Ranko Ostojić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ranko Ostojić
ministar unutarnjih poslova
Na položaju
23. prosinca 2011 – 22. siječnja 2016
PremijerZoran Milanović
PrethodiTomislav Karamarko
SlijediVlaho Orepić
Lični detalji
Rođenje3. 10. 1962. (1962-10-03) (dob: 61)
Split, NR Hrvatska, FNRJ
NacionalnostHrvat
Politička strankaSDP (1990–2000; 2004–)
Alma materPravni fakultet u Splitu
Zanimanjepravnik

Ranko Ostojić (Split, 3. listopada 1962.) hrvatski socijaldemokratski političar, pravnik, poznat kao ministar unutarnjih poslova u vladi Zorana Milanovića.

Životopis[uredi | uredi kod]

Ranko Ostojić rođen je 1962. u Splitu gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Obrazovao se u Norveškoj i SAD-u. U životopisu koji je objavio prije dvije godine kao kandidat za splitskog gradonačelnika Ostojić je naveo da je već kao srednjoškolac počeo raditi, uglavnom fizičke poslove, a da mu je prvi ozbiljniji posao bio u splitskom ACY-ju gdje je 1988. radio kao prodavač. Nakon povratka s ratišta otvorio je malu prodavaonicu, no 1995. su mu, kaže, ukrali tri tone bakalara te je morao zatvoriti prodavaonicu. Nakon toga je neko vrijeme bio nezaposlen, a onda kao zaposlenik Crvenog križa odlazi u Knin.

Politička karijera[uredi | uredi kod]

Bio je splitski gradski vijećnik od 1990. do 1992.. Kao zaposlenik Međunarodnoga crvenog križa 1996. i 1997. radio je na kninskom području, a od 1997. do 2000. kao načelnik upravnog odjela za gospodarenje resursima grada Splita. Nakon toga preuzima dužnost načelnika splitske policijske uprave, a 2001. imenovan je ravnateljem policije. Tu dužnost obnaša do siječnja 2004..

Od 2005. do početka kolovoza 2007. bio je član uprave Slobodne Dalmacije, a potom direktor investicija i izgradnje kompleksa tog splitskog dnevnika u Dugopolju.

U 6. sazivu Hrvatskog sabora bio je zastupnik SDP-a, stranke u koju se učlanio 1990.. Bio je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, član triju odbora - za zakonodavstvo, ratne veterane i međuparlamentarnu suradnju te saborskog izaslanstva u Skupštini Zapadnoeuropske unije. Na 11. Konvenciji SDP-a u svibnju 2008. izabran je za člana predsjedništva.

Godine 2009. se na lokalnim izborima natjecao za gradonačelnika Splita, ali ga je u drugom krugu porazio Željko Kerum.

Na mjesto ministra unutarnjih poslova je imenovan 2012. godine nakon pobjede SDP-a na parlamentarnim izborima. Tada je stekao reputaciju jednog od najbližih suradnika premijera Zorana Milanovića, odnosno njegovih najvatrenijih pristaša prilikom raskola koji je u stranci izazvala smjena ministra financija Slavka Linića. Široj je javnosti, međutim, poznatiji po svojoj aktivnosti za vrijeme eskalacije migrantske krize u ljeto 2015. godine kada se istakao svojim organizacijskim sposobnostima, odnosno omogućavanju brzog i nesmetanog tranzita izbjeglica prema zemljama Zapadne Europe, a pri čemu na teritoriju Hrvatske, za razliku od susjednih zemalja poput Mađarske i Srbije, nisu zabilježeni nikakvi veći incidenti.

Nakon što je u jesen 2016. Zoran Milanović nakon poraza na izborima objavio kako se neće natjecati za novi mandat predsjednika SDP-a, Ostojić je bio jedan od nekoliko kandidata koji su se kandidirali za njegovo mjesto. U drugom krugu ga je pobijedio predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernardić.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Dragovoljac je Domovinskog rata i nositelj Spomenice. Dugogodišnji je član Saveza izviđača Hrvatske, bavi se vaterpolom i skijanjem. Aktivno govori engleski i norveški jezik. Oženjen je i sa suprugom Anom, profesoricom matematike, ima dva sina, Brunu i Lovru.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]