Razglednica "Saucy Jack"

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pisma Jacka Trbosjeka
Pismo "Dear Boss"
Razglednica "Saucy Jack"
Pismo "From Hell"

"Saucy Jack" razglednica (prevedeno "Prgavi Jack" razglednica) je poruka primljena 1888., koja je potpisana od zloglasnog serijskog ubojice Jacka Trbosjeka. Budući da su mnoga pisma stizala s istim potpisom koja su bile šale, Scotland Yard, mediji i drugi nisu znali je li to šala ili pravo pismo Jacka Trbosjeka. Sadržavala je informacije koje su policiju omogućile da izda faksimil s rukopisom, ne bi li ga natko prepoznao.

Tekst razglednice govori:

I was not codding dear old Boss when I gave you the tip, you'll hear about Saucy Jacky's work tomorrow double event this time number one squealed a bit couldn't finish striaght off. Had not got time to get ears off for police thanks for keeping last letter back till I got to work again. -Jack the Ripper
Nisam strašio dobrog starog Šefa kada sam vam dao trag, o radu Prgavog Jackya čut ćete sutra dvostruki događaj ovaj put broj jedan je malo vrištala dio nije mogao dovršiti odmah. Nije imao vremena da odsječe uši za policiju hvala što si sačuvao posljednje pismo prije nego što sam se ponovo bacio na posao. -Jack Trbosjek
Prednja strana "Saucy Jack" razglednice

Pečatirana i primljena 1. studenog, razglednica spominje da su dvije žene ubijene jako blizu jedna drugoj "dvostruki događaj ovaj put". Elizabeth Stride i Catherine Eddowes ubijene su u rano jutro 30. rujna i dio Eddowesina uha nađen je otkinut na sceni zločina. Otkinuto uho bio je rezultat strašnih sakaćenja lica koje je ubojica načinio. Neki autori tvrde da je pismo poslano prije ubojstava, objašnjavajući tako da je pismo pravo, jer šaljivac ne bi imao tako dobar uvid u zločin; no, pismo je pečatirano više od 24sata poslije ubojstva, kasnije nego što su novinari i mještani već znali puno detalja. Policijski službenici kasnije su rekli da su identificirali specifičnog novinara kao autora razglednice i "Dear Boss" pisma.

Nekoliko godina nakon ubojstava razglednica je nestala iz policijskih dokumenata. Uglavnom se misli da ju je uzeo neki službenik kako bi mu bila suvenir ubojstva. Samo faksimil verzija je ostala u policiji. Iako je "Dear Boss" vraćen 1988., "Saucy Jack" još nedostaje.

Vanjske poveznice i reference[uredi | uredi kod]