Ratko Janev

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ratko Janev
Ratko Janev
Rođenje 30. 3. 1939. (1939-03-30) (dob: 85)
Sandanski, Kraljevina Bugarska
Polje fizika
Alma mater Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu
Istaknute nagrade Humboltova nagrada za fiziku

Ratko K. Janev (30. mart 1939, Sandanski) je makedonski i srpski naučnik i profesor svetskog ugleda u oblasti atomske i nuklearne fizike.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u Sandanskom 1939. godine i gimnaziju je završio u Skoplju a studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu gde je i završio postdiplomske studije 1956. godine. Doktorirao je fiziku 1968. godine u Beogradu na Prirodno Matematičkom Fakultetu[1].

Radio je na institutu Boris Kidrič u Vinči, gde je stekao zvanje naučnog savetnika[2]. Bio je predavač i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Skoplju iz oblasti nuklearne i atomske fizike. Od 1969. godine predaje atomsku fiziku na postdiplomskim studijama na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao naučni savetnik u Institutu za fiziku u Zemunu do prelaska na funkciju u Međunarodnoj Agenciji za Atomsku Energiju[3]. Gostovao je na mnogim evropskim i američkim fakultetima i institutima kao predavač i profesor[4]. Pored toga, radio je i u prestižnim institutima u Japanu i Kini [5].

Član je Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU)[6]. Ima veliki broj objavljenih radova iz oblasti atomske fizike i bliskih ili srodnih oblasti (preko 500 naučnih radova). Najpoznatiji radovi prof. Ratka Janeva su vezani za oblasti kvantne teorije interakcija, posebno uzajamnih atomskih interakcija, sudarne atomske procese i procese atomskih čestica sa čvrstom površinom, fiziku jonizovanih gasova, fiziku gasnih lasera i oblasti fizike konrtolisane termonuklearne fuzije. U okviru Makedonske akademije nauka i umetnosti Janev rukovodi najvažnijim projektima u oblasima prirodnih i tehničkih nauka. Devedesteih godina je bio uvršten u predlagače za Nobelovu nagradu [7] za fiziku [8].

Ratko Janev je jedan od najcitiranijih evropskih fizičara u oblastima atomske fizike [9] 2004. godine je dobio prestižnu evropsku Humboltovu nagradu za fiziku. Uvršten je u istaknute iseljenike prema Agenciji za iseljeništvo vlade Republike Makedonije. Od 1988. godine je predstavljao Jugoslaviju i, kasnije Srbiju u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Izbor dela[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Doktorat je urađen na Univerzitetu u Lenjingradu
  2. Zvanje naučnog savetnika (rang redovnog profesora) je stekao 1981.
  3. . U MAAE rukovodi odeljenjem za atomske i molekularne podatke i informacije
  4. meću kojima su Prinston i Oukridž
  5. sa najvišim najvišim naučnim zvanjima
  6. redovan član MANU
  7. vidi o ovome na internet stranici ove nagrade
  8. vidi uslove za predlagače ѕa ovu nagradu
  9. vidi na primer Gugl Akademac (Google Scholar)

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Ratko K. Janev, Ljubo. A. Petkovski, Atomska fizika, Makedonska Akademija Nauka i Umetnosti , Skoplje, 2012.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]