Ravna gora (Srbija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ravna gora (visoravan))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Ravna gora (razvrstavanje).
Ravna gora
Lokacija
Država  Srbija

Ravna gora je visoravan koja se prostire na zapadnim i jugozapadnim obroncima planine Suvobor u zapadnoj Srbiji. Ravna Gora pripada opštini Požega.

U današnje vreme Ravna gora je poznata kao mesto na kojem se održavaju Dani Ravne gore. Tu se između 8. i 12. svibnja okupljaju sljedbenici četništva i jugoslovenstva (nekad i više desetina hiljada) da se poklone generalu Dragoljubu Mihailoviću i proslave godišnjicu njegovog dolaska tu.

Geografija[uredi | uredi kod]

Predstavlja zaravnjen prostor, obrastao prilično bujnim livadama i pašnjacima. Ivični delovi su obrasli gustim šumama, pretežno bukovim. Zbog ovih osobina Ravna gora je u prošlosti veoma pogodovala stočarstvu, pa je do 1941. na njoj bilo mnoštvo koliba, kojih je danas znatno manje. Na zaravni, u blizini Damjanovog kamena izgrađena je šumska kuća, koja je vremenom postala vlasništvo lovačkog društva. Duboko u dolini nalazi se Mokra pećina koja je važna osobenost Ravne gore. Pećina je usečena u strmu krečnjačku stenu. Ulaz u pećinu je širok oko 15 metara a tavanica na ulazu je visoka 4,5 metara. Iz pećine izbija snažan potok, po kojem je pećina i dobila ime. Oko 200 metara nizvodno a levo od potoka, dva metra od obale izbija iz krečnjačke stene jak izvor u nivou vodotoka.

Četnički spomen-kompleks[uredi | uredi kod]

Na Ravnoj gori 1990-ih godina sagrađeni su neki objekti sa ciljem da se očuva uspomena na Jugoslavensku vojsku u otadžbini (četnike) i Dražu Mihailovića, koji je tu boravio u drugom svetskom ratu. Maja 1992. otkriven je spomenik Draži Mihailoviću, izgrađen je u bronzi. Potom je izgrađena crkva naspram spomenika, za pokoj duša "svih Srba izginulih u građanskom ratu 1941-1945". Godine 1998. završena je crkva, koju je osveštao episkop šabačko-valjevski Lavrentije.

U isto vreme, 1998. godine, do Ravne gore je stigao prvi asfaltni put, iz pravca Valjeva. Godine 2005. asfaltiran je i put koji do Ravne gore vodi iz Gornjeg Milanovca (preko sela Brajići).

Izgradnja ravnogorskog spomen doma trajala je od 1998. do 2000. godine, prema projektu arhitekte Spasoja Krunića. U domu se nalaze muzej, biblioteka sa čitaonicom, kao i sala za predavanja i kongrese sa 200 mesta.

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]