. --Mladifilozof 00:16, 16 studeni-новембар 2009 (CET)
Meni je od "ispravnosti" naziva u ovako osjetljivim i kontroverznim temama daleko važnije očuvati NPOV, odnosno spriječiti da eventualne rasprave eskaliraju u bespotrebne politikantske flejmove na temu "tko je koga klao" i sl. Zato sam za maksimalni oprez, odnosno za naziv koji bi bio najneutralniji, odnosno koji bi mogli koristiti svi korisnici Wikipedije bez obzira na to što mislili o statusu tog područja. Mislim da bi se trebali povesti za primjerima, odnosno presedanima članaka koji se također bave "problematičnim" temama iz bliske prošlosti i sadašnjosti; kao standard bi mogli poslužiti Rat u Hrvatskoj vs. Domovinski rat (Hrvatska), odnosno Masakr u Srebrenici vs. Genocid u Srebrenici. V. također raspravu na Pijaci vezanu uz istu temu. Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik OC Ripper (razgovordoprinosi) 09:41, 16. novembra 2009.

U srpsko-hrvatskom jeziku je opšteprihvaćen naziv Kosovo. Neki pojedinci i organizacije u Srbiji koriste naziv "Kosovo i Metohija" (iz političkih pobuda) ali taj naziv nije opšteprivaćen niti u samoj Srbiji a pogotovo ne van nje. On odaje političke stavove onih koji ga koriste i kao takav je pristrasan. Kosovo je uopšten naziv koji obuhvata celokupnu oblast Kosova i koristi se od davnina (vidi npr. Kosovski vilajet), nevezano sa suvremene političke raspre. --Mladifilozof 21:41, 3 jun-липањ 2010 (CEST)

Kolokvijalno se kaže "Kosovo", isto kao što se Bosna i Hercegovina zove "Bosna", ali to nije presudno. Značajnije bi moglo biti to što rezolucija 1244 govori o "Kosovu" a i UNMIK je United Nations Interim Administration Mission in Kosovo. Dakle, osvrćući se na donji odeljak "Tema", "Kosovo i Metohija" bi se moglo odnositi na autonomnu pokrajinu do 1999. i institucije kosovskih Srba (i stav beogradskih vlasti) nakon toga, a "Kosovo" na upravu UN od 1999 i institucije prištinskih vlasti. Možda ovo zvuči malo šizofreno, ali takva je i situacija na terenu. -- Alekol 18:40, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

Pa ne stoji baš paralela: Bosna i Hercegovina sebe službeno naziva Bosnom i Hercegovinom, dok Kosovo sebe na srpskom jeziku službeno naziva Kosovom[1]. Dakle nije u pitanju kolokvijalan naziv, kao u slučaju Bosne. --Mladifilozof 03:16, 14 jun-липањ 2010 (CEST)

OK, ali ovo ti je još jedan "šibolet" - po tome kako se šta izgovara/kaže razlikovaćemo prijatelje od neprijatelja (slično kao Sandžak - "Stara Raška"). Ako neko smatra da je Kosovo "bilo, jeste i biće" deo Srbije, ne interesuje ga stav prištinskih (kosovskih) vlasti. Inače se slažem s tobom i OC Ripperom ispod. -- Alekol 18:49, 14 jun-липањ 2010 (CEST)
Mislim da je od "kolokvijalnosti" i "ispravnosti" ovdje važnije koji je naslov više, a koji manje NPOV. Prema mom skromnom mišljenju, izraz "Kosovo" je neutralniji, odnosno nepristraniji od izraza "Kosovo i Metohija" i to se može odmah utvrditi na osnovu jednostavne činjenice da ga - u većoj ili manjoj mjeri, ovisno o okolnostima - koriste obje strane u sporu oko statusa. Jedini razlog zbog koga nisam pokazivao oduševljenje za promjenu dosadašnjeg naziva jest bojazan da će ta, u suštini apolitična i zdravorazumska akcija, biti shvaćena kao POV. Uostalom, kao što sam već ranije rekao, postoje presedani - ono što se npr. u Hrvatskoj službeno naziva "Domovinski rat" se na ovoj i na drugim wikipedijama naziva drugim imenima koji sami po sebi ne bi trebali značiti nikakav POV. --OC Ripper 18:23, 14 jun-липањ 2010 (CEST)
S obzirom da je na en.wiki došlo do razdvajanja članaka na "albansko" Kosovo i "srpsko" Kosovo i Metohiju, a i zbog nedoumica koje bi sve ovo moglo izazvati kod interwikija, smatram da je zbilja došao trenutak da se ovom članku promijeni ime.--OC Ripper 16:04, 25 ožujak-март 2011 (CET)

Izvinite, ja sam novi, ali ako mogu nešto da dodam i predložim. Članak počinje "Kosovo (ćir. Косово, alb. Kosova/Kosovë), odnosno Kosovo i Metohija (ćir. Косово и Метохија) [6] je sporna teritorija u jugoistočnoj Evropi koja je predmet političkog sukoba Srba i Albanaca." i samim tim mislim da ne bi se trebao mijenjati naziv, jer bi trebala ova sporna teritorija kako je naznačeno da predstavlja geografski pojam, koji ima istoriju. Ta "sporna teritorija" je sastavljena od dvije geografske cjeline - Kosovo i Metohija (po srpski) odnosno Kosovë/Kosova i Dukadjin (po albanski). Tako da mislim da bi vezanje na ovu temu kao geografski pojam bio odgovarajući.Čak štaviše da se doda albanski naziv za Metohiju. Ako bi trebali da razglabamo kao administrativni pojam onda bi trebalo da bude Republika Kosovo (po albanski) i Pokrajina Kosovo i Metohija (po srpski)zar ne? --Djuksoni (razgovor) 15:49, 3 april-травањ 2013 (CEST)

Saglasan. Treba da nosi oznaku regije Kosovë i Dukadjin /Kosovo i Metohija i da bude navdena kao geografska oblast... Kao i kod drugih regija gde je granica u sporu. A sam region se u ovim granicama javlja 1941, i od tada pocinje njegova istorija... Ne mozemo govoriti i Kosovu Vuka B. kao o sadasnjem. Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 178.223.34.38 (razgovordoprinosi) 09:35, 23. jula 2014.

"Аутономна Косовско-Метохијска Област (АКМО) званично је проглашена 10 Јула 1945. године." Даље, "Априла 1963. године АКМО је уздигнута на ниво покрајине, поставши Аутономна Покрајина Косово и Метохија. Новембра 1968. године име покрајине је промењено у Социјалистичка Аутономна Покрајина Косово, чиме је Метохија уклоњена из назива." Тако да је МладиФилозоф потпуно погрешио овде. Напротив, управо је Косово и Метохија било назив још од почетка, а Милошевић је само повратио стари назив јер је "Метохија" управо избачена била да се не би потенцирало да је то везано за црквено земљиште у православљу. Даље, свака држава која није признала Косово, ту територију може да сматра једино онако како им право допушта - како је сматрају делом Србије, то је сматрају под називом "Аутономна покрајина Косово и Метохија". Ако га сматрају делом Србије, то значи да поштују њен суверенитет и да га не могу називати другачије. То би било као кад би нпр Србија Калифорнију називала Калифи, иако је име те државе у САД онакво каквим га је САД одредила. То што људи воле да скраћују назив, то је друго. Дакле, опет је МладиФилозоф погрешио и направио логичку грешку. Надаље, апсолутно се слажем да се и овде промени име - да се направе два чланка, један за албански поглед на ствари и самопроглашену "републику", други на српски.--James Jim Moriarty (razgovor) 11:53, 18 februar 2018 (CET)[odgovori]

Tema

Pre svih tih dopuna, preimenovanja i tsl, prvo treba da se vidi o čemu govori članak.

Članak nosi naziv po autonomnoj pokrajini, a najviše govori o skoro nezavisnoj državi.

Ili da se članak rastavi na više članka (autonomna pokrajina + republika) ili da se preimenuje u ‚‚Kosovo‘‘. --93.87.100.253 09:55, 16 studeni-новембар 2009 (CET)

Slažem se da bi nekakvo raščlanjivanje i pojašnjenje bilo na mjestu. Npr. komotno bi se mogli napraviti članci pod naslovom Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija (1990 - 1999) na temu upravne organizacije u tom periodu, odnosno Republika Kosovo (1991 - 2000), koja bi se bavila samoproglašenom i nepriznatom državom, odnosno paralelnim sistemom vlasti u tom periodu. --OC Ripper 13:05, 16 studeni-новембар 2009 (CET)

uredite

mislim da se treba menjati naslov: nije Kosovo, nego KOSOVO I METOHIJA prvo i prvo!!! pa, skinite zastave sa stranice, nije Kosmet drzava!!! Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 90.56.186.23 (razgovordoprinosi) 23:05, 8 augusta 2011.

neobjektivnost

Ceo clanak treba preurediti jer uglavnom govori o Albancima i njihovim patnjama koje su Srbi prouzrokovali, malo je pristrasno zar ne?! I pored bogate srpske istorije, citalac citajuci napisano stice utisak da su Srbi samo puke pridoslice, osvajaci i otimaci, dok se za Albance govori da su potomci Ilira, odnosno da se "uglavnom smatraju" njihovim potomcima, smesno! Bilo bi dobro da se urednik clanka oslanja na podatke koji se mogu dokazati, za koje postoji pisani trag. Povezanost izmedju Ilira i Albanaca se u savremenoj istorijskoj nauci ne moze dokazati. Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 82.114.93.58 (razgovordoprinosi) 20:03, 27. septembra 2011.

Reference ne postoje

Mnoge reference na koje se autori članka pozivaju, naročito kada je u pitanju antisrpska i proalbanska propaganda ne postoje, ne mogu se naći na Internetu i verifikovati. Naslov treba promeniti u Kosovo i Metohija, jer je to pravilan geografski naziv regiona o kome članak govori, a reference na Kosovo i Metohije i samu Metohiju nalazimo i u Encyclopaedia Britannica. Deo članka bez referenci je uklonjen. Perunova straža 15:16, 13 oktobar-листопад 2011 (CEST)

POV izrazi

Kada su u pitanju ovako osjetljive teme, izrazi koji bi "vukli" na POV ili bi se mogli tako protumačiti se *ne* koriste, odnosno zamjenjuju se izrazima koji su, koliko god je to moguće, "neutralniji". --OC Ripper 10:04, 14 oktobar-листопад 2011 (CEST)

budjet kosova i metohije

Budhet kosova i metohije nije 5 milijardi, za godinu 2013 je oko 1,6 milijardi. Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 84.173.74.178 (razgovordoprinosi) 09:14, 2. aprila 2013‎.

Općenito mi ti na ovoj wiki bježimo od ovog teksta kao vrag od tamjana,a razlog za to je više nego očit tako da vjerovatno on ima dosta zastarjelih podataka o državi ako gledamo zadnjih par godina.
Po pitanju BDP-a (GDP) što reći osim da engleska wiki stavlja cifru na 5.6 i 12.777 milijardi--Rjecina2 (razgovor) 10:51, 2 april-травањ 2013 (CEST)

smanjiti članak

Članak je u principu potrebno smanjiti, odnosno rasteretiti ga od istorijskog dela. Za to ionako postoji poseban članak. Ovde se treba orjentisati na korisne podatke. --Mladifilozof (razgovor) 21:57, 12 decembar-просинац 2013 (CET)

Šovinizam

Ovaj tekst su pisali garant šovinisti 4 nacionalnosti...Prvi deo teksta pisao je hrvatski šovinista, drugi deo teksta srpski šovinista, a promiču se i detalji albanskih i bosanskih šovinista, i to sve podmazano američkim šovinizmom... Jel to toliko bitno da se napiše da su srpski vladari nasilno u srednjem veku prisvojili kosovo(Hrvat šovinista?), da su Srbi pobedili u Kosovskom boju, što nije tačno(Srbin šovinista), da su Bosanci učestvovali u Kosovskom boju(Bosanksi šovinista?) i da su Albanci Iliri(Albanski šovinista?)... Dakle da rezimiramo drugari šoviniste-1.Hrvatu, srpski vladari nisu oteli Kosovo, jer onda ste i vi Dalmaciju oteli od Italijana-2.Srbine-Kosovski boj ste izgubili...To što su se Turci povukli, nisu se povukli jer ste vi pobedili, već jer je u Jedrenu na vest da je Murat izgubio, Bajazit morao da ode zbog borbe oko vlasti...Niste pobedili i kraj... 3.Bosanac-Tvrtko I nije bio na Kosovu i to je kraj, možda Vlatko Vuković, ali malo je to klimavo. 4-Albanac-vi niste Iliri, već Albanci, šta ste bili niko ne zna, jer niste imali pismo da zapišete, a ono što se ne zna može i da se izmišlja, tu tezu o Albancima Ilirima je izmislio Švedjani Johan Erik Thunman... Dakle da rezimiramo, Kosovo je nebitno, obična pokrajina za koju su se svi potripovali da je nekakav balkanski Jerusalim. Baš bih voleo da vidim da taj famozni Lazar nije tu držao boj, da li bi ste se svi toliko džapali i bili ono bilo toliko svetu za sve vas? Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 79.101.240.53 (razgovordoprinosi) 17:30, 30. oktobra 2015.

Kada neprijateljska vojska udje u neku teritoriju, pokusa da postigne svoje ciljeve (vojno zauzimanje, ili pljackanje kao sto je bilo cesto u srednjem veku, npr) i u tome ne uspe i povuce se sa te teritorije, to onda nije pobeda za njih, a samim time poraz za branioce. Logicku gresku si napravio. Dakle, ako jedna strana nije pobedila, tada je rezultat neresen ili pobeda za drugu (teorija igara). U svakom slucaju, to je za Srbe ili nereseno ili Pirova pobeda zahvaljujuci povlacenju Osmanske vojske sto predstavlja njihov neuspeh da postignu ciljeve koje su zeleli. Dakle, Srbi u svakom slucaju bitku izgubili nisu. Rat jesu. Dalje, za Srbe je Kosovo bitno zbog ogromnog broja njihovih crkava i manastira koji su izgradjeni tamo, a koji su i materijalni izvori i predstavljaju ostatke srpske srednjevekovne kulture koji su bitni za svaku zemlju. Msm da o njihovom broju i ovome gore nije potrebna nikakva diskusija jer je to odavno poznato svima. Dalje, iz tvog izlaganja gore, cini mi se da ili ne znas razliku ili brkas Kosovski mit i zelju za teritorijom. Kosovski mit je, kao i svaki drugi nacionalni mit, bitan bio za srpski narod u srednjem veku jer je pomogao da Srbima ostane u secanju da su tada ustali za slobodu i pali pod ropstvo. Takvu funkciju je imao, da pomogne da se ucvrsti nacionalni identitet i da se kasnije, pod tom idejom, krene u oslobadjanje od Turaka. Zato ga je promovisao Petar II Petrovic Njegos, na primer, ako si citao Gorski Vijenac. To se odrazilo na njihov nacionalni identitet i msm da je i za ovo bespotrebno voditi raspravu, jer kad se vec bavis ovime onda dobro znas sta znaci nacionalni mit za narod i kakvu sociolosku funkciju on ima. Na kraju: Kako je svaka teritorija na kojoj neki narod zivi i smatra svojom iz odredjenih razloga bitna za taj narod, tako je i Kosovo za Srbe bitno iz gorenavedenih razloga (i mnogih drugih). Ne samo da je tu veliki broj istorijskih izvora za njih, ne samo da je svedok onoga sto su pod Osmanlijama proziveli, nego su stvari koje su se tamo desile imale funkciju ucvrscivanja nacionalne svesti kod Srba, a i, na pocetku i na kraju - Srbi su tamo ziveli i jos delom zive i bivali proterani odatle. Teritorija kao teritorija je nista, ali kada neko na njoj zivi, za njega je to onda veliko nesto. Za albanski pogled na to pitanje, necu da govorim iz prostog razloga sto se nisam bavio njome previse. Znam da su se prvi put na Kosovu pojavili za vreme Osmalnija (sa izuzetkom par sela u okolini Prizrena ka granici sa Albanijom, sto se moze videti iz osmanskih popisa u 15tom veku) i da su tada sluzili osmanskoj vojsci u borbama protiv Hriscana i za nagrade dobijali imanja na Kosovu, dok se manji broj katolika razbezao od tih istih Albanaca Muslimana u delove Metohije, gde su se, opet na kraju, tamo islamizovali (konkretno mislim na Klimente) i znam da su bili veoma ostri prema Pravoslavnim Hriscanima (Srbima) u gusenju njihovih pobuna, sto je prouzrokovalo njihovo masovno napustanje tih teritorija. A povodom albanaca i Ilira - oni su po svemu sudeci, cak iako razmatras njihove teorije Ilirskog porekla koje zagovaraju - jedno pleme medju Ilirima, jer Iliri nisu bili toliko, globalno gledano, bliski medjusobom. To sto sada tvrde da je ceo zapadni Balkan njihov jer su tu Iliri ziveli, to je isto jedna velika logicka greska jer to bi znacilo da sada Srbi mogu da tvrde da su sve slovenske teritorije njihove, iako se srpski nacionalni identitet izdiferencirao iz tih praslovena, a ne obrnuto, ako razumes sta hocu da kazem. Tako da, sve u svemu, razmatranje im je nelogicno. Mada se mnogo vise slazem sa tvojom tvrdnjom vezanom za njih i Ilire. Za Vlatka Vukovica - i tu se apsolutno slazem - nigde nije zabelezeno da je Tvrtko I Kotromanic u to vreme predvodio njegovu vojsku na Kosovu vec je to radio Vlatko Vukovic. A povodom "hrvatskog soviniste" - oteli Kosovo? Upravo to. A od koga, Vizantije? To bi znacilo onda da su Juzni Sloveni, svi, oteli teritorije od Istocnog rimskog carstva. Neadekvatan odabir reci. Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik James Jim Moriarty (razgovordoprinosi) 17:41, 9. juna 2017.