Rat preko posrednika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zamjenski rat, surogat rat ili rat preko posrednika je izraz koji se koristi za oružani sukob koga njegovi neposredni sudionici, odnosno zaraćene strane vode za račun, odnosno uz logističku, propagandnu, obavještajnu ili drugu pomoć trećih strana, odnosno država koje u njemu neposredno ne sudjeluju.

Ratovi preko posrednika su fenomen koji datira još od Starog vijeka, a čija je karakteristika obično bila ta da su velike države, odnosno carstva koje bi došle u sukob oko nekog područja ili ekonomskih interesa, a iz ekonomskih ili političkih razloga nastojali izbjeći otvorena neprijateljstva, kao svoje "posrednike" koristili vazalne, tributarne države i klijentske države, odnosno međusobno suprotstavljene frakcije, klanove, dinastije ili političke stranke unutar jedne države. Taj je fenomen postao posebno vidljiv u vrijeme Hladnog rata u Trećem svijetu kada su SAD i SSSR, najčešće na ideološkoj bazi, ali nekada i na osnovu raznih "pragmatičnih" kriterija oružjem, opremom, vojnim savjetnicima i na druge načine pomagale međusobno suprostatvljene države, odnosno zaraćene strane u građanskim ratovima.

Nakon završetka Hladnog rata, odnosno u današnjem svijetu, najvažnijim primjerima rata preko posrednika se smatraju Građanski rat u Siriji gdje sirijske pobunjenike podržava blok koji čine SAD, EU, Turska, Saudijska Arabija i Katar, dok režim predsjednika Bašara al-Asada podržavaju Rusija i Iran. Ratom preko posrednika se također smatra i rat u Istočnoj Ukrajini gdje pro-zapadnu i pro-evropsku vladu podržavaju SAD i EU, dok pro-ruske separatiste u Donbasu podržava Rusija.

V. također[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]